ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:236/303)

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 372

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄCudowny, Świąteczny sernik z nutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał

Słodko-Słony Świat Ilony
Bolońskie niespodzianki 151

smaku.Przygotować formę do muffinek. Natłuścić każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree.Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny.Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.Źrodło: przepisy.pl

Świat Domowej Kuchni
Kartacze z mięsem 228

ziemniaków starkować na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10-15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczanej. Wymieszać. Drugi kilogram ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować

Świat Domowej Kuchni
Indyk w migdałach 164

400 g piersi z indyka3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 białka (roztrzepane)100 g płatków migdałowychsólpieprzolej do smażeniaJuż od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z

Świat Domowej Kuchni
Sos do potraw chińskich 247

3 łyżki sosu sojowego2 łyżki białego octu winnego2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku)1 łyżka keczupu2

Świat Domowej Kuchni
Farszynki mazurskie 11652

90 dag ugotowanych ziemniaków25 dag mąki ziemniaczanej2 jajkasólFarsz:15 dag mięsa gotowanego wieprzowego1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy)2 jajka ugotowane na

Świat Domowej Kuchni
Metrowiec w kratkę 1176

cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem:3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa:200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy

Świat Ciasta
Wielkanocna babka piaskowa 173

Składniki:4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoJak na każde święta przystało najbardziej cenione są przepisy łatwe do wykonania z gwarancją efektu :) Myślę, że to jest właśnie taki przepis. Do miski wbić jajka. Dosypać cukier i utrzeć na puszystą masę

Świat Ciasta
Wielkanocny baranek 113

Składniki:3 jajka 15 dag margaryny 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych

Świat Ciasta
Krajanka truskawkowa 136

Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 125 g masła o temp. pokojowej 100 g mielonych migdałów 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta Składniki na nadzienie:300 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki

Świat Ciasta
Rolada truskawkowo-kokosowa 149

wychodzi lekka, puszysta i mało słodka.Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2). Piec około 15 minut w temp. 180ºC.Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem

Świat Ciasta
Pyszny torcik malinowy 272

Składniki :3 jajka60 g cukru90 g mąki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia400 g malin (świeżych lub mrożonych)1 torebka galaretki malinowej2 łyżki żelatyny1,5

Świat Ciasta
Drożdżówki mocno kokosowe 194

elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut.W tym czasie przygotowujemy nadzienie kokosowe. Mleko wlać do rondelka, dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną, zamieszać. Chwilę pogotować, cały czas mieszając (Uwaga! Bardzo się przypala). Gdy zacznie gęstnieć dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6-7 równych

Świat Ciasta
Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe 131

Składniki na 8 sztuk: 160 ml pełnego mleka 25 g masła, roztopionego 250 g mąki pszennej 40 g cukru1 płaska

Świat Ciasta
Karpatka 126

krem:1,5 kostki masła 1,5 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka  Dziś kolejny przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Tym razem pyszna, rozpływająca się w ustach "Karpatka".Wodę zagotować w rondelku. Dodać margarynę. Gdy margaryna

Świat Ciasta