Wybrać zdrowe, młode grzyby. Dokładnie oczyścić, a jeśli jest potrzeba umyć pod bieżącą wodą. Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić i pokroić. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew, blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw
Apetyczna babeczkakaszy dodać warzywa i kukurydzę. Gotować jeszcze ok. 10- 15 min, a następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple ok. 1 godz. Kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z sosem sojowym, natką pietruszki i podawać z kurczakiem. Może i długo trwa przygotowanie kaszy, ale warto bo danie bardzo zdrowe
Moniki Smakołykijest zdrowe? Za to jest syta i lubiana przez nią. Co do proporcji i składników to daje to co mam w lodowce. Większość przepisów w necie bazuje na tym ze makaron do niej zalewa się woda i czeka aż zmięknie, ja daje makaron suchy, który i tak zmięknie pod wpływem wilgotnych dodatków, sosu i warzyw. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzycia wiec i ja mam wiecej energii. A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ. A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie w pare minut gotuje pyszna i prosta zupe. Najbardziej sie ciesze(...)kroimy w kostke. Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie zeszkli przekladamy ja do rondelka wraz z ziemniakami i szparagami i zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa zmiekna, a nastepnie miksujemy je blenderem. Doprawiamy sola, pieprzem i smietanka. Podajemy z grzankami. Smacznego
Przysmaki Karolkijadam mnóstwo warzyw pod postacią sałatek, dobrych makaronów i pije dużo wody. Mam nadzieję, że moje wysiłki nie pójdą na marne. Dzielę się i z Wami moimi dietetycznymi pomysłami. Może kogoś zainspiruję i też zechce przejść na lepszą i zdrowsza stronę życia. Mój pomysł na śniadanie, bądź lekką kolacje to pyszna sałatka z dodatkiem twarogu i zdrowego oleju z pestek
Magiczne Życie Martybiałko+warzywa). Nie jestem na tej diecie, ale śledząc mój jadłospis zdarzają się u mnie dni całkowicie białkowe lub naprzemienne. Placuszki z całego serca polecam. Są to jedne z moich ulubionych. Idealne na śniadanie, kolacje a nawet obiad. Często zabieram różne do placuszki do szkoły, w podróż lub stoję nad kuchenką na działce. Smaczne, zwarte i zdrowe. Składniki
Czarnawisienkaniezbyt zdrowy obiad, ale za to bardzo szybki i smaczny. A danie takie na pewno docenią dzieci, którym możemy w ten sposób przemycić nieco ryby i sałaty:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor
Kolizje SmakówPobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi, a zwiększają poziom dobrego. Prawdopodobnie działanie takie wynika z właściwości dwóch substancji zawartych w tym warzywie – luteoliny i cynaryny. Inny jego składnik –inulina – zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że karczochy mogą wpływać na stężenie glukozy we krwi, co jest ważne dla cukrzyków. Mają(...)degenerację komórek. Wyciąg z liści karczochów jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, niż gdy spożywa się je jako jarzynę. Wyciąg ten można kupić w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Osoby cierpiące na schorzenia woreczka żółciowego przed zastosowaniem tego specyfiku muszą skonsultować się z lekarzem. 1. Do „oprawienia” karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż
Mechanik w kuchniwarzywami (light) Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje i jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Moja kolejna propozycja to Farfalle z bobem i chorizo ze świeżym tymiankiem jest pyszne, zdrowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzyw i owoców oraz zieleninki. Koperku, szczypiorku i natki pietruszki. To właśnie ona jest główną bohaterką dzisiejszego wpisu. Brakowało mi tego smaku i na następną zimę na pewno zamrożę sobie posiekany koperek i natkę. To naprawdę idealne rozwiązanie, tym bardziej, gdy zima długo nie odpuszcza. Teraz najchętniej zjadłabym od razu wszystko, chociaż wiem, że nowalijki za zdrowe
Ratunku obiadzmywarce. Twardość i wysoka odporność mechaniczna zapewnia wytrzymałość na zarysowania i matowienie w zmywarkach. Naczynia żaroodporne TERMISIL nie przejmują smaku ani zapachu przechowywanej w nich żywności, są bezpieczne i zdrowe – również dla alergików. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że potrawy w nich przygotowane możesz podać na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki(...)potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne. W następnym poście przygotuję kruchy schab – celowo nie obtlukę mięska! W czym tkwi sekret? Sekret naczyń TERMISIL tkwi w wyjątkowych właściwościach szkła boro-krzemowego
Z Kuchni Do Kuchniwarzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa
Z Kuchni Do KuchniJeden z moich studenckich obiadów typu: wykorzystywanie tego co mam w lodówce i zamrażalniku. Padło na kurczaka, kilka różyczek brokułów i woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia
Pasja SmakuChyba zupełnie zwariowałam by w taki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować
Przysmaki Karolkiwielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować(...)byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść. Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest
peanutbuttermonster