Uwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :) No to zaczynamy : Składniki: Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby 5 marchwi(...)ząbki czosnku rozmaryn tymianek Wykonanie: Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :) Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki na pół. Polewamy oliwka z ziołami. Wkładamy do piekarniaka na 200 C na 35-40 min- lub do momentu kiedy warzywa są gotowe
Smaki EdytyJeeeeej, jak dawno nie jadłam czerwonego mięsa. W ogóle dość rzadko je serwuję, ale tym razem przerwa była już stanowczo zbyt długa. I to wcale nie
Ratunku obiadszkoły, na uczelnię, do pracy czy w podróż - nadaje się w sam raz. Jest sycąca, bo z ryżem, a żeby było zdrowiej - z brązowym. Do tego warzywa i zdrowe tłuszcze oraz białko. Jeśli ktoś chce, to sól w tym wypadku można bez szkody dla smaku pominąć, chociaż ja akurat dodałam jej szczyptę. Wprawdzie tuńczyk z puszki jest jest(...)wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie
Ratunku obiadDzisiaj będzie o pieczonej papryce, ponieważ dostałam kilka pytań na ten temat. Papryka to bardzo smaczne, zdrowe i wdzięczne warzywo, które warto często włączać do swojego menu. Najzdrowsza jest nieprzetworzona, po prostu umyta i oczyszczona z nasion. Jednak surowa, na dodatek ze skórką, nie wszystkim smakuje. Część rodziców nawet boi się podawać ją małym dzieciom ze względu właśnie
Smaczna Pyzaniezbyt dietetycznym burrito i pszennym pieczywie, w końcu nadszedł czas na prawdziwie lekki i zdrowy przepis. Z połaczenia warzyw, białego mięsa i naturalnego brązowego ryżu zawsze wychodzi zdrowy i syty posiłek :) Początkowo miała to być cukinia, ale w sklepie wszystkie były jakieś małe i nienadające się do nafaszerowania więc ostatecznie zdecydowałam się na bakłażan. I był to bardzo dobry wybór(...)gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około 1 cm. Następnie połówki bakłażana oraz miąższ posypać obficie solą i odstawić
Zgrabne Gotowanieprzeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g(...)potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościtego świeże warzywa i mam zdrowy obiad w pracy o godzinie 15:00... Tyle ile domów, tyle przepisów na pyszny pasztet. Ja ostatnio sporo kombinuję i staram się w jak najwięcej potraw "wcisnąć" dynię, ponieważ mam jej pod dostatkiem. Polecam pasztety, te warzywne, te mięsne, te z soczewicą, ciecierzycą i kaszą... Wszystkie. Są zdrowe, sycące a przede wszystkim
Mango Papajagarnku! A przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba witaminowa, powinno się je jeść jak najczęściej... i warto wykorzystać to, że mamy dostęp do wielu zdrowych i świeżych warzyw. Ja jestem ich fanką. Na sto procent! Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku dwie gałązki natki pietruszki trzy cebulki dymki ze szczypiorem
Mango Papajalunch, gdyż są łatwe do zapakowania i szybkie do przygotowania. Ta sałatka jest o tyle ciekawa, że wystarczy ugotować jedną torebkę kaszy do obiadu więcej, dodać do niej warzywa i mamy zdrowy posiłek na wynos :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2-5 rzodkiewek w zależności od wielkości Pół większego pomidora Pół ogórka zielonego ¼ pęczka koperku Sól Pieprz 2 łyżki oleju
Fabryka pomysłówsałatkę. Jednak poniżej nawet ‚surówki’ z majonezem,czy śmietaną przydzieliłam do kategorii ‚surówki’, o ile pasują one do dań obiadowych. Nie od dziś wiadomo, że surowe warzywa są bardzo zdrowe, tak więc zapraszam do testowania surówek ;-) Post Surówki. Przepisy na surówki. Surówki do obiadu i nie tylko. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak
Smaczne Zdrowestronę: www.semco.pl . Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie o swoje zdrowie i wspomagajcie regionalnych producentów :) Do przygotowania dzisiejszej sałatki z kuskusem i pieczonymi warzywami wybrałam Olej Rydzowy, gdyż on znakomicie podkreślił smak warzyw. Wystarczyła odrobina soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności! Olej Rydzowy
Sajkofanka smakuprostu chrupiące warzywa zawinięte w papier ryżowy. Niby nic – a jednak spring rollsy maczane w słodko-słonym sosie są pyszne. Idealne na upał, lekkostrawne i zdrowe. Musimy tylko pokroić warzywa, a potem już tylko fajnie się bawimy zwijając nasze dietetyczne sajgonki. Możemy oczywiście użyć dowolnych warzyw. Oprócz tych wymienionych w przepisie świetnie sprawdzą się jeszcze np. słodka
Poezja smakuSzparagi są cudownym warzywem, nie dość, że zdrowe, to i smaczne. W dodatku można przyrządzać je na wiele sposobów – zupa szparagowa przecierana/ krem jest jednym z nich. Sezon na szparagi niedługo się kończy, więc warto ją przyrządzić. Jednak dla nas wykorzystanie tak szlachetnego warzywa w całości do zupy jest lekką przesadą, dlatego przyrządzamy ją tylko z końcówek szparag
Nerds Kitchenpowinniśmy zjeść. Od dawna dietetycy biją na alarm, że żyjąc w ciągłym pędzie nie odżywiamy się tak, jak powinniśmy. Jemy w biegu, zastępując pełnowartościowe posiłki niezdrowymi przekąskami. Nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć(...)weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty francuskie świetnie wpisują się w zalecane 5 porcji owoców w ciągu dnia według TYMBARK. Sok w tostach i sok do tostów to smaczne i zdrowe śniadanie! * Wpis zawiera lokowanie produktu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię