kurczaka 20 dag jarmużu pokrojonego 15 dag twardego białego sera: ja użyłam korycińskiego sól,pieprz ząbek czosnku 1 jajka szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonania: Piersi z kurczaka rozkrajamy na kotlety, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.Jarmuż obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy jarmuż, dodajemy sól(...)łyżki, na wierzch układamy plaster sera. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 6 papryk ( czerwone lub żółte ) 200 g mielonego mięsa ( z indyka, kurczaka lub wieprzowe) 2 torebki ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki delikat do mięs sól, pieprz 1 kostka warzywna lub rosołowa Sposób przygotowania: 1. Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć. 2. Ugotować ryż, ostudzić. 3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Całość(...)dodać wodę do 1/3 wysokości papryki i pokruszoną kostkę. 5. Piec w temp. 200 st. C pod przykryciem przez ok. 30 min. a następnie kolejne 30 min zapiekać bez przykrywki
A Ty Smakuj MnieBardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż
Buniabaje w kuchniDzisiaj mam właśnie propozycję na takie podanie mięsa z kurczaka. Roladki są niezwykle soczyste o wspaniałym smaku. Naprawdę polecam ! źródło : "kuchnia i kropka" Składniki: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 mandarynki 100 g sera mozzarella 1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczkę suszonego tymianku sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy i czyścimy. Każdego fileta przecinamy(...)plasterków. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 cząstki mandarynki i plaster sera. Zwijamy i spinamy wykałaczką.( powstaną roladki ) Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu , przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 45 minut w temp. 180 C. Na jakieś 10 - 15 minut przed końcem zdejmujemy folię , aby roladki się zarumieniły. Smacznego
Różne smaki w kuchniKurczaka gotujemy w normalnym rosole (chyba każdy wie jak gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż(...)rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min) Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis
Malinowe PocałunkiDzisiaj mam właśnie propozycję na takie podanie mięsa z kurczaka. Roladki są niezwykle soczyste o wspaniałym smaku. Naprawdę polecam ! źródło : "kuchnia i kropka" Składniki: 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 4 mandarynki 100 g sera mozzarella 1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczkę suszonego tymianku sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy i czyścimy. Każdego fileta(...)plasterków. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 cząstki mandarynki i plaster sera. Zwijamy i spinamy wykałaczką.( powstaną roladki ) Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu , przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 45 minut w temp. 180 C. Na jakieś 10 - 15 minut przed końcem zdejmujemy folię , aby roladki się zarumieniły. Smacznego
Słodkości i nie tylkosałatkę z makaronem tortellini. W smaku jest bardzo zbliżona do sosu pieczarkowego. Jej zrobienie nie jest trudne, ma niewiele składników. 250g makaronu tortellini z serem 2 filety z kurczaka 2 cebule 250g pieczarek 1/3 szklanki śmietany 150g tartej mozzarelli 1 jajko sól, biały pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)szklance mieszamy śmietanę i jajko. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Makaron, filety, cebulę, pieczarki, mozzarellę i sos mieszamy ze sobą dokładnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut
Szefowa kuchniSkładniki: * 2 czerwone papryki * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół szklanki ryżu * pół cebuli * 1 jajko * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g) * oliwa do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku(...)przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni
Pobite gary Barbarypiersi z kurczaka Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa Ketchup ½ szklanki Chipsy drobno pokruszone - ½ szklanka Żółty ser w plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić, przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę(...)Mięsem, które będzie wystawać poza foremkę, należy zamknąć mufinkę. Całość pieczemy ok. 25 minut w 140 stopniach. Po tym czasie na każda mufinkę nakładamy ser i posypujemy chipsami. Zapiekamy jeszcze 5 minut
Jadło i czytadłogrzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią(...)papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka
Moja smaczna kuchniaSzybka makaronowa zapiekanka, którą możemy przygotować w dowolnych kombinacjach. Moją gwiazdą wieczoru okazał się wędzony łosoś, ale równie dobrze można użyć piersi z kurczaka albo kiełbaski. Celowo nie podaję ilości składników, gdyż to zależy od indywidualnych upodobań każdego z nas. Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem makaron wędzony łosoś śmietanka 18% ser żółty cheddar kolendra pieprz, sól Makaron ugotować al dente(...)Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć część makaronu a na wierzchu poukładać łososia i listki kolendry. Doprawić pieprzem. Przykryć resztą makaronu i mieszanką sera ze śmietanką. Zapiekać w 180 stopniach około 10-15 minut. Artykuł Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamleka 1 łyżka pasty curry tikka masala ( można innej) Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie przekladam do garnka o grubym dnie i smażę na rumiano. Dolewam 50ml wody i 2 łyżki sosu sojowego. Duszę aż płyny wyparują. Kaszę(...)tikka masala ( można dodać innej) przyprawy i tarty ser. Mieszam. Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, dodaję papryczki jalapeno. Następnie zalewam sosem. Mieszam. Przekładam do brytfanny lub naczynia do zapiekania. Piekę w 200 stopniach ok 20 min. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkiniemalże skończone. Muszę przyznać, że nie doceniałam sytości tej potrawy, ale jak się okazało - jest bardzo sycąca. Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 300 g filetu z kurczaka przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka kurkumy, oregano, kminu rzymskiego; 0,5 łyżeczki cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, 2 łyżki oliwy 4 czerwone papryki 1 torebka kaszy jaglane 1 cebula(...)odstawiamy. Papryki myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy wodę, wrzucamy papryki na gotującą się wodę i blanszujemy przez ok. 4 minuty. Zblanszowane papryki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy je od środka. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy
psgotujemykoniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego(...)solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się. Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Krakowskie smaki Aniogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować(...)piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku
Kto ugości moich gości?