zawijane z szynki - 429 przepisów

Wielkanocna szynka zawijana 291

funkcję dekoracyjną, chociaż będzie to dekoracja która szybko zniknie ze stołu Polecam również ten przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym Wielkanocna szynka zawijana z jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą: 10 plastrów szynki 1 ogórek rzodkiewki kiełki rzeżuchy szczypiorek 5 jajek pieprz do smaku 10 łyżeczek sosu wiosennego z koperkiem Winiary Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy(...)słupki ogórka, rzodkiewkę, po 2 ćwiartki jajka i kiełki rzeżuchy, doprawiamy pieprzem. Zwijamy szynkę w rulonik i związujemy go szczypiorkiem. Ruloniki z szynki układamy na talerzu w kształt piramidki. Smacznego. The post Wielkanocna szynka zawijana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 296

Sałatka jarzynowa gości chyba w każdym polskim domu przy każdej znaczniejszej okazji. Jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej, a każda gospodynią ma jakieś małe sekrety

Kolizje Smaków
Jajko w szynce 199

Narodzenia byly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu.Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka(...)kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka miala lepszy smak. Mozna tez dodac octu jak ktos woli.Ugotowane na twardo jaja kroimy na pol. Kazda polowke zawijamy w plaster szynki. Zawijamy na ksztalt koperty. Gotowe zawiniatka ukladamy w naczyniu, w ktorym beda podawane na stol.Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy

Przysmaki Karolki
Domowa szynka pieczona 343

czasie peklowania obracamy kilkakrotnie szynkę, możemy też strzykawką z grubą igłą naszprycować mięso zalewą w kilku miejscach. Po tym czasie wyjmujemy mięso, osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Następnie odpakowujemy szynkę, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 190st. Gorącą jeszcze(...)szynkę wyjmujemy z naczynia i zawijamy w folię aluminiowa do całkowitego wystudzenia. Możemy pominąć ten etap jeśli chcemy serwować ją od razu na ciepło

Gotowanie moimi oczami
Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 259

niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny smak kurczaka. Składniki: 5 udek z kurczaka 25 dag pieczarek 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej sól pieprz Udka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć (skórki mogą się jeszcze przydać do innej potrawy). Mięso rozkładamy na desce(...)skórki, drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Również doprawiamy solą i pieprzem.  Na rozłożony płat mięsa nakładamy pieczarki i zawijamy. Następnie udka zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni

Salonik smaków
Brzoskwinia zapiekana z serem pleśniowym, tymiankiem i szynką prosciutto 173

masło 2 -3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA :- brzoskwinie myjemy osuszamy, przecinamy na pół wyciągamy pestkę- w środek posypujemy świeżym tymiankiem kładziemy w to kawałek sera pleśniowego i całość zawijamy szynką- układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem- całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka

Basia w kuchni
Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami 207

szynki wieprzowej garstka suszonych moreli sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy i kilka cząstek owocu 1 łyżka miodu pszczelego 1 nieduża marchewka 1 opakowanie ziół prowansalskich olej rzepakowy sól, pieprz folia aluminiowa, sznurek do związania rolady Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozbawiamy ją większych kawałków tłuszczu i żyłek. Delikatnie rozkrawamy ją ostrym nożem na płat, grubości około(...)być dość gęsta, ale dobrze się rozprowadzać. Po upływie danego czasu, mięso wyjmujemy z lodówki  jego wewnętrzną część smarujemy ziołową pastą. Układamy na niej dość gęsto namoczone morele. Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem. Wierzch rolady również smarujemy pastą. Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło. Przekładamy je do foremki

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka w galarecie babci Basi 198

kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta.   Produkty : szynka konserwowa duża : 10 cm/16 cm sałata, jajka (1 jajko dzielę na 3 części, czyli na 3 plastry szynki) majonez ozdoby wg. upodobania ( groszek, cytryna jajko, pomidor, marchew, ogórek, pietruszka. itp.) Skład galarety: 2 płaskie łyżeczki vegety czerwonej ) na 1 litr wody 0,5 łyżeczki soli(...)przecedzamy jak na załączonym zdjęciu. Po wyznaczonym czasie podgrzewamy żelatynę do rozpuszczenia (nie zagotować !) i dodajemy do przecedzonej wody -studzimy.       na szynkę wkładamy kawałek jajka , dodajemy majonezu,     Szynkę zawijamy w trójkąt i wykładamy na sałatę wyłożoną na tacę lub półmisek ,   Dekorujemy półmisek . Następnie delikatnie zalewamy LEKKO już ZAGĘSZCZONĄ galaretą     Wkładamy w chłodne

Pysznosci Babci Basi
Szynka z orzechami i warzywami w galarecie babci Basi 188

Państwu zasmakuje . Polecam ! SKŁADNIKI : szynka konserwowa w plastrach ( 10 cm x 16 cm ) orzechy włoskie zmielone, majonez Winiary, Przygotowanie : Orzechy łączymy z majonezem ( ilość wg uznania), Wykładamy na szynkę , zawijamy i zalewamy gęstniejącą żelatyną ugotowaną na vegecie . Skład galarety: 2 płaskie łyżeczki vegety czerwonej ) na 1 litr wody 0,5 łyżeczki soli ) na 1 litr wody żelatyna bez przypraw Cykoria

Pysznosci Babci Basi
Roladki z szynką i masą jajeczno-brokułową 177

takim śniadaniu jakie przygotowałam , oto przepis na wiosenne roladki z szynką i  masą jajeczno- brokułową. Ta propozycja jest dla amatorów delikatnych smaków. Polecam jest pycha! Składniki: Kilkanaście plastrów szynki użyłam Spod Powału  Hańderek Masa jajeczno brokułowa: 4 jajka ½ świeżego brokuła 50 g sera żółtego ½ papryki czerwonej ½ cebuli Pęczek świeżego szczypioru 2 łyżki majonezu Sól i pieprz(...)paprykę cebulę i szczypiorek siekam w drobną kostkę, ser ścieram na tarce, wszystko łączę razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem dodaję majonez mieszam, nakładam pastę na pokrojoną cienko szynkę zawijam w roladki całość obwiązuję szczypiorkiem. Podaję schłodzone na sałacie. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Chrzanowe roladki z szynki w galarecie 230

Chrzanowe roladki to taka przystawka, która bardzo sprawdza się podczas różnych uroczystości. Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą

Taste Therapy
Psu się przyśnił schab... 201

rozbić trzonkiem noża, można je też obsmażyć na wysokim ogniu przed upieczeniem). Na kotletach układamy równomiernie pigwę i skrapiamy miodem. Na wierzch kruszymy równomiernie trochę roqueforta. Okładamy plastrami szynki- zawijamy w miarę szczelnie a górę "spinamy" gałązką rozmarynu. Pieczemy 15 minut- aż kotlety się upieką (u nas było chwilę dłużej, bo trafiły się nam schaboszczaki słusznych rozmiarów). Jemy ciepłe

les mirabelles
Roladki z kurczaka zawijane w szynkę w sosie szparagowym 129

małą część ). Na takie same wielkością kawałki kroimy pozostały kawałek fileta. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że szynka też jest solona. Każdy kawałek piersi owijamy plastrem szynki, zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut. Zlewamy do garnka powstały wywar, dodajemy elementy szparagów i gotujemy

Smaki Ewy
Imprezowe roladki z szynki 284

żurawinę i rodzynki, doprawiamy solą pieprzem majonezem oraz łyżeczką chrzanu lub musztardy-zależy kto jakie smaki woli:),mieszamy wszystko na pastę, kładziemy po łyżce farszu na całości szynki zawijamy w roladki, układamy ciasno na półmisku chłodzimy w lodówce dekorujemy dowolnie wg swojego uznania.  Ps.Szybkie do zrobienia prawda

Wanilia i Kardamon