kolei Rzymianie przemycali swoje tradycje innym krajom. Dzięki nim w Brytanii zaczęto jadać groszek, por czy rzepę. Popularna była tarta szparagowa. Przodkowie Włochów jedli w miarę zdrowo. Dużo w ich diecie owoców i warzyw. Dania były urozmaicone i kolorowe W smaku pewnie były podobne, bo do wszystkiego dodawany był liquamen. Ulubionymi przyprawami były pieprz i kumin. W artykule skupiłam się
Przepisy AleksandryProsta szybka i zdrowa surówka z białej rzepy, tak niedocenianego warzywa w okresie zimowym, a które jest bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i wzmacniająco. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiększość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania i oswojenia się jest najlepszy, bo najbardziej smakowity. Podajemy z winem. Dużo chusteczek
Z Kuchni Do Kuchnikotlety sojowe. Nie ma? Spoko. Co mamy w lodówce? Ostre papryczki i puszkę czerwonej fasoli. Jest pomysł: kotlety z czerwonej fasoli... ale tak same? No niekoniecznie. Zawsze można zrobić zdrowe domowe burgery. No i wyszły: pyszne, inne, lżejsze i smaczniejsze. Składniki na 2 burgery + zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same(...)rozdrabniamy blenderem. Łączymy z fasolą, jajkiem i suchymi składnikami. Doprawiamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Bułeczki podgrzewamy na patelni/w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z ulubionymi warzywami, ale polecam "skład z góry", gdyż wtedy burgery są delikatne i smakują wręcz idealnie:) Burgery z czerwonej fasoli
Czarnawisienkanajważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma nam zapewnić energię i dobre samopoczucie. Warto zadbać, by było nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne witamin. Czy zawsze pamiętasz o 1 z 5 porcji warzyw, owoców lub soku na śniadanie? Badanie „Dwa śniadania Polaków” przeprowadzone dla marki TYMBARK pokazuje, że Polacy jedzą mniej zdrowo w tygodniu niż w weekend
Magiczne Życie MartyDzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów. Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać
Kulinarne przygody GatityLekka, pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem wędzonego łososia. Coś pysznego! Składniki : * ulubiona sałata * plasterki grillowanej cukinii * pół żółtej papryki * pomidor * kilka oliwek * 100g wędzonego
Magiczne Życie MartyKolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego . Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła
Smaczne ZdrowePrzepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami na dłużej. Polecam :) Zaczynamy(...)Pamiętajmy o odcięciu końcówek- około 1-2 cm. Smażymy jeszcze 3 min- gotowe. Gotujemy około 100-200 gr makaronu chińkiego. I obiad gotowy. Na makaron dajemy łososia i dodajemy warzywa. Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecam Zaczynamy Składniki na marinate do wołowiny: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyzki oleju sezamowego Wykonanie: Wyciskamy czosnek przez praskę(...)usmażoną partię odkładamy do miski. ( Jak na zdjęciu powyżej) W miseczce mieszamy sos sojowy I mąkę ziemniaczaną. Odkładamy na bok. Do pustego woka nalewamy resztę oleju sezamowego , wrzucamy wszystkie warzywa- I smażymy na dużym gazie 2 min. Dolewamy bullion wołowy. Przykrywamy woka I pozostawiamy na 1 min. Po tym czasie dodajemy wołowinę I odstawiona w miseczce miksturę. Trzymamy na gazie
Smaki EdytyCoś wykwintnego? Prostego? Smacznego? Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku
Wyprawy kulinarneMój drugi post tu. Dopiero. A może aż drugi..? A nie ważne. Ważne, że obiad w niedziele zjadłam z rodziną. Spóźniony przepis? Lepiej późno niż wcale
CzarnawisienkaFalafel "chodzi za mną" już od daaawna. Pierwszy raz z tą nazwą spotkałam się.. w The Sims 3 ! W dodatku Wymarzone Podróże można było udać
Czarnawisienkakilka przepisów, dlatego postaram się nimi z Wami jak najszybciej podzielić;) Dzisiaj truskawki w... sałatce z kurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego, ogórek, mieszanka sałat (u mnie miks z domowego
Z miłości do słodkości