ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:261/303)

Ptysiole, czyli Ptysie i Eklerki 164

skąd to wiem:)) KREM Z ADVOKATEM: 350 ml mleka 250 ml advokatu (ja użyłam takiego swojej roboty) 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z advokatem. Cukier utrzeć z żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane

Blondynka Gotuje
Kopytka 116

podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo na stolnicę. Następnie wyłożyć ziemniaki przeciśnięte przez praskę i jajko. Zagnieść, podsypując

Blondynka Gotuje
Tęczowy sernik pod chmurką 134

półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego ziarenka z jednej laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze w żelu: czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się

Blondynka Gotuje
Karpatka 146

kostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła) 1 cukier waniliowy (16g) 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką (może być krupczatka) 5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką 4 żółtka Ponadto: cukier puder do posypania Wykonanie: Musimy zagotować dwie szklanki mleka z cukrami i masłem. Jedną szklankę mleka miksujemy z żółtkami i mąkami. Po zagotowaniu

Blondynka Gotuje
Mini Torcik Cukierkowy 129

białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwnik czerwony Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka oraz barwnik

Blondynka Gotuje
Mini Torciki Improwizowane 143

jajek: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy

Blondynka Gotuje
Tęczowy Tort Urodzinowy 1127

cienki biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwniki w żelu Wilton: fioletowy,zielony, żółty Wykonanie: Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu

Blondynka Gotuje
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 144

TRAKCIE PIECZENIA, BO EKLERKI OPADNĄ!!!!!!! Waniliowy Creme Patissiere: 600 ml mleka ziarenka z jednej laski wanilii 6 dużych żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mikserem z końcówkami do ubijania białek ucieramy do białości cukier z żółtkami, na końcu wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy krótko. W rondelku zagotować mleko z ziarenkami wanilii

Blondynka Gotuje
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 183

pełne łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( ja podobnie jak autorka użyłam sera w wiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych

Blondynka Gotuje
Ciasto Biedronka 175

oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej firmy Biooil) 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 25*35 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy

Blondynka Gotuje
Leśne Orzeźwienie 207

Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie: Białka ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka

Blondynka Gotuje
Tort Urodzinowy Mój :) 195

waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek

Blondynka Gotuje
Orzechowy tort kajmakowy 465

laskowych 8 g cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli  Nastawić piekarnik na temperaturę 160 - 170ºC. Mąkę przesiać (dałam pól na pół mąki ziemniaczanej i pszennej), dodać zmielone orzechy i ew. proszek do pieczenia. W oddzielnej misce, ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/3 szkl.), cukier

coolinarnastrefa.blogspot.com
Napoleonka na krakersach 538

kilka godzin (a najlepiej całą noc). Napoleonka na krakersachPRZEPIS/forma: 35x25 cm lub mniejsza/Składniki 3 szkl. mleka 2 żółtka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 masła roślinnego (125 g) 1 budyń waniliowy (40g) ekstrakt waniliowy  krakersy (ilość zależna od foremki, tutaj wystarczyły 2 opakowania) Przygotowanie W 1 szkl. mleka rozrobić  mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com