zapiekany kurczak - 1627 przepisów (strona:75/109)

Galantyna z kurczaka z suszonymi pomidorami 157

sola i pieprzem. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować oliwą od pomidorów. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę. Ułożyć trochę masy mięsnej, na niej paski z piersi, przykryć masą mięsną i dokładnie przykryć skórą. Wierzch(...)górne grzałkę, tak aby przyrumienić skórkę. Oczywiście można pominąć ten etap. Gdy zostanie nam farsz lub nie udało nam się ładnie zdjąć skóry, należy mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i upiec.   zastawa

królestwo garów
Jadło gospodarskie z piekarnika 146

sposób na podanie warzyw podpatrzyłam w programie Karola Okrasy do czego się przyznaję i chwalę jednocześnie :)  1-2 cukinie 2 patisony 5-6 kwiatów cukinii podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy szczypta oregano 50 g żółtego sera oliwa Cukinię pociąć na kawałki 5-6 cm Wydrążyć środki przyrządem do wydrążania jabłek. Wydrążone środki od razy włożyć do brytfanki(...)pieprz. Nadzienie włożyć do patisonów, przykryć odkrojonym wcześniej wieczkiem. Kwiaty cukinii nadziać resztką nadzienia i również ułożyć w brytfance. Całość skropić oliwą i posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiekać w temp 180 st przez ok 30 min.  Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
A la "burrito" 193

bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych.   Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie(...)potrzeba soli, użyj jej. Na placki tortilli położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam

W kuchni u Moniki
Zapiekanka a la gyros 173

Składniki - woreczek ryżu ( 100 g ) - czerwona papryka - 3 ogórki kiszone - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 35 dag żółtego sera - 1 cebula  - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros - 6 łyżek majonezu - 6 łyżek ketchupu  - olej - sól, pieprz Wykonanie Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą(...)pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam

Świat Smaku
Pałki kurczakowe w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej 134

Zwykłe podudzia z kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki(...)obrać ze skóry i pokroić w plastry. • Ser feta, śmietanę, majonez, kurkumę i wodę zmiksować na gładki krem. • Do szklanego naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki sosu serowego i ułożyć plastry ziemniaków. • Włożyć podudzia i obkładać je na przemian plastrami marchwi i ziemniaków. Każdą warstwę polewać sosem. • Gotowe wstawić

To co kocham
Roladki drobiowe ze szparagami 140

roladki. Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić i mniejsze kawałki dać(...)plastry szynki. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół

Monia miesza i gotuje
Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. 214

Zebrałam trochę orzechów w naszym sadzie i postanowiłam je wykorzystać na obiad. Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. Składniki: Filety z kurczaka; cebula; 100 g orzechów włoskich; garść oliwek zielonych; pietruszka wedle uznania; 1 łyżka masła; sól, pieprz. Mięso dokładnie płuczemy i rozbijamy cieniutko. (Między dwoma kawałkami foli tłukę kurczaczka pięścią :) ). Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło(...)się zeszkli ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy drobno zszatkowaną pietruszkę. Mieszamy wszystko. Na płaty mięsa wykładamy farsz i i rolujemy mięso. Zawijamy w folię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 40 min. Podałam z ziemniaczkami pieczonymi i sosem grzybowym. Polecam! Smacznego

Miksturownik
Sznycle z boczniaków 236

Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet(...)stanie dzikim tworząc przeważnie piękne kolonie. Owocniki dzikie są bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę. Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drobiowe kieszonki z bazylią 145

osób pierś podwójna z kurczaka  1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony(...)talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Drobiowe kieszonki z bazylią 199

osób pierś podwójna z kurczaka  1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony(...)talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka gyros. 122

wiele przepisów na te zapiekankę, w różnych wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga  Gotuj z cukiereczkiem. Składniki: 2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy) 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 300 g. sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros Wykonanie: Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie. Piersi pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros(...)koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20-25 minut

Agusiowe smakołyki
Filet faszerowany ruculą, suszonymi pomidorami i suszoną gruszką 163

posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić z jednej i drugiej strony solą i pieprzem. Rucolę umyć i osuszyć. Pociąć/porwać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić w paski, suszoną gruszkę(...)Silikonowym pędzelkiem dokładnie posmarować nafaszerowane filety.  Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć filety i grillować z jednej i drugiej strony do uzyskania złocistego koloru. Przełożyć do brytfanki i zapiekać w nagrzanym na 180 stop. C (termoobieg) ok. 20-25 minut.  Naprawdę soczysty, aromatyczny kawałek mięsa

gutfut
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem. 1207

Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -pęczek świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego) -ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.) -2 łyżki masła -1 ząbek czosnku -1 kostka rosołowa -przyprawy (papryka słodka, czosnek, sól, pieprz) Sposób przygotowania: Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na maśle z przeciśniętym przez(...)papryką i czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką szpinaku, na to położyć ser i kolejną warstwę szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając bulionem z kostki rosołowej. Smacznego

Magia jedzenia.

Proponowane wyszukiwania