maśle. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę bakłażana, duzimy pod przykryciem do miękkości, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje. Zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego w drobniutką kostkę kurczaka. Smażymy aż przestanie być surowy. Dodajemy pokruszony ser lazur, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Mieszkamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia, aby trochę ostygło. Przechodzimy do sosu: Pomidory z puszki(...)minut, dodajemy cukier, sól pieprz i czosnek do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, każdą muszlę nadziewamy farszem i kładziemy na sos. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. Smacznego
Cook&LoveUlubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki keczupu 2-3 łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę i usmażyć w przyprawie gyros(...)piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25 min w 180 °C. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym. Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż posmarowany majonezem wymieszanym z keczupem 2) Mięso 3) Warzywa
Kto ugości moich gości?zawsze ;) Razowa tarta z tuńczykiem Składniki ciasta połączyłam ze sobą i szybko zagniotłam ciasto, które następnie wstawiłam na 15 min. do lodówki. Po tym czasie wyłożyłam nim formę do zapiekania, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15 min. w 150st. Szpinak rozmroziłam, odcedziłam z nadmiaru wody. Następnie na łyżce oliwy podsmażyłam starty ząbek czosnku, a potem wrzuciłam szpinak. Poddusiłam chwilę razem(...)nałożyłam kolejno szpinak, tuńczyka, kukurydzę. Całość zalałam ciepłym sosem beszamelowym i zapiekłam przez 15-20 min. w 180st. do zarumienienia. -------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------ Powiązane posty: Pizza wiejska vs kebab Quiche z kurczakiem i brukselką
bastalenażółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. 2. Filety z kurczaka kroimy drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety z cebulą. Kiedy się zarumienią dodajemy szpinak, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy do smaku przyprawami i solą. Farsz wykładamy na środek każdego(...)rozcięciem do góry. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki. 5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem
Szefowa kuchniBlok czekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron(...)marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu 27. Wuzetka rodem z PRLu 28. Żurek
Tradycyjna Kuchniatopiony ze szczypiorkiem – 100 g * śmietana 18% słodka – 150 ml * sól, pieprz, papryka – do smaku * świeży szczypiorek * olej do smażenia DODATKOWO: * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy, delikatnie rozbijamy, umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone(...)wolnym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką, a następnie zalewamy nasze podpieczone mięso. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. Podajemy gorące posypane świeżym szczypiorkiem! Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki małej marchewki puszka kukurydzy 1 czerwona cebula sól,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie 3/4 szklanki startego żółtego sera 1,5 szklanki śmietany 30 % 1 jajko Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju. Na tym samym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. W osolonej wodzie obgotowujemy al dente różyczki(...)naczynia żaroodpornego układamy makaron, brokuła, kalafiora, ugotowany makaron, marchewki, kukurydzę, oprószamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi, wszystko delikatnie mieszamy. Śmietanę rozkłócamy z jajkiem, dodajemy ser, mieszamy, zalewamy tym sosem zapiekankę. Zapiekamy ok 20 minut
Z Majeczką w kuchniSposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki(...)naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C. Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem
Kuchnia w czekoladzie4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt mandarynki w lekkim syropie - 1puszka ( mogą być świeże mandarynki ) ser żółty np. Gouda - 150g sól , pieprz tymianek papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wycinamy kostki i błonki. Pierś kroimy na 4 filety . Przyprawiamy solą , pieprzem , słodką papryką i tymiankiem. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Tak przygotowane filety kładziemy(...)Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filety układamy cząstki mandarynek i obficie posypujemy startym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ( z mikroobiegiem ) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię aluminiową , żeby ser się ładnie przyrumienił. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się
Bazylia kontra Rozmarynwiórków masła szczypta szafranu Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kalafiorze rozkładamy obrane z kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem(...)jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy na wierzch drugą warstwę kalafiora. Posypujemy szczyptą szafranu dla uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka
Kuchnia po mojemuŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obieramy, myjemy, kroimy w plastry i gotujemy prawie do miękkości. Odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawą do kurczaka. Dodajemy startą drobno marchewkę i razem dusimy do miękkości. Wlewamy połowę śmietany, jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Naczynie żaroodporne natłuszczam (ceramicznych nie ma potrzeby, ale można), układamy warstwę ziemniaków, posypujemy(...)oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego sera. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i przyprawami. Zapiekamy pod przykryciem około 20-25 minut w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił. Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij i daj znać
Kolorowy Przepisownikstaram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza moje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego posiłku. I tym sposobem, dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorowy obiad z rodzaju jednogarnkowych, bo całość zapiekamy w piekarniku w jednym naczyniu. Jest to pozycja zdrowa i naprawdę bardzo smaczna pomimo swojej prostoty. Składniki na 6 osób: 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie(...)dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka - 6 szt marynata do kurczaka: łyżka oleju, po łyżeczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. zioła prowansalskie do posypania warzyw. Wykonanie: Kurczaka nacieramy marynatą i pozostawiamy na godzinę, by przeszedł
Poezja Smaków - blog kulinarnylasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki cukru ewentualnie sól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów(...)łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki
Posadzone i zjedzone