Dostałam ostatnio od Justynki nowy zestaw przepisów do przetestowania. Jeszcze przetaczając się przez moją kuchnię spróbowałam nowoczesną wersję pieczarek. Spróbujcie sami zrobić coś takiego, a zdziwienie
Lawendowe NieboŻurek to jedna z naszych ulubionych zup. Jednak nie może to być jakikolwiek żur z jakimikolwiek dodatkami. Najulubieńszy to ten, który opływa ziemniaczaną wyspę ze smażoną cebulką. Kwaśny, mocno czosnkowy na domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor.SKŁADNIKI2 litry wywaru warzywnego1/2 litra żuru ( u mnie domowy)wędzone śliwkikilka suszonych grzybów4 ząbki czosnku8 średnich ziemniaków1 duża cebula2 łyżki
Magiczna kuchnia Dariiznika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam na ciekawy blog zawierający indyjskie przepisy - a na nim w oko wpadł mi przepis na ziemniaczane bombay curry. Oczywiście próbując znaleźć bloga i przepis po raz kolejny poległam na odległej stronie wujka googla. Nie mniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne
Magiczna kuchnia DariiNie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko
W kuchni Karmel-itkikluski z dziurką, gumiklyjzy, kluski biołe..- popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu.Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłam
Garnkowe fanaberieW ubiegły weekend były chrzciny mojej bratanicy. Z tej okazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest
Kuchnia domowa AniW większości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia
Ala piecze i gotujeZostawiamy do lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie.Piana:10 białek 360 g cukru 150 ml oleju 2 kisiele cytrynowe 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy będzie dobrze ubite dodajemy delikatnie olej, ciągle ubijając. Następnie dodajemy 2 kisiele cytrynowe, mąki
Made By Mom And Sonzimno lepiej się kroi i wygląda w plastrach jak pasztet, co bardzo dobrze widać na ostatnim zdjęciu. Takie plastry można podgrzać na rozgrzanej patelni, smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Czytaj więcej
bistro mamaczęsto jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamajednej z misek wbijamy 3 żółtka. Dodajemy 100 g cukru pudru, 300 g białego serka naturalnego, 40 g roztopionego i ostudzonego masła, 80 ml mleka, 30 g skrobi ziemniaczanej i 50 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Wcześniej oddzielone białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do naszej masy i delikatnie
kulinarnyJaobieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Gęsty mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy
kulinarnyJaprzygotowywać potrawy z sezonowych produktów, które są świeże i pełne witamin. Do tego przygotowałem kremowy sos ze świeżymi kurkami. Takie placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze.Czas przygotowania: 50 min.Składniki na ok. 30 plackówKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI na placki warzywne:5 średnich ziemniaków1 cukinia1 bakłażan1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej
kulinarnyJadodajemy po jednej łyże cukru pudru i miksujemy. Powtarzamy czynność, aż cały cukier znajdzie się w ubitej pianie. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet ryżowy. Miksujemy wszystko jeszcze przez minutę.Tak przygotowaną pianę z białek wykładamy na odrysowany okrąg na papierze. Starajmy się zrobić to szybko i zręcznie. Wstawiamy do piekarnika
kulinarnyJaząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja)* olej sezamowy* sezam biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić
Mix smaku