zawijane roladki - 500 przepisów (strona:9/34)

Roladki drobiowe w orzechach laskowych 177

Roladki nadziewane suszonymi pomidorami i serem żółtym-można powiedzieć klasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka(...)łyżeczce na każdego kotleta, oprószamy solą i pieprzem do smaku,suszone pomidory i por kroimy na małe kawałki posypujemy mięso na wierzch kładziemy starty ser żółty. 2. Zawijamy ściśle roladki panierujemy w mące pszennej oraz rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej wymieszanej dokładnie z mielonymi orzechami.Smażymy na wolnym ogniu na oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy z bukietem

Wanilia i Kardamon
Zawijańce w sosie (roladki) 167

Tradycyjny mięsny obiad w naszym domu, czyli zawijańce w sosie. Zawijańce to nic innego jak śląskie roladki, po prostu u nas nazywają się inaczej. Mięso, które my używamy to wołowina, lecz można też zrobić ze schabu. Dzisiejszy przepis jest z plastrów schabu, także są super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków(...)musztardy. Ogórki kroimy na ćwiartki. i umieszczamy dwie ćwiartki na każdym zawijańcu. Jeśli mamy słoninę, to kroimy na 4 plasterki i kładziemy na schabie razem z ogórkiem. Schab zawijamy w roladkę i lekko przewiązujemy sznurkiem. Przesmażamy każdą roladkę na patelni, dosłownie aż lekko się przypiecze z każdej strony. Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę a pod koniec

Klasyka Gotowania
Roladki śledziowe 303

obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je wykałaczką, by się nie rozwinęły. Układamy w sosie. W środku umieszczamy kawałek ogórka. Dookoła roladek układamy cebulę. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego

Kolizje Smaków
Roladki z cukinią, porem i papryką 303

urozmaicić prostego kotleta, czy to z filetu z kurczaka czy ze schabu, wystarczy dodać do niego trochę warzyw i zwykły, trochę nudny kotlet zmienia swoje oblicze.    ROLADKI DROBIOWE NADZIEWANE WARZYWAMI Składniki: 1 filet z kurczaka (można także użyć schabu na 4 porcje) sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta do panierowania olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia farsz(...)drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie zaczynając od papryki,a kiedy ta zmięknie dodajemy cukinię i pora. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na kotlety, które zawijamy w roladkę, spinamy ją wykałaczką aby się nie rozpadła, a następnie moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju Wielkopolskim. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.   #OlejKonwenanse

Bon appetit mon amie
Roladki ze schabu z mozzarellą i suszonymi pomidorami z sosem pieczarkowym 360

czasie kroimy w cienkie paseczki pomidory suszone i mozzarellę. Po odczekanych 15 minutach nakładamy na każdy plaster schabu ćwierć suszonych pomidorów pokrojonych w paski i mozzarelli i zawijamy w roladki a'la zrazy, mocując całość wykałaczkami. Tak samo postępujemy z resztą kawałków schabu. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony

Mango Papaja
Grillowane roladki z bakłażana 175

mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki(...)ziołami prowansalskimi. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Każdy plaster bakłażana posypujemy solą i pieprzem, smarujemy po całej długości fetą, z brzegu kładziemy plasterek pomidora, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Układamy na folii lub tacce do grillowania i grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane miętą - o czym my niestety zapomnieliśmy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje

Marder&Marder Manufacture
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 185

potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem, ryżem, czy kaszą. Muszę przyznać, że smak tych bakłażanowych roladek pozytywie mnie zaskoczył! Są wyraziste i bardzo aromatyczne - po prostu pyszne. To idealne, rozgrzewające danie na jesień!   Składniki: 1 duży bakłażan 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 1 kulka mozarelli 1 puszka(...)Wszystko gotować razem przez kilka minut. Przelać do niedużego żaroodpornego naczynia.   Plastry bakłażana lekko posolić i  ułożyć na każdym kawałki mozarelli, szynkę parmeńską i zawijamy w roladki. Można je spiąć wykałaczkami, ale trzeba pamiętać, aby je wyjąć przed podaniem. Roladki stawiamy w sosie pomidorowym. Na każdej kładziemy odrobinę mozarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarne Inspiracje
Kurczak faszerowany rukolą 171

chwilkę dusimy aż rukola straci surowość, studzimy. Na rozbite mięso układamy rukolę i dokładnie zwijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy oliwą obsypujemy oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni pod przykryciem smażymy mięso po 5 minut z każdej strony, rozwijamy, gdy mięso odparuje kroimy w plastry. Plastry faszerowanego kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Saltimbocca 272

jednak w jakiś bardzo zasadniczy sposób. W każdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto oraz liści szałwii. Istnieje przy tym zarówno wersja zawijana w roladkę, jak w przepisie poniżej, jak również taka, gdzie wszystkie 3 składniki zostają spięte płasko przy pomocy wykałaczki. Jak widać nie jest to więc potrawa szczególnie skomplikowana. Z drugiej strony(...)prosciutto dzielimy wzdłużnie na 2 części każdy, aby ich szerokość odpowiadała mniej więcej szerokości sznycli. Sznycle posypujemy solą i pieprzem. Układamy na nich prosciutto i liście szałwii, po czym zawijamy całość i spinamy wykałaczkami. Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy zawinięte sznycle ze wszystkich stron przez 3 minuty. Następnie wlewamy bulion i wino. Podgrzewamy dość intensywnie do zagotowania, następnie dodajemy

Kulinarna Pokusa
Filety z kurczaka nadziewane cukinią i serem 160

kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Ser, kroimy na „paluszki” 1x1x5 cm. Filety oczyszczamy, cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch układamy plastry cukinii, na zewnątrz układamy ser, zawijamy w roladki. Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajkiem i bułce tartej. Smażymy na oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 239

kilka kawałków mięsa z indyka, pisało "na gulasz". To, że tak pisało nie znaczy, że muszę gotować to co było napisane na etykiecie :) Nie chciało mi się bawić w roladki, w jakieś kombinowanie . Tak po prostu nadziałam mięso szpinakiem i owinęłam boczkiem, a jak to zrobiłam, już piszę. Oczywiście jak zawsze talerze różniły się dodatkami, ja postawiłam na moje ulubione(...)oprószyłam solą i pieprzem. Na desce poukładałam plastry boczku, na każdy plaster położyłam kawałek mięsa i w miejsce nacięcia przy pomocą łyżeczki wyłożyłam nasz szpinak z fetą. Nie zawijałam żadnych roladek, po prostu całość owinęłam boczkiem, niektóre kawałki owinęłam drugim plastrem boczku i tym razem z poprzek. Dlaczego drugim? Bo mi zostało kilka plastrów :) Na rozgrzaną patelni, na której przygotowywałam

Blondynka Gotuje
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 166

rozcieramy widelcem. Dodajemy usmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w roladki.  Przed podaniem podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.  Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym i tartym parmezanem

cool and minty
Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny 223

jeszcze przez kilka minut. Następnie odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Posolić każdy liść. Odstawić na 15 minut. Kolejno nakładać na każdy liść mięso uformowane na podłużne kotleciki. Zawijać w roladki jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony od dołu, a następnie złożyć boki do środka i zwinąć dość ciasno w rulon do końca liścia). Oprószyć gołąbki

Kulinarne Przeboje
Bułeczki z płynącym serem 139

odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy, smarujemy łyżeczką kremu z suszonych pomidorów i posypujemy obficie serem. Zawijamy jak roladkę zlepiając boki, utrudni to wypływanie sera. Zlepioną częścią kładziemy nasze bułeczki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki muszą mieć spore odstępy, ponieważ jeszcze urosną. Gotowe bułeczki zakrywamy ściereczką

MamaOskarka
kotlety devolay 245

się tak bardzo przy tłuczeniu. Masło roztarłam z posiekaną natką i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na każdy kotlet nakładałam po łyżce farszu i oprószyłam wszystko solą i pieprzem Zawijałam w roladki i spinałam brzegi wykałaczkami. Z wierzchu tak samo oprószyłam solą i pieprzem. Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej. W takiej też właśnie kolejności. Smażyłam na głębszym oleju

Pieprzyć z Fantazją