ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:257/303)

Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 405

postaci właśnie bułki tartej. Formować klopsików za bardzo się z niej nie dało, bo była dość lepka, więc musiałam wymyślić jakiś zamiennik. Przeglądając szafki znalazłam jedynie mąkę: pszenną, ziemniaczaną i żytnią razową oraz płatki owsiane. No i mnie olśniło. Mąką nie chciałam mięsa zagęszczać, ale mąka z płatków owsianych to już trochę inna historia. W blenderze dokładnie je zmieliłam

Ratunku obiad
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 269

masła 3 jajka + 1 białko 25 g świeżych drożdży dużą szczyptę soli Do budyniu: 3 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 szklankę wiórków kokosowych Drożdże wkruszamy do miseczki i zasypujemy 4 łyżeczkami cukru. Czekamy aż się rozpuszczą i delikatnie spienią. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier

Ratunku obiad
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 238

minikolb kukurydzy z zalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu (może być też ziemniaczana, ale tym razem jej nie miałam) 2 woreczki (200 g) naturalnego, brązowego ryżu Wieprzowinę myjemy i kroimy w paseczki (ok. 1,5 na 4 cm). Błonki możemy powykrawać

Ratunku obiad
Recenzja książki "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler" 139

fajne, jak np. wspomniane przy okazji zdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową poznańską, żeberka duszone w ziołach, sandacza na maśle z koprem, sos pieczarkowo-kalarepkowy (w książce z plackami ziemniaczanymi). No i pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce z piwem, doprawionego solą, pieprzem i natartego masłem, ale do tego nie potrzebuję rewolucji Magdy Gessler i to nie będzie żadna

Kraina Tysiąca Smaków
Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym 150

rumiano.Sos jeżynowy:1,5 szkl. jeżyn4 łyżki cukrupłaska łyżka mąki ziemniaczanejtrochę wody do rozrobienia mąkiJeżyny udusić w rondelku dodając cukier. Gdy owoce się rozpadną, wlać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - zagotować.Naleśniki podawać na sosie lub polane sosem.Można posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik wiedeński 368

boje się za niego brać ;)Przepis z zeszytu mamy. Składniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag margaryny  25 dag cukru pudru  3 łyżki mąki ziemniaczanej  rodzynki skórka pomarańczowa  esencja pomarańczowa  2 opakowania herbatników  Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek.  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem

Pasja Smaku
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 157

porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej

Pasja Smaku
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1308

opakowanie kremu karpatka na 0,5l mleka Składniki na masę czekoladową: -0,5l mleka -cukier waniliowy -5 żółtek -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 łyżki skrobi ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej(lub pszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -masa krówka(mleko skondensowane

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 157

zawsze mówiło drożdże do wyrastania nie potrzebują cukru tylko skrobi czyli mąki. Polecam, bo bułeczki są tego warte :-)Składniki :- 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa)- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 niepełna łyżeczka soli morskiej- 40g drożdży- 1 szkl wody- 1/3 szkl olejuDodatkowo:- jajko do posmarowania bułeczek- ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz

Smaczne Zdrowe
DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 187

moje małe uzależnienie... ;-)Polecam zdrową porcję witamin. Ostatnio przygotowywałam go nawet z erytrytolem, równie zdrowy jak ksylitol a nie ma prawie wcale kalorii. Skrobię kukurydzianą możemy zastąpić skrobią ziemniaczaną lub użyć ich po połowie. Mnie najbardziej odpowiada smak kisielu na skrobi kukurydzianej ale to rzecz gustu. Najważniejsze, że otrzymamy zdrowy i smaczny deser bezglutenowy.Gdy użyjemy bardziej słodkich owoców wówczas

Smaczne Zdrowe
Cupcakes al tiramisu 197

przepis na krem znalazłam tutaj, a na babeczki tutaj.   Bardzo polecam. Cupcakes al tiramisu Składniki na 13 cupcakes: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3  jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru

Mia Cucina Sofieta
Truskawkowy las 211

Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Czekoladowy creme patisserie: 300 ml mleka 3 żółtka 75 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości

Mia Cucina Sofieta
Rose del deserto 178

naprawdę niewiele składników aby wyczarować te cudne ciasteczka. Przepis troszkę zmodyfikowany z tej strony. Rose del deserto Składniki na 36 ciasteczek: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej( u mnie mąka ryżowa) 100 g mielonych migdałów 80 g cukru 100 g miękkiego masła/margaryny Kasia 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek

Mia Cucina Sofieta
Kolorowe lamingtony 132

Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka

Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 189

Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania