zawijane roladki - 500 przepisów (strona:5/34)

Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim 214

pieprzu Jajka ugotować na twardo*. Jajka obrać, rozgnieść widelcem, dodać posiekane liście czosnku, śmietanę, doprawić do smaku. Pastę wymieszać, podawać z pieczywem. Taka pasta również świetnie się nadaje do zawijania roladek z szynki. Smacznego! *U mnie sprawdza się taki sposób: jajka wkładam do rondelka, zalewam zimną wodą, żeby całe były zanurzone, zagotowuję i gotuję 5 minut, wyłączam ogień i zostawiam

Obiad gotowy
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem 273

kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Następnie odrobinę solimy i pieprzymy z obu stron.  Farsz wykładamy na filety z kurczaka dodajemy starkowany ser.  Następnie zawijamy roladki i nakładamy na wierzch szynkę parmeńską. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Schab faszerowany jajecznicą 176

papryką. Plastry schabu rozbijamy na płaty. Każdy kawałek mięsa doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i papryką. Na każdym mięsie układamy listki szpinaku, jajecznicę i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę zawijamy w doprawiony przyprawami papier do pieczenia i spinamy wykałaczką. Mięso układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 125

twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę.  Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy ze ściereczki i kroimy na centymetrowe kawałki. Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki z rusztu. 147

bazyliowej WYKONANIE: marynatę mieszamy, dodajemy pokrojone w paski warzywa, odstawiamy, kotlety rozbijamy cienko, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, odstawiamy, rozbite schabowe smarujemy z obu stron oliwą, nakładamy warzywa, zwijamy w roladki, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy na 2-3 godz. grillowanie rozpoczynamy w centralnym punkcie rusztu (otwieramy folię), przez 10 min. grillujemy z obu stron, następnie przekładamy w miejsce bez wielkiego

Kuchnia Beaty
Roladki z kurczaka i fasoli. 140

aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną fasolę przekładamy na kurczaka i zwijamy w roladkę. Zawijamy w folię i z obu stron zawijamy ją tak jak zawinięte są cukierki. Tak przygotowane paczuszki obsmażamy z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie przekładamy je do naczynia

Moje-pitraszenie
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską 278

jednej mandarynki lub z połowy pomarańczy. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Na środku kawałka polędwicy układamy jedną lub dwie śliwki (w zależności od wielkości polędwicy) i szczelnie zawijamy. Roladki owijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy na blaszce.  Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez

Pyza i Surówka
Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą 210

cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez chwilę. Potem dorzucamy szpinak i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowane nóżki rozkładamy i smarujemy szpinakiem. Na szpinak układamy polędwiczkę i zawijamy roladkę którą wkładamy w siateczkę. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy 90 minut. W między czasie gotujemy ryż. Pod koniec pieczenia nóżek zajmujemy się

Kuchenne Wariacje
Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach 211

zieloną doprawić szczyptą czubricy do smaku, wymieszać. Serek z pomidorami wymieszać z pokrojoną czerwoną papryką doprawić do smaku ziołami włoskimi. Tak przygotowane nadzienie rozsmarowywać na paskach makaronu -na przemian zawijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy. Sos pomidorowy:  Czosnek i cebulę obrać posiekać drobno zeszklić w rondelku na oliwie po chwili dodać pomidory w puszce

Wanilia i Kardamon
Roladki z sałatą i zielonym pesto 214

foliowy aby nie porozrywać mięsa, oprószamy solą i posypujemy utartym w moździerzu zielonym pieprzem, smarujemy zielonym pesto układamy pokrojoną w paski sałatę oraz ser mozzarella pokrojony na plastry,  zawijamy roladki, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na wolnym ogniu na oleju z każdej strony na złocisto.  Podajemy z dowolnymi dodatkami

Wanilia i Kardamon
Schabowy z pikantnym pesto 198

szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki a następnie każdą roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej i spinam wykałaczką. Podsmażam krótko z każdej strony na symbolicznej ilości oliwy z oliwek a następnie zalewam ok 250 ml bulionu i duszę. Jeśli

Mechanik w kuchni
24. Roladki chlebowe 131

chleb tostowy. Odkrawamy skórkę, wałkujemy na cienko, smarujemy masłem, układamy plastry szynki, sera, smarujemy dowolnymi pastami, układamy warzywa  pokrojone w długie słupki  (ogórek, rzodkiewkę, paprykę itp). Roladki zawijamy ciasno w folię spożywczą i przynajmniej na 2 godziny wkładamy do lodówki. Przed podaniem rozwijamy z foli, gwarantuje, że będą się dobrze trzymać

Jadło i czytadło
Rotolo ze szpinakiem i serem feta 411

zawijany makaron lasagne o nazwie Rotolo, natknęłam się jakiś czasu w internecie. Tak mi się spodobał sposób jego podania, że postanowiłam przygotować go w domu. Zawijane roladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda

Marta Gotuje
Devolaile w płatkach owsianych 210

jajko, szczypta czerwonej papryki, sól, pieprz, ryż basmanti. Przygotowanie:       Każda pierś rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta układamy plasterek sera i zawijamy roladki. Jajko roztrzepujemy ze słodką papryką, obtaczamy w nim kotlety. Następnie obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podajemy z ryżem. Smacznego

Aga w kuchni
Roladki schabowe zawijane boczkiem 233

przygotowuje takie tradycyjne obiady ale jak już zrobię to cieszę się jak małe dziecko. Mało tego, wtedy nachodzi mnie na wspomnienia... oczywiście takie bardzo pozytywne. porcja na ok 4 roladki Składniki:  400 g schabu 100 g pieczarek 100 g sera cheddar 4 plastry cienko pokrojonego boczku wędzonego sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Schab pokroić na kotlety(...)stron posolić i popieprzyć. Pieczarki umyć i pokroić w paski, następnie podsmażyć, tak długo aż pozbędziemy się wody. Na środek schabu układamy plaster sera i łyżkę pieczarek. Całość zawijamy w roladkę i dodatkowo zawijamy boczkiem (możemy użyć wykałaczki, do ciaśniejszego zawinięcia). Roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem dusimy 10 minut

Niezły Młynek