Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, kurczaka obieramy z kości i również kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, pokrojoną kapustę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kurczaka, marchewkę z rosołu pokrojoną w plasterki, oprószamy wszystko solą, pieprzem,bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą chili, wszystko podsmażamy co jakiś czas mieszając. Do ugotowanego makaronu dodajemy wszystko(...)pokrojony w kostkę żółty ser ( można go zmielić w blenderze ) przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, jajka rozbijamy widelcem i dodajemy do makaronu, wszystko dobrze mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron,na wierzchu układamy okrągłe plasterki serka śmietankowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy zapiekankę na środkowym poziomie piekarnika około 35/40 minut aż się ładnie wszystko
Sama słodycz i szczypta chilidrobną kostkę. Na dnie blachy ułożyć równo, obok siebie chleb tostowy, posmarować go ketchupem i posypać dość grubo startym żółtym serem. Na wierzchu ułożyć równomiernie podsmażoną pierś z kurczaka, paprykę i podsmażone pieczarki z cebulką, ponownie posypać ser, ale tym razem już mniej. Na wierzchu ułożyć kawałki chleba tostowego i wszystko lekko docisnąć. Jajka roztrzepać z łyżką majonezu, solą(...)szczypiorkiem. Wszystko wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 20-25 minut. Po tym czasie na zapiekankę posypać sporą warstwę żółtego sera i zapiekać do momentu aż ser się rozpuści
Zrób to smacznieśrodek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity(...)fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą. Notes Do dania świetnie pasuje guacamole By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniząbek czosnku 1/2 łyżki masła Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną wędlinę dojrzewającą - u mnie schab produkcji mojej Mamy , podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pozostałe składniki: pomidora, kurczaka (był usmażony poprzedniego dnia). Na końcu dodajemy ugotowany makaron, więc wszystko robimy na dużej patelni. Na małej patelni przygotowujemy szpinak wg standardowej receptury . Następnie w naczyniu glinianym, wysmarowanym masłem układamy(...)przemian: makaronu trochę, posypujemy mozzarellą, odrobiną żółtego sera i tak dopóki miejsce nam się nie skończy. Całość polewamy szpinakiem ze śmietaną oraz zasypujemy ostatnią, najbardziej solidną warstwą sera żółtego. Zapiekamy w temperaturze ok 180 stopni pod przykryciem przez ok 30-40 minut. Na koniec na chwilę odkrywamy naczynie. Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i po prostu nieskromnie mówiąc - pyszna. Sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemucałych listków do dekoracji. Wydrążone pomidory lekko przyprawiłem wewnątrz świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Ser feta pokroiłem w plasterki. Nałożyłem do każdego pomidora po łyżce farszu z mięsa kurczaka i pomidorów. Następnie włożyłem do nich po plasterku sera feta. Na ser następnie włożyłem farsz, tak aby tworzył niewielką wypukłość ponad brzegami wydrążonego pomidora. Na wierzchu umieściłem po drugim plasterku(...)wierzch położyłem odkrojone górne części pomidorów. Całość dość obficie skropiłem oliwą - około 1 łyżki oliwy na każdego pomidora. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 140 stopni z włączonym termoobiegiem. Faszerowane pomidory zapiekałem przez 20 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowo - jogurtowym oraz świeżą bagietką. Udekorowałem listkami natki pietruszki
Wyprawy kulinarnewłoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone(...)dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem
Moja smaczna kuchniaAmerykanie kochają je jeszcze mocniej. Sięgnąłem więc po jeden z przepisów amerykańskich (a imię ich legion). Wybrałem taki, który wydał mi się łatwy. Jak już wspomniałem przy okazji pomarańczowego kurczaka takie powinno być domowe gotowanie. Zwłaszcza w środku tygodnia. Jeszcze bardziej zwłaszcza, kiedy można zyskać trochę wolnego czasu i miło go spędzić ;) Nie to żeby gotowanie nie było miłym(...)rzeczy: przepis wybrałem dobry i osiągnąłem sukces na skalę domowej jadalni ;) Żonie bardzo smakowało i jest to bardzo poważna rekomendacja! Te żeberka są najpierw gotowane, a potem szybko zapiekane w glazurze. Efekt jest taki, że mięso niemal rozpływa się w ustach, a kostki same leciutko wychodzą. Ach... ;) Składniki: 1 kg żeberek 200 ml sosu sojowego 4 ząbki czosnku
zadanie-gotowanierozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć pokrojone pory i chwilę dusić. Wymieszać z kaszą i kurczakiem. W razie potrzeby d oprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić pół plastry. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła , lekko przyrumienić plastry pieczarek. Cukinie umyć, przekroić(...)olejem z każdej strony i posolić. F arszem wypełnić połówki cukinii, na wierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką
Czerwień i błękitwsypałam ryż, zalałam bulionem i odstawiłam do napęcznienia. Kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oliwy. Kiedy ryż już lekko powiększył swoją objętość, wrzuciłam do niego kurczaka i na delikatnym ogniu zaczęłam razem gotować. W międzyczasie dorzucałam groszek, kukurydzę i fasolkę. Wszystko gotowałam do całkowitego wchłonięcia rosołu przez ryż (albo wygotowania). Na koniec doprawiłam całość(...)ogniem, więc nie szalałam za bardzo). Farsz wyłożyłam na płat tortilli, delikatnie oprószyłam żółtym serem i złożyłam w trójkątnego naleśnika. 4 tortillowe naleśniki przeniosłam do foremki do zapiekania, posypałam resztą żółtego sera i podpiekłam w 150st. przez 15-20 min. Niestety tylko jedno zdjęcie. Tak się zajadaliśmy enchiladą, że o mały włos zapomniałabym ją sfotografować
bastalenawyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale efekt był zaskakujący. Mięso smakuje rewelacyjnie i jest super soczyste. Spróbujcie koniecznie, a będziecie mile zaskoczeni :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka sok z jednej dużej pomarańczy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem z całą marynatą do naczynia do zapiekania. Na wierzchu można położyć 2-3 gałązki rozmarynu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Naczynia nie przykrywać do pieczenia. Smacznego
kuchnia doskinich przygotowuję, gdy mam trochę czasu; są to jednak z reguły dania obiadowe, które nie mają swojego miejsca na blogu. Tym razem jednak padła propozycja na wspólne przygotowanie zapiekanych szparagów, nie mogłam więc sobie odmówić upieczenia tego niezwykle apetycznie prezentującego się dania. W gazecie podano przepis na kruchy spód, a w rogu strony umieszczono notatkę z poradą, sugerującą użycie(...)bowiem w zamrażarce zalegało pół opakowania, na które nie miałam pomysłu. Ostatnio jesteśmy na etapie czyszczenia zapasów, więc zużycie niemal zapomnianego produktu idealnie wpasowało się w ten trend. Kurczaka można pominąć, jeśli ktoś ma chęć na danie bezmięsne. Jednak jego dodatek powoduje, że tarta sama w sobie jest pełnowartościowym obiadem; ja podałam do niej surówkę z kapusty - pycha
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarnawał ciągle trwa :) Tak przygotowany kurczak może być efektowną i smaczną propozycją na odświętne przyjęcie :) Składniki : filet z kurczaka brzoskwinie z puszki cebula musztarda majonez ser żółty Przygotowanie : Filet przekroić wzdłuż na pół, posmarować musztardą i przełożyć do naczynia żaroodpornego Na wierzch mięsa ułożyć cebulę pokrojoną w kostkę, na cebulę wyłożyć "kołderkę" majonezu na grubość na około(...)majonezie ułożyć brzoskwinie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 30 min Po tym czasie posypać całość serem i zapiekać ponownie około 30 min. Tak wygląda przed zapieczeniem i posypaniem serem
Proste Potrawysosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 10 porcji (połówek papryk) potrzebujemy: – 5 czerwonych papryk – 5 łyżek komosy – 2 filiżanki groszku – ok. 400 g piersi z kurczaka – koncentrat pomidorowy Zaczynamy od przygotowania papryk – przekrawamy je na połówki, a następnie wycinamy gniazda nasienne. Komosę obficie opłukujemy w sitku, po czym gotujemy do momentu aż będzie miękka. W międzyczasie(...)patelni mięso z groszkiem. Następnie dodajemy ugotowaną komosę, koncentrat i całość gotujemy przez kolejny kwadrans. Do każdej połówki papryki nakładamy przygotowany farsz, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez ok. 30 minut. Jeżeli macie ochotę, wierzch faszerowanych papryk można przykryć utartym serem. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniekurczaka to ulubiony element drobiowy na Naszym stole,dlatego staram się urozmaicać jego podanie. Napewno zasmakuje Wam ta propozycja na niezwykle orzeżwiający lekki smak Składniki: 10 pałek z kurczaka 2 cytryny kilka gałazek rozmarynu 3 łyżki miodu pól szklanki sosu sojowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól,pieprz Kamis zioła prowansalskie Wykonanie: Pałki nacieramy solą i pieprzem,ziołami prowansalskimi. Sos sojowy(...)jednej cytryny,olejem tak przygotowana marynatą smarujemy pałki, odstawiamy na min. 2 godz do lodówki. Po tym czaie wykładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy kawałkami drugiej cytryny i rozmarynem. Zapiekamy pod przykryciem ok 30 minut, po tym czaie odkywamy i zapiekamy znów 30 minut. Podajemy obłożone świeża cytryną i rozmarynowymi gałązkami
Z Majeczką w kuchni