minutach dodajemy do warzyw pokrojonego pomidora wraz z wodą, która wydzieliła się z niego podczas krojenia. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotujemy następne 15 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodajemy do nich pokrojone liście pora, posiekany koperek, posiekaną pietruszkę i resztę przypraw. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia. Podajemy(...)składania, ani do otrzymywania życzeń. Życzyć komuś czegoś, to jednocześnie stwierdzać, że ten ktoś tego czegoś nie ma. Na przykład, jeśli chodzi o zdrowie. Życzyć zdrowia komuś zdrowemu? Nonsens. Oczywiście, wiem, że "niby" chodzi o trwanie w zdrowiu, jednak ciekawa jestem, czy wiele ludzi zastanawia się nad sensem takich życzeń. Poza tym często do składania ich potrzebny jest pretekst, taki
Weganizm infantylnycebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej(...)sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych barwników. Jak domowy - polecam - spróbujcie i Wy. O Makaronach Wielickich czytajcie na stronie producenta tutaj
kolorowotorcikowoUwielbiam pasztety, chociaż sama rzadko je robię. Dziś przedstawiam Wam przepis na zdrową i lżejszą wersję pasztetu - z soczewicy. Fani mięsa będą przerażeni, bo nie ma w nim go ani grama. Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104. Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie(...)drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i marchew przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę
Pasja SmakuZdrowy, tłuściutki , z dużą zawartością kwasów omega łosoś ,dziś w troszkę innej postaci. Niekiedy , gdy jest ku temu okazja warto przygotować coś bardziej wykwintnego. Tylko na pozór jest to danie bardzo pracochłonne, tak naprawdę nie zajmuje zbyt wiele czasu, bowiem gdy galareta tężeje można się przecież zająć czymś innym. Tak więc polecam bardzo bo jest pyszny, a satysfakcja(...)samodzielnego wykonania - ogromna. :-) Składniki na ok 12 porcji: - ok.1kg łososia- filet ze skórą - żelatyna na 2l wody ( u mnie 2 szt na 1l) - wywar warzywny : można przygotować go gotując warzywa rosołowe w wodzie lub użyć bulionetki , kucharka itp. + do dekoracji np.jajko ugotowane na twardo, pomidorki koktajlowe,nać pietruszki, majonez, papryka itp. Rybę umyć , pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie
Smaczne Zdroweserwowania sałatki jarzynowej z awokado. Można też przygotować Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i podać ją w „miseczkach” awokado. Sałatka jarzynowa z awokado jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam. składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 1 duży ugotowany ziemniak 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soku(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy ostrożnie miąższ. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i kroimy w kostkę. dodajemy do warzyw wymieszanych z szynką. Dodajemy do mieszanki sos majonezowy, drobno posiekaną szynkę i mieszamy. Sałatkę można schłodzić przed podaniem, wypełniamy sałatką „miseczki” po awokado. Dekorujemy natką pietruszki oraz paseczkami awokado
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTeraz gdy temperatura za oknem jest już coraz wyższa coraz częściej mam ochotę na lody. Niedawno na blogu Facet i kuchnia znalazłam sorbet bananowy z dodatkiem
Mienta blogDla wszystkich wielbicieli pesto (ale myślę iż nie tylko), mam przepis idealny. Znaleziony tutaj ( klik ), od razu skradł nasze serca. Świetne jako zamiennik masła
Smaczne Zdrowebieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów(...)czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu
Kulinarne przygody GatityDziś zrobimy sobie wegetariańską kanapkę ,bardzo zdrową i sytą, gdyż użyjemy zamiast bułki czegoś innego.Tradycyjną focaccię rodem z Genui. FOCACCIA ALLA GENOVESE TUTAJ Ten przpis został zmodyfikowany odpowiednio, gdyż dodałam do ciasta mieszankę ziaren od Ziarenkowo Słoneczne Pola. I z tymi ziarnami ją upiekłam. Odjęłam grubej soli po wierzchu i rozmarynu nie dałam. Nadziałam(...)bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, Produkt nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami
Z Kuchni Do Kuchnijest czas żeby spędzić w kuchni tyle czasu, ile by się chciało... ;-) Dlatego wczoraj musiałam zrobić coś prostego i "na szybko", a że wyszło całkiem smaczne, a do tego zdrowe to postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis na 2 porcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy(...)grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco miękka. Jeśli sos będzie
kuchnia do kwadratuTak sobie ostatnio przeglądam książkę Marty Grycan "Moja Dolce Vita"i co jakiś czas trafiam na fajny przepis, który testuję i gdy spełnia moje
Smaczne ZdroweDla wielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od
Smaczne ZdroweZapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty :) A z wiosną pojawiły się moje ulubione warzywa, w tym młoda kapusta. A jak młoda kapusta, to nie może zabraknąć na naszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz(...)jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwonej fasoli oraz pieczarek i rzeżuchy . Bo po co się truć tymi tłustymi hamburgerami z budki za rogiem? Lepiej zrobić samemu i wiedzieć CO SIĘ JE. Zdrowe, smaczne, bardzo mało kaloryczne. O kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji ciasteczek jaglanych . Polecam! Mój tato jest w nich zakochany (i ja również). Składniki: 100 g kaszy jaglanej(...)odrobinie oleju. Kotleciki mogą wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek
CzarnawisienkaPyszny i delikatny japoński rosół z dodatkiem pasty miso (która jest bardzo zdrowa!) z pszennymi noodlami, zainspirowany przepisem ze strony SŁODKO-KWAŚNY . Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich(...)imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, posypujemy warzywami, doprawiamy solą i polewamy równomiernie olejem sezamowym. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach. 2. Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień
Tajskie smakikroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora o kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę
Brzuszki Łakomczuszki