zawijane z szynki - 429 przepisów (strona:2/29)

Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 253

ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko do posmarowania ciastaFrancuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki

Słodka Strona
Jaja zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej 152

masłem, wyściełamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej, dno wysypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulką, wbijamy dwa jaja, wrzucamy kawałek serka pleśniowego oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przyprawiamy, wystające plasterki szynki zawijamy do środka. Wstawiamy do pieca  rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut

Delicious Titbits
Fasolka szparagowa w szynce na kaszy gryczanej zapiekanej z cukinią i kurkami 183

ułożyć zawinięte fasolki na kaszy i zapiekać je razem. Przepis na 4 porcje. Składniki na fasolkę w szynce: - 500 g fasolki szparagowej (pół na pół żółtej i zielonej) - 100g szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej itp. - oliwa z oliwek - pieprz Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i gotujemy do miękkości.  (Wrzucamy ją do zimnej wody, ok. 2l wody na 500g(...)więc gdy będzie już taka, jaką lubimy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą (w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania) i podajemy, bądź przygotowujemy ją wraz z szynką.) Wegetarianie i weganie zawijają w cukinię. W każdy pojedynczy plaster szynki/ cukinii zawijamy po 10-15 fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie plastry, spryskujemy ruloniki oliwą z oliwek, oprószamy

Be Fit Be Strong
Daktyle w szynce parmeńskiej 179

karnawałowe przyjęcie. Zamiast daktyli możemy dać nasze narodowe śliwki suszone :) Składniki:kilka daktyli suszonych bez pestekkilka plasterków szynki parmeńskiej, Każdy owoc zawijamy w szynkę i podsmażamy przed samym podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 184

dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Na desce wyłożonej folią spożywczą rozkładamy plastry szynki, aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt. Na szynce rozkładamy pieczarki (dzielimy na 2 polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz w folię spożywczą. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy

mojewypiekiinietylko
"wstawiony %" kotlet schabowy 156

ilość śliwowicy -> Przyprawy: sól, pieprz, chili,  Wykonanie:  Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Roladki z kurczaka 267

minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego(...)oraz kroimy w słupki.  Białą część pora kroimy w paseczki.  Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową.  Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym

Kolizje Smaków
Combo sezonowe 148

smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony czosnek niedźwiedzi i czubrycę zieloną. Odstawiam aż stężeje i przechowuję w lodówce(...)Koper wraz z powstałym sosem przekładamy do brytfanki. Szparagi zielone: Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dokładnie myjemy (szczególnie główki szparagów) pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dwa szparagi zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Wersja opcjonalna. Można pominąć, albo zawijać każdy szparag w jeden plaster szynki. Łączymy całość: Na spód naczynia do zapiekania wykładamy fenkuł wraz z sosem

gutfut
Pamiątka Lata, czyli zawiijane i zapiekane szparagi. 196

obfitością. Składniki: zielone szparagi szynka parmeńska ser żółty świeża bazylia trochę oliwy Naczynie żarodporne natłuszczamy cienką warstwą oliwy. Umyte szparagi z odciętymi drewnianymi końcówkami, zawijamy w szynkę parmeńską (ja brałam jednego szparaga i jeden kawałek szynki, ale jeśli ktoś woli smak bardziej szparagowy można zawinąć więcej :)). Szparagi układamy w naczyniu żarodpornym, polewamy śmietanką (nie jest to opcja obowiązkowa), posypujemy

Brzuszki Łakomczuszki
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 226

desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na  całej długości polędwicy i tak, żeby z łatwością można było owinąć je wokół polędwicy. Na szynkę wykładam pieczarki, po czym na środek polędwicę. Mięso smaruję musztardą, zawijam delikatnie szynkę i mocno  dociskam,  by powstał dość ciasny pakuneczek

W kuchni Karmel-itki
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 118

dzisiejszy obiad to inspiracja dania  z programu "Szczypta Smaku"  KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku polskiego marchewka korzeń pietruszki seler biała część pora pieprz posiekana papryczka chilli Składniki na sos - używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka(...)skórka  z cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy z paseczki. Warzywa kładziemy na początku mięska i zawijamy. Następnie roladkę owijamy szynką dojrzewającą. Całość zawijamy z sreberko jak cukierka :)  Pieczemy 45 minut - 180 stopni - góra i dół Smacznego

ClauditteMissCooking
Brzoskwinie z bazylią w prosciutto 232

liście bazylii. Następnie zawijamy ciasno szynkę. Całość przekłuwamy wykałaczką. Voila! Uwagi Wielkość i kompozycję składników możemy dobierać w zasadzie dowolnie zależnie od tego jakie efekty dekoracyjne i smakowe chcemy osiągnąć. Jeśli np. liście bazylii są bardzo duże, możemy użyć ich również jako zewnętrzne „łódeczki”, w które wkładamy brzoskwinie owinięte w prosciutto. Plastry szynki mogą też osłaniać brzoskwinie w całości

Kulinarna Pokusa
Szparagi w szynce z parmezanem 209

teraz udało mi się złapać chwilę, aby umieścić go na blogu. Szparagi w szynce z parmezanem: Szparagi myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki. Następnie każdy z nich zawijamy w szynkę parmeńską (ja wykorzystałem szynkę szwarcwaldzką). Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym parmezanem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Smacznego! Post Szparagi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 153

oprószamy sola i pieprzem w środku i na zewnątrz. Do kieszeni układamy jeden obok drugiego suszone pomidory, odkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cała polędwiczkę zawijamy ciasno w szynkę( plastry układamy obok siebie, zawijamy) , wkładamy do worka do pieczenia, do którego uprzednio wkładamy plaster masła, pieczemy ok 30- 40  minut. Przed podaniem na talerze kroimy

Z Majeczką w kuchni
Roladki z kurczaka 743

sztuki, aby plastry zachodziły na siebie. Na brzegu układamy roladkę z kurczaka i zawijamy w szynkę. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażamy roladki z każdej strony na dość mocno rozgrzanej patelni (ok. 2 minuty z każdej strony) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię