EVITA Shoarma Biała i mieszam dokładnie. Pora obieram i kroję bardzo drobno. Następnie paprykę czerwoną myję i drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej a następnie smażę filet z kurczaka na rumiano. Następni dodaję pora i paprykę oraz pozostałe przyprawy EVITA. Mieszam i duszę ok 1 minuty. Kaszę orkiszową gotuję tak jak w instrukcji ok 15 min w osolonej wodzie(...)minuty. Po upływie tego czasu wlewam mleko i dodaję przyprawy. Mieszam ok 1 min i dodaję tarty ser. Mieszam aż sos będzie gęsty. W naczyniu do zapiekania przekładam farsz a następnie polewam sosem. Na koniec całość posypuję EVITA Estragonem. Smacznego
Gotowanie PatkiDzisiaj zapiekanka, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Szybko i smacznie. Do zapiekanki wykorzystałam wcześniej upieczoną kaczkę, ale również możecie zrobić z pieczonym kurczakiem. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj . Uzbierało się ich trochę i jest w czym wybierać. Może skusicie się na takie szybkie danie? Składniki 300 g ugotowanego makaronu pieczona kaczka (dwa udka) 1 cukinia 2 pomidory 1/2 czerwonej(...)jajko sól pieprz papryka ostra Sos W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, startym żółtym serem. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a na nim startą cukinię. Pomidory i paprykę pokroić w mniejsze kawałki i powkładać w zapiekankę. Upieczoną kaczkę podrobić na mniejsze cząstki i dodać do zapiekanki. Całość polać sosem
O kuchni z uczuciemćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam(...)odpornego szkła borokrzemowego, sprawia że jest odporne na wszelkiego rodzaju zarysowania a także na bardzo wysokie i niskie temperatury od -50 °C do +500°C. Można w nim gotować, zapiekać, podgrzewać a nawet zamrażać a przechowywana w nim żywność nie przyjmuje zapachu ani smaku. Jest bezpieczne dla alergików co także jest dla mnie bardzo istotne. Z czystym sumieniem polecam
Smakowite Daniabrokułu 1 duża marchewka 3 łyżki szczypiorku ½ czerwonej papryki 150 g żółtego sera 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka czosnku granulowanego Masło do formy Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz słodką czerwoną papryką z każdej strony. Mięso układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)średnich oczkach. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą - pokrojone różyczki brokułu, marchewkę, ser, szczypiorek, czerwoną paprykę. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy czosnkiem granulowanym. Całość wykładamy na mięso. Zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut. Przed końcem możemy odkryć naczynie
VioletoweKucharzenieSkładniki: 4 filety z kurczaka sól, oregano, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, curry 2 kulki mozzarelli po 250-300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej cukier Szparagówkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół. Wrzucić na posłodzony wrzątek. Gotować 3 minuty, pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Każdy filet pokroić wzdłuż na 4 części, przyprawić z obu stron solą, pieprzem, ziołami(...)curry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć odcedzoną fasolkę, na wierzchu poukładać koło siebie kawałki mięsa. Mozzarellę odcedzić, pokroić na grubsze kawałki i rozłożyć na mięsie. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 o C (do zrumienienia
Czerwień i błękitprzygotowane mięso nadaje się na niedzielny obiad ale nie tylko, koniecznie musicie spróbować. Zapraszam! Składniki; 5 udek z kurczaka 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju Przygotowanie; Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso(...)ketchupem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka jeszcze raz obtaczamy w marynacie i przekładamy do formy do zapiekania. Podlewamy wodą, tak aby dno było nią pokryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jakiś czas udka polewamy powstałym sosem. Jeśli wyparuje , mięso
Radość kipiąca uśmiechem.Robię go w różnych wariantach, najczęściej właśnie z porem. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, dlatego polecam na niedzielę lub rodzinne spotkania. Nam bardzo smakuje. Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 duży por 1 duża kulka mozarelli (125 g) 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki oleju szczypiorek Filet opłukać zimną wodą i pokroić na 4-5 płatów. Każdy(...)maśle. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie do mięsa. Na każdy kawałek położyć łyżkę pora i przykryć plastrem mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać około kwadransa. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - czerwona i zielona papryka - puszka kukurydzy - 10 dag żółtego sera - 100 ml bulionu - sól, pieprz ziołowy - olej do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Filet umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Smażyć ok. 10 minut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda(...)pokroić w paski. Pieczarki i paprykę dodać do mięsa. Przesmażyć pod przykryciem. Dodać bulion, kukurydzę i makaron. Wymieszać, doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi
Świat Smakucebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się(...)gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien mieć dość luźną konsystencję . Zapiekamy w temperaturze 160 C około godzinki ( w zależności od głębokości formy -im głębsza , tym dłużej ) . Wyjmujemy po ostygnięciu , a kroimy po schłodzeniu w lodówce Smacznego ! Post Aksamitny pasztet z drobiową
Ogrodnik w podróżykurczaka ok 20 suszonych śliwek 1 ser camembert śmietanka 12% (lejąca) 4 plastry boczku sól pieprz oliwa z oliwek kilka małych pomidorków na pół natka pietruszki Wykonanie: Pierś z kurczaka podzielić na 4 części, rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć plaster camembert, 5 przekrojonych na pół suszonych śliwek, złożyć roladkę i zawinąć boczkiem. Można przewiązać grubszą nitką(...)stopni, na termoobieg. Do naczynia żaroodpornego przełożyć roladki, zalać 1/2 szkl śmietany, dodać resztę sera - pokrojonego w kostkę, kilka śliwek oraz pomidorki, na koniec posypać pietruszką . Zapiekać ok 40 minut, w połowie przewrócić roladki na drugą stronę. Podawać z ziemniakami i sałatą. Smacznego
Trufelkowoszpinakiem, serem Mozzarella oraz pomidorami i bazylią to idealna propozycja obiadowa. Jest to proste oraz szybkie w przygotowaniu danie, które urozmaici Wasz jadłospis. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - szpinak (świeży) - 100 g - ser Mozzarella - 4 plastry - pomidor - 4 plastry - świeża bazylia - czosnek - 2 ząbki - zioła, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa Sposób(...)przez praskę czosnkiem oraz świeżą bazylią, dodać gałkę muszkatołową i pieprz, całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć grillowaną pierś, szpinak, plastry sera oraz pomidory. Całość posypać ziołami. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Fit-aminagrzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą(...)papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka
Moja smaczna kuchniadente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć(...)zgęstnieje przez ok. 3-5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i układamy na nim nadziane muszle. Następnie polewamy pozostałym sosem i ścieramy na to ser. Zapiekamy w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 30 minut (pod przykryciem). Na ostatnie 2-3 minuty odkrywamy, aby beszamel się przyrumienił
Delicious Titbitsolej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek z mięsa(...)folii na środku posmarować masłem i ułożyć tam nadziane mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone dodać do ugotowanej kaszy. Skropić olejem z pomidorków i wymieszać
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson „Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z
Marta Gotuje