początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie i jagody itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser
SMYKWKUCHNIMonika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja(...)wyrakiem Makaron z sosem pomidorowym - Ania z bloga Pani Paszczakowa Gotuje Makaron z sycącym sosem z trzech serów - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Makaron
Chilli Czosnek i Oliwaekspresowo, a smakuje rewelacyjnie. Nadaje się do wszystkiego: do potraw grillowanych, jako dip do warzyw, do kanapek, tortilli, często go też robię gdy mnie i mojego T. najdzie ochota na pieczone krewetki panierowane. Poza świetnym smakiem dodatkowym bonusem jest dodatek imbiru, który jest bardzo zdrowy. Oto niektóre właściwości imbiru: - przyspiesza krążenie krwi - ułatwia trawienie - leczy przeziębienia - pomaga przy chorych stawach
chwile dla mnieKocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje
Apetyczna babeczkaŚniadanie to, według mnie, najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ daje nam siłę i energię do działań w pracy czy szkole. Lubię urozmaicone śniadania z dużą
Przepisy AleksandryOlej w sam raz na jeden raz! Firma generalnie propaguje zdrowy styl życia i zachęca do zmiany nawyków żywieniowych. Daje temu wyraz chociażby na swojej stronie Facebook - pełnej ciekawostek w stylu: jak czytać etykiety na produktach, słodycze które można jeść bez wyrzutów sumienia, niedoceniane warzywa, produkty na pobudzanie metabolizmu i wiele, wiele innych perełek żywieniowych. BIOLEVITA wprowadziła ostatnio
Grunt to przepis!Jarmuż - trochę zapomniane warzywo i wiele osób chyba nawet nie wie co się z nim robi. Nie będę radzić bo sama niewiele wiem w tym temacie a to dlatego, że wcale nie łatwo go kupić. Pojawia się na straganach późną jesienią bo nie szkodzą mu przymrozki i potrafi rosnąć nawet pod śniegiem. Jarmuż to odmiana kapusty. Składa się z dużych(...)kędzierzawych liści - zielonych albo fioletowych - i nie posiada głąba. Sprzedawany jest zazwyczaj w pęczkach. Jarmuż jest zdrowy - zawiera dużo żelaza, wapnia, witaminy C, K i karotenoidów. Tak jak brokuły i inne kapustowate zawiera związek o właściwościach przeciwnowotworowych. Na pozór grube i sztywne liście podczas obróbki cieplnej długo nie rozgotowują się zachowując ładny kolor i kształt. Można go jeść na surowo
Smaczna PyzaKolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić, to szybki i zdrowy pomysł na śniadanie lub kolację! Składniki (na dwie porcje, ha!): garść rukoli 3 jaja ugotowane na twardo 6 rzodkiewek garść czarnych oliwek bez pestek 1/4 ogórka zielonego, pozbawionego skórki(...)również lądują na talerzu. Teraz dressing: musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy powoli oliwę i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam piękny, błyszczący sos. Polewamy nim nasze warzywa i ugotowane jaja. Na końcu warto dodać świeże oregano, nadaje niesamowity posmak. To tyle, smacznego
Mango Papajarzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw . Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem znikła - pewnie okazała się za pospolita ( jak ktoś miał znajomych działkowców to zaopatrzył się na zapas ). Teraz wraca do łask. I racja bo jest bardzo zdrowa i smaczna ( trzeba tylko ja odpowiednio doprawić. I nie bać się
Buniabaje w kuchniPrzepis ten bierze udział w wielu akcjach, dlaczego? Bo jest bardzo zdrowy i pasuje idealnie na Wielkanocny stół. Lekka, smaczna i bogata w składniki odżywcze. Jakie
Czarnawisienkagrejpfrut jabłko melon truskawki gruszka śliwki porzeczki czereśnie mango Warzywa bogate w wodę: brokuł pomidor ogórek seler naciowy sałata szparagi Przede wszystkim owocowe i warzywne koktajle, które dostarczają nam maksymalne nawodnienie, a w dodatku odchudzają! Zbliżają się wakacje, koniec roku szkolnego, więc pojawi się bardzo dużo przepisów na dania zdrowego odżywiania. Czekajcie cierpliwie
Truskawkowa FiestaZdrowsza wersja zwykłych gołąbków. Zamiast białego ryżu użyłam naturalnego , który nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego
Buniabaje w kuchni