ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:247/303)

Karkówa w coca coli 180

najzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje:800g karkówki¾ szklanki coca coli¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny)½ łyżeczki ostrej papryki w proszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej paprykiSólPieprz1 średnia cebula1 ząbek czosnkuPrzygotowanie

Fabryka pomysłów
Chleb kaszubski na podmłodzie 301

Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda250 g mąki pszennej typu 55050 g letniej wody8 g soli 30 g mleka w proszku15 g roztopionego smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników

Grahamka, weka i kajzerka
Placuszki z gotowanych ziemniaków / Pancakes with cooked potatoes 144

ilość: 15 sztuk Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską

Projekty ze smakiem
Kurczak duszony w sosie własnym z cebulką 15126

troszkę tymianku i majeranku do smaku. Można również sos zmiksować.Można również nie dodawać cebuli, jak nie lubimy.Gdy sos jest za rzadki - albo jeszcze odparowujemy chwilę, albo zagęszczamyłyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody.Dodajemy do sosu, chwilę gotujemy.Teraz dokładamy kawałki kurczaka, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Sos Grzybowy 165

wodę do podlania ok. 1/2 szklankiCebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek.  Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami

Pasje Jolki
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 185

przecedzamy przez sito albo durszlak sos do garnka.Z warzyw również wyciągnęliśmy wszystko co możliwe i dlatego już ich nie potrzebujemy. Uzyskany sos zagotowujemy w garnku.Najpierw jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozcieńczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się sosu, aby go odrobinę zagęścić.Jeżeli to za mało, rozcieńcz drugą łyżkę mąki i  dodaj do sosu. Wrzuć roladki

Pasje Jolki
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 125

zblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól

Pasje Jolki
Sernik prawie Wiedeński 167

dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku masła).Miksując całość dodaj wanilię.Dodaj ubitą pianę z białek i lekko wmieszaj (szpatułką) ją w przygotowaną masę do połączenia się składników

Eat Shrimps
Ciasto krówkowe 351

Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam

Oryginalny smak
Jagodzianki 299

Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3

Oryginalny smak
Karpatka z kremem cytrynowym 316

stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.Krem:3 szkl mleka4 łyżi mąki pszennej4 łyżi mąki ziemniaczanej cukier waniliowy dużyZagotować 2 szkl mleka, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 317

ziemniaczanej2 łyżki śmietany 18%cukier waniliowy150 g kokosuBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minutWarstwa jabłkowa:6 dużych jabłekcynamonJabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kocie oczka 141

Ciasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w

charlotte gotuje
Kokosanki 127

białkaPrzygotowanie:Masło z cukrem rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - wymieszać.Przestudzoną masę kokosową dodajemy do piany i miksujemy na najniższych obrotach.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką formować ciasteczka.Piec 15-20 min w 180st. C do zrumienienia

charlotte gotuje
Tarta bananowa 165

cm.Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm.Wkładamy do lodówki.Budyń:W rondelku gotujemy mleko. W osobnym naczyniu łączymy mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem

Serce zamknięte w formie pyszności