Przedstawiam Wam przepis na prostą, podstawową sałatkę jarzynową z jajkiem, która smakuje bardzo dobrze zarówno podana w miseczce jak i zawinięta w plastry szynki! Często przygotowuję taką zawijaną w galarecie na Sylwestra :-) Kiedy często przyrządzam nowe, niestandardowe sałatki, to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem. Dodatkowo ogórek kiszony i groszek
Anielska Kuchnia Aniniezbyt duże pętka kaszanki 4 duże plastry szynki parmeńskiej kilka plastrów ementalera 1 małe, soczyste jabłko sos czosnkowy Z kaszanki zdejmujemy delikatnie powłokę z jelita. Na szynkę parmeńską układamy kolejno plastry sera oraz cieniutkie plasterki jabłka, które na koniec przykrywamy kaszanką (w całości, należy uważać, by się nie rozpadła). Całość delikatnie zawijamy w szynce; powinna utrzymywać wszystko w ryzach
Kuchenna Kontrrewolucyagrubo mielonego pieprzu kolorowego, olej, sól morska. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie smaruję olejem, obtaczam w pieprzu, zawijam w szynkę. Roladkę ponownie smaruję olejem. Mięso obsmażam na złoty kolor na dużej patelni (wcześniej nagrzanej), przekładam na blaszkę, piekę przez 16 minut. Wyjmuję mięso, przekładam na półmisek, zostawiam na około
JejKuchniacałość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisosów (18%) 180-200g makaronu Pappardelle Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Wykonanie: Polędwiczki oczyszczamy z błonek, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość zawijamy w szynkę Prosciutto, a następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki przekładamy na talerz. Pieczarki kroimy na ćwiartki
Kulinarne Przebojesolimy, kroimy na małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny. Melona kroimy na kawałki i każdy kawałek zawijamy plasterkiem szynki parmeńskiej. Gorącą zupę wlewamy na talerz i dekorujemy serem Apetina, odrobiną pesto i odrobiną oliwy z opakowania Apetiny. Na talerzu układamy szaszłyki z arbuza, tak żeby
Ugotowane pozamiatanełyżką mleka, doprawiamy solą i pieprzem; maczamy kromki i wykładamy na talerz. 2. Na 6 kromkach kładziemy plastry sera, na to kładziemy kolejne 6 kromek. Każdą kanapeczkę zawijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. 3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kanapeczki smażymy z każdej strony ok 3 minuty na złoty kolor (nie zapominamy o bokach!). Przekładamy na talerze i podajemy ciepłe. Smacznego
My Culinary Artjuż z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami(...)siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry gorgonzoli i pieczemy jeszcze
Kuchnia BeatySkładniki: kilka liści sałaty masłowej 3 jaja ugotowane na miękko 3-4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 pęczka (około 250 gram) cienkich szparagów zielonych 3-4 łyżki ricotty garść liści bazylii 3-4 łyżki oliwy 3 łyżki orzechów włoskich (lub innych orzechów) sól, pieprz Szparagi(...)myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy 3-4 minuty. Jaja gotujemy na miękko (ja zazwyczaj gotuję 6,5 minuty). Część ugotowanych szparagów zawijamy w szynkę parmeńską, resztę wkładamy do malaksera (lub moździerza) razem z listkami bazylii, oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz orzechami włoskimi i miksujemy (lub ucieramy) do uzyskania pesto. Jeśli pesto
Mango PapajaDelikatny kremowy ryż, soczysta pierś i chrupka szynka parmeńska z pewnością nie raz zawitają na moim stole. To poprostu jest dobre ! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 8 plastrów szynki parmeńskiej pieprz cytrynowy, sól oregano oliwa z oliwek 1 szklanka ryżu do risotto (odmiana arborio) ok. pół litra bulionu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka curry(...)papryki zielonej sól, pieprz parmezan łyżka masła KURCZAK Piersi kroimy w podłużne plastry na 4 części. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz oregano. Delikatnie skarmiamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut w temp. 180 st. RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną
Mój Smak na ŻyciePierś delikatnie we włoską szynkę owiniemy, Jako dodatek paprykę kuskusem nafaszerujemy. Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób. PO PIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz(...)czosnku pieprz cayenne sól pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry, tak by powstały trzy kawałki z jednej piersi. Nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy w szynkę i skrapiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotujemy farsz do nadziewania papryki. Przepis na Faszerowane papryki podpatrzyłam w książce "Pyszne 25" Ani Starmach. Kuskus przygotowujemy zgodnie
Mój Smak na Życieokazje. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki czosnku, którymi po przetarciu przez praskę razem z posiekanym rozmarynem(...)kilka godzin (minimum 1 godzina). Po tym czasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
MarcinChefViolaPassion Smaczna i chrupiąca Składniki: 4 plastry szynki parmenskiej 2 oscypki (wedle uznania) Albo 2 kulki mozzarelli Kilka plastrów boczku 2 płaty bardzo cienkiego ciasta ja użyłam ciasta "Filo" Kilka plasterkow patmezanu Kilka liści świeżej pietruszki Sposób: Boczek Smażymy na patelni nie dodajac tluszczu,odstawiamy do wystygniecia Następnie rozkladamy cisto delikatnie żeby(...)porwać. To ciasto jest bardzo delikatne. Kladziemy 3 plasterki boczku ,przekrojona mozzarelle lub osypek,pietruszke i parmezan. Następne zakładamy brzegi w taki sposób by powstała kwadratowa koperta. Zawijamy koperte szynka parmenska i Smażymy na rozgrzanej patelni około 1 minuty na każdej ze stron . Danie musi byc chrupiące i złociste Smacznego
Viola cooks with passionpowoli dobiega końca... Jednak pragnę Wam przedstawić ciekawy sposób na to, jak można podać takie szparagi na obiad. Wyszło pyszne! Składniki: dwie piersi z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej 15-20 szparagów sól pieprz dwie łyżki musztardy dijon dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki miodu Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez(...)odrobinę soli i pieprzu. Piersi z kurczaka smarujemy odrobiną sosu z musztardy i miodu, układamy na niej po 4-5 szparagów i zawijamy tworząc roladki. Ponownie powstałe roladki zawijamy w szynkę parmeńską. Dno naczynia żaroodpornego polewamy resztą sosu miodowo-musztardowego. Na tym układamy roladki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Po tym czasie powinny być
Mango Papajajako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 g suszonych borowików 1/2 cebuli 3-4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz papryka czerwona słodka czosnek granulowany olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawimy. W tym czasie obieramy(...)solą, czosnkiem, czerwoną papryką i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby przyprawy "przenikły" do mięsa. Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę z borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut
Symfonia smakowa