wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch
Kolizje Smakówwiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy
Kolizje SmakówZapiekanki stanowią ciekawe urozmaicenie domowych obiadów, wystarczy kilka składników, by danie fajnie smakowało. Ziemniaczane zapiekanki bardzo lubię, więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób.Składniki:- 2 kg ziemniaków- 1 kg mięsa mielonego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 250 g sera żółtegosos:- 1 szklanka wody- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Zainspirowana w kuchniMahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie trufle. Ciekawą ofertę zaprezentowała Pani ze Smaku obfitości przygotowująca "na żywo" pierogi z jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz z soczewicy. Po ulepieniu pierogi były smażone na tyłach stoiska. Dziewczyny z Le Targ przygotowały fajne kanapeczki z groszku i pieczarek. PodsumowanieTłum ludzi, choć zaszkodził
Chilli Czosnek i Oliwaroślina popularna we Francji, jadana tam głównie wczesną wiosną, ponieważ jest to jedna z pierwszych roślin, które można zbierać na przednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa szczawiowo-ziemniaczana (soupe à l'oseille et pomme de terre), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść
Chilli Czosnek i Oliwaszklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce
Grunt to przepis!oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego krem: 125 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce
Niezły Młynekrodzaju gulaszu czy ciemnego sosu. Kluski z kaszy kuskus idealne do gulaszu: Składniki: - 1 i 1/2 szklanki kasza kuskus Kupiec - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąka ziemniaczana - szczypta soli - zioła prowansalskie w młynku Kotanyi Przygotowanie: Kaszę kuskus wsypujemy do plastikowej miski, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy, czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcoś słodkiego do niej, czytaj czekoladowego. Ze słodkich zapasów była tylko gorzka czekolada, oraz w lodówce dwa rodzaje sera. Padło na sernik. Ale po remoncie nie mogłam znaleźć mąki ziemniaczanej, był za to budyń czekoladowy. Dawno nie piekłam żadnego sernika, ostatnio w marcu sernik z truskawkami i seromakowiec . Postanowiłam więc trochę poeksperymentować z czekoladą, sernik czekoladowy nie jest bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajdzie mnie ochota na coś słodkiego wystarczy jak mam w lodówce 1/4 szklanki kefiru, do tego 1 łyżka mąki + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 łyżka suszonej posiekanej żurawiny, szczypta soli i cukier puder do posypania. No i ja mam patelnię z 4 dołkami, a której smaży się idealne mini naleśniki z żurawiną, albo mini omlety, smażę też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczarki oraz cebulki koktajlowe. Dusimy przez kolejne 30 minut. Jeśli po tym czasie mięso nie będzie miękkie, wydłużamy czas duszenia o następne pół godziny.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego!!!Źródło: Allerhande
W mojej holenderskiej kuchnikrem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat *250 g masła Wykonanie Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem
RAROSSAzimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście. SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek
RAROSSAmąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli * na krem: 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 250 g (kostka) masła 2 łyżeczki cukru waniliowego * dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto: 1. Do garnka wlałam wodę i wrzuciłam masło. Powoli podgrzewałam
Kulinarny Pamiętnik