zapiekany kurczak - 1627 przepisów (strona:69/109)

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 1163

szklanki małej marchewki puszka kukurydzy 1 czerwona cebula sól,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie 3/4 szklanki startego żółtego sera 1,5 szklanki śmietany 30 % 1 jajko Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju. Na tym samym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. W osolonej wodzie obgotowujemy al dente różyczki(...)naczynia żaroodpornego układamy makaron, brokuła, kalafiora, ugotowany makaron, marchewki, kukurydzę, oprószamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi, wszystko delikatnie mieszamy. Śmietanę rozkłócamy z jajkiem, dodajemy ser, mieszamy, zalewamy tym sosem zapiekankę. Zapiekamy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Naleśniki z warzywami 394

Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki(...)naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C.  Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem

Kuchnia w czekoladzie
MANDARYNKOWA PIERŚ Z KURCZAKA POD SEROWĄ PIERZYNKĄ 290

4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt mandarynki w lekkim syropie - 1puszka ( mogą być świeże mandarynki ) ser żółty np. Gouda - 150g sól , pieprz tymianek papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wycinamy kostki i błonki. Pierś kroimy na 4 filety . Przyprawiamy solą , pieprzem , słodką papryką i tymiankiem. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Tak przygotowane filety kładziemy(...)Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filety układamy cząstki mandarynek i obficie posypujemy startym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ( z mikroobiegiem ) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię aluminiową , żeby ser się ładnie przyrumienił. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli  podoba Ci się

Bazylia kontra Rozmaryn
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 248

wiórków masła  szczypta szafranu  Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kalafiorze rozkładamy obrane z kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem(...)jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy na wierzch drugą warstwę kalafiora. Posypujemy szczyptą szafranu dla uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka

Kuchnia po mojemu
Śledzie z suszonymi pomidorami 184

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 185

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką 1270

obieramy, myjemy, kroimy w plastry i gotujemy prawie do miękkości. Odcedzamy.  Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawą do kurczaka. Dodajemy startą drobno marchewkę i razem dusimy do miękkości. Wlewamy połowę śmietany, jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Naczynie żaroodporne natłuszczam (ceramicznych nie ma potrzeby, ale można), układamy warstwę ziemniaków, posypujemy(...)oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego sera. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i przyprawami. Zapiekamy pod przykryciem około 20-25 minut w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił. Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij i daj znać

Kolorowy Przepisownik
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami - prosty, zdrowy obiad. 706

staram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza moje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego posiłku. I tym sposobem, dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorowy obiad z rodzaju jednogarnkowych, bo całość zapiekamy w piekarniku w jednym naczyniu. Jest to pozycja zdrowa i naprawdę bardzo smaczna pomimo swojej prostoty.  Składniki na 6 osób: 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie(...)dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka - 6 szt marynata do kurczaka: łyżka oleju, po łyżeczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. zioła prowansalskie do posypania warzyw. Wykonanie: Kurczaka nacieramy marynatą i pozostawiamy na godzinę, by przeszedł

Poezja Smaków - blog kulinarny
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 172

lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki cukru ewentualnie sól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów(...)łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki

Posadzone i zjedzone
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 136

natka pietruszki tłuszcz do smażenia 50 g sera typu parmezan Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plastry i ugotować, ok 10 min. Odcedzić . Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze(...)Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiekać ok 35-40 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Peperonata 193

jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw, w tym mięsnych – tak jak zrobiliśmy my w naszym kurczaku peperonata . Wszystko to nasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo . Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać(...)ostatnie dobrze komponują się z aromatem świeżego oregano, które osobiście dodaję do peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację

Kulinarna Pokusa
Roladki drobiowe z naleśnikiem 319

porcję mięsa mielonego  (fot.2) , posypać serem żółtym  (fot.3)  (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon  (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę  (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie(...)cukierki)  (fot.7) . Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony  (fot.8) . Włożyć do naczynia do zapiekania  (fot.9) , posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Źródło

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka gyros 336

plastrach) ok.700 g piersi z kurczaka  przyprawa gyros 2 cebule 1 duża czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych ostry keczup majonez   Ryż ugotować na sypko. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą gyros i usmażyć. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę oczyścić i pokroić w nieduże paseczki, a ogórki w plastry(...)wysypać cały ryż, wyrównać, posmarować majonezem i keczupem, a potem kolejno warstwami: 1/3 żółtego sera, mięso z cebulką, 1/3 żółtego sera, papryka, ogórki, 1/3 żółtego sera, majonez i keczup. Zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać na ciepło. Wierzch można posypać posiekana natką pietruszki

Simply Food
Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem 223

Serii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak -  czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 125 gram mozzarelli 1/2 granatu zioła prowansalskie przyprawy (sól, pieprz, curry) 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/3 szklanki wody/bulionu Mięso natrzeć przyprawami, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)posmarować ketchupem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Mozzarellę pokroić w plastry, granat wypestkować. Na gorące mięso wyłożyć ser i pestki i zapiekać razem około 3-5 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
ZAPIEKANY MAKARON Z KURCZAKIEM 170

piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych cebula czerwona sól,pieprz,oregano olej do smażenia ser żółty starty WYKONANIE Makaron gotujemy al'dente i osaczamy na sicie.Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju.Cebulę kroimy w piórka dodajemy do mięsa i jeszcze przez chwilę podsmażamy aż cebulka będzie miękka.Następnie dodajemy pomidory z puszki(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i oprószamy jeszcze oregano.Ja dodatkowo jeszcze położyłam kawałki sera żółtego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy ok.20-25 min.aż ser się rozpuści. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Zapiekanka ryżowa. 110

Wami podzielić przepisem na nią.  Zapiekanka ryżowa - składniki. 2 woreczki ryżu szklanka słodkiej śmietany  300 g pieczarek 2 cebule 2 papryki czerowne 400 g piersi z kurczaka 100 g startego żółtego sera puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku. Zapiekanka ryżowa - sposób przygotowania. Ryż ugotować i wymieszać ze śmietaną. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną(...)dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Takie w sumie nic, a zapiekanka wyszła naprawdę pyszna.  Czy Wy też macie codziennie problem co zrobić rodzince na obiad

Pani domowa
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1995

mięsem. – Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem. – Do garnka z kapustą powciskać udka kurczaka, szyjki i żeberka, tak aby były przykryte kapustą. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową. – Piec w 200 st. C przez 2 godziny, zostawić na noc w piekarniku(...)mięso od kości, więc kości należy powyciągać i wyrzucić. – Polać resztą wina, dodać pokrojoną kiełbasę (najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki) i zapiekać jeszcze przez 2 godziny. Kiedyś wkładałam kiełbasę od razu z innym mięsem, ale długie pieczenie sprawiało, że znikała w bigosie, po prostu rozpływała się

To co kocham
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 197

usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym.  Sos pomidorowy:  2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier(...)puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą

Monia miesza i gotuje
Naleśniki faszerowane kurczakiem i szpinakiem 220

papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy. Odkładamy na bok.  Na patelni po kurczaku, podsmażamy umyty szpinak. Doprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany czosnek i ser feta. Lekko dusimy. Pierś z kurczaka oraz szpinak wrzucamy do blendera, dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki i szatkujemy na farsz (można również to zrobić dużym nożem). Smakujemy czy nie należy jeszcze doprawić. Wrzucamy całość na patelnie(...)garnka wlewamy pomidory, dodajemy cukier, sól, chilli i słodką paprykę. Podgrzewamy i przy użyciu blendera miksujemy na gładki sos pomidorowy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Na dno dużego naczynia do zapiekania wylewamy połowę sosu pomidorowego. Na nim układamy naleśniki jeden przy drugim. Polewamy resztką sosu i posypujemy żółtym serem.  Zapiekamy około 20min. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 245

tylko w roladkach drobiowych ;) Nie miałam pomysłu czym wypełnić roladki więc postawiłam na kiełbasę. Smak drobiu z wieprzowiną świetnie się uzupełnia.  Składniki na 4 porcje: 4 filety piersi kurczaka 4 pęta białej, surowej kiełbasy pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Filety lekko rozbijamy (ostrożnie żeby nie uszkodzić delikatną strukturę mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem(...)oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy nim roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy pokrojone w plastry albo w całości.  drobiowe roladki z białą kiełbasą

Bon Appetit Małgorzaty
Chicken-Burger! :) 359

obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie: Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie(...)minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy. Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były ciepłe. Warzywa kroimy. Układamy wszystkie składniki na bułce według uznania, smarujemy sosem, ketchupem, majonezem, jednym słowem tym co lubimy najbardziej i gotowe

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania