Ziemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów. Chipsy ziemniaczane, ponoć powstały zupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku. Składniki: - ziemniaki- olej rzepakowy- 2 łyżeczki cukru- ulubione przyprawy
mojewypiekiinietylkoblogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej
mojewypiekiinietylkokażdy może zrobić… tort malinowy. Składniki na biszkopt rzucany: (tortownica o średnicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Składniki na krem 2:- ok. 350ml
mojewypiekiinietylkochyba na całym świecie. Szare kluski, to danie smaczne, szybkie, proste i bardzo syte. Składniki: - 2 kg obranych ziemniaków- 2 jajka- 2 szklanki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- sólDodadtkowo:- 200g boczku wędzonego- 1 duża cebula- olej W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Przekładamy do płóciennego woreczka
mojewypiekiinietylkoapetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek mąki pszennej- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce
mojewypiekiinietylkoprzykryciem. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy – z czym kto lubi.Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba są daniem bardzo smacznym. Podane z purre ziemniaczanym i marchewką z groszkiem na gęsto będą ciekawym urozmaiceniem obiadu… i nie tylko. Ciekawa, chrupiąca panierka nadaje prostej potrawie odrobiny wykwintności. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kotlety pożarskie panierowane w grzankach
mojewypiekiinietylkołyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g masła.Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę
Z miłości do słodkościprzepis . Zapraszam i polecam : Tutaj znajdziesz przepis na tapas Tapas III Łosoś z serem Wrapowe ślimaczki Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe twistery Kiełbaski twist Zapiekanki Sałatka krabowa z sosem koperkowym Polecam i życzę smacznego
Smaki EdytyPowoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są
Niezły Młynekcharmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę
Chilli Czosnek i OliwaJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniaprzepis już był na blogu ale wróciłam do niego i zachwyciłam się bogactwem smaków w nim ukrytych. Okazało się również, że idealnie nadaje się jako polewa do placków ziemniaczanych. U nas pierwszego dnia z makaronem dla dzieci i chlebem dla nas, dorosłych. Przepis Nigelli.A o tym czemu mnie ostatnio tutaj mniej, o moim braku zapału i zrezygnowaniu może kiedyś
Dzieje kuchennej WiewióryJadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie!Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś
W kuchni Karmel-itkisześć godzin - potrzebne to jest by masa stwardniała a biszkopty były miękkie.5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się chwilą :) SMACZNEGOP.S. Możecie truskawki z resztą wina zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą i podać obok ciastka zamiast dawać je do środka
Kuchnia PROzdrowotnaPuszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymiSKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)Biszkopt6 jajek6 łyżek mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem800 ml śmietany 30%2 tabliczki białej czekoladycukier waniliowyłyżeczka żelatyny200 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania:Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka
RAROSSA