ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:227/303)

Lodowy tort z owoców leśnych 161

malinSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier i ponownie miksujemy (łyżka na minutę). Ostatnim krokiem jest dodanie mąki ziemniaczanej i octu.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka, starając się stworzyć koła.Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Tarta malinowa z kremem patissiere 219

pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek. Wrzące mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle

Słodkie Przyjemności
Tarta ptysiowa z kremem patissiere 237

pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek.Wrzące mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 117

Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut!Składniki0,4 kg świeżej leśnej żurawiny100 g cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ciepłej wody Sposób przygotowania:Żurawinę myjemy zimną wodą, oczyszczamy.Do małego rondelka wrzucamy żurawinę i cukier. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem (owoce żurawiny zaczną strzelać

Słodkie Przyjemności
Muffiny cytrusowe 275

wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej)Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko

Smakołyki Bereniki
Ciasto Kukułka 443

dużooo alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto.Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam.Składniki na biszkopt:6 jaj 60 g mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej 120 g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki olejuBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy

Made By Mom And Son
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 298

nasączenia biszkoptu1 szkl zaparzonej  herbaty czarnej z 1 łyżką cukru i plasterkiem cytryny      Wiśnie odcedzamy z kompotu. Odlewamy 1/3 szklanki kompotu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Resztę kompotu zagotowujemy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy aż kompot zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i wiśnie. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto z masą budyniową 170

mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą serową 159

mąki1 szklanka miodu1 szklanka olejuok 3/4 szklanki cukru1 szklanka herbaty czarnej4 jajka2 łyżeczki  sodyprzyprawa do pierników.Masa serowa:2 jajka1 szklanka cukru20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1 kg białego seraWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka. 559

każde ciasto wykładamy po 200 g dżemu z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier i na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.. Wykładamy połowę bezy na każdą blaszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podczas pieczenia robimy krem. Gotujemy budynie z cukrem na mleku

Aga w kuchni
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 164

dobrze bo inaczej nawet bym nie spróbowała...Składniki:- 270g mąki orkiszowej (u mnie typ750)         lub 240g mąki pszennej- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można

Smaczne Zdrowe
Babka bananowo-gruszkowa 289

składniki* 1 niezbyt dojrzały banan* 1 lekko twarda gruszka* 100 g cukru pudru* 2 łyżeczki cukru wanilinowego* 100 g margaryny* 2 jajka* 150 g mąki pszennej* 50 g mąki ziemniaczanej* 2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób wykonaniaMiękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i wszystko razem dobrze utrzeć.Następnie dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia

Mix smaku
Qurrito prawie jak z KFC 2338

składniki* 4 placki tortilla* 2 średnie filety z kurczaka* 8 plastrów serka topionego* 20 dag sera żółtego* 6 łyżek mąki pszennej* 3 łyżki mąki ziemniaczanej* 1 białko z jajka* przyprawa do kurczaka * ulubiony sos pomidorowy lub ketchupSposób wykonaniaKażdy filet z kurczaka rozciąć na dwa plastry i rozbić na dość cienkie płaty. Do białka wlać 2 łyżki wody, dodać

Mix smaku
Kopiec adwokatowy 149

składnikibiszkopt prostokątny* 4 jajka* 100 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek mąki pszennej* 7 łyżek mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniabiszkopt okrągły* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa adwokatowa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany

Mix smaku
Tort migdałowy 159

łyżek cukru* 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody* 100 g płatków migdałowychkrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 2 łyżki cukru pudrudodatkowo* barwniki spożywcze* cukierki perełki* likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier

Mix smaku