ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:260/303)

Indyk z woka ze szparagami 196

czerwona2 ząbki czosnku200 ml bulionu kurczakowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oleju Indyka myjemy I kroimy w kostki. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym, sokiem z cytryny.Rozgrzewamy wok- dajemy 1 łyżkę oleju.Smażymy indyka aż przestanie być różowy.Drób przekładamy na talerz. Nalewamy do woka pozostałą łyżkę oleju- wrzucamy szparagi ( szaragi płuczemy

Smaki Edyty
Torcik makowy 257

może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowy Składniki: biszkopt 4 jajka 60g cukru pudru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki wody 3 łyżki suchego maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem

Smakołyki Bereniki
Rolada cappuccino 627

W dzisiejszym poście przedstawię Wam roladę z masą budyniową o smaku cappuccino.Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie w domu rolady biszkoptowej to jakaś niebywale trudna

Smakołyki Bereniki
Sernik brzoskwiniowy 341

twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para

Smakołyki Bereniki
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 171

przygotowanie, ponieważ potrzebujemy tylko olej i ocet.  Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtemnaturalnym, w ilości ok 300ml.Składniki mieszanki:Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony

W kuchni Karmel-itki
Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 152

Grażyna (Grażyna Gotuje).   To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń miałyśmy okazję skosztować pysznych plyndzy ziemniaczanych, które są symbolem, "znakiem firmowym" tejże wsi. owe placuszki - podane z tzatziki, salsą i sosem czosnkowym Jak to na blogerki przystało, każda z nas coś pysznego do kawy przywiozła. I właśnie

W kuchni Karmel-itki
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 145

płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu  4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:  Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę

W kuchni Karmel-itki
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 179

szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej  (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu (do moczenia rodzynek) Ze składników na ciasto zagniotłam kruche i na 30 minut wstawiłam do lodówki. Rodzynki

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 192

mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przysmaki. MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. 178

margaryny2 cukry waniliowe1/2 litra mleka1 szklanka cukru2,5 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej Pół szklanki mleka odlałam, resztę zagotowałam. Do pół szklanki mleka dodałam 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze rozrobiłam i wlałam do gotującego mleka. Ugotowałam razem jak budyń. Dobrze ostudzoną masę połączyłam z 1 kostką masła, dokładnie ze sobą miksując. Następnie

W kuchni Karmel-itki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 292

więcej niż skąpy,  cienki klinek.  TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier do jego wyczerpania tak, aby piana była sztywna i lśniąca. Następnie, do ubitych białek, dodaję po jednym żółtku

W kuchni Karmel-itki
Noc filmowa w pomarańczowym towarzystwie. 117

Hitchcocka, alenaprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY./autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam z pomarańczy (ok. 10-12 sztuk), przefiltrowuję przez sitko, by pozbyć się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie skrobię rozrabiam

W kuchni Karmel-itki
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 172

tylko czwórka, więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie.Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą.Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 168

KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku  1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 152

wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki

W kuchni Karmel-itki