jest kolorowa, lekka w smaku i prosta do przygotowania 😋 Warzywa po upieczeniu powinny być "al dente". Zapiekankę posypałam ziołami sycylijskimi, aby dodać jej "charakterku". Podczas pieczenia, warzywa "puszczą" dużą ilość wody, więc zapiekanka nie będzie sucha. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2-3 porcje: 1 duża cukinia 2 duże, dojrzałe pomidory malinowe 2 bataty (średniej wielkości) 2 kulki sera
UgotowaćDziś słów kilka o groszku zielonym - bardzo go lubię! Najlepszy jest świeży skubnięty prosto z roślinki. Kiedyś miałam goscia w ogrodzie, który regularnie młócił wszystkie strąki
Gotuj Sam!Sezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami. 2 marchewki 1 cukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej(...)ponownie na wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki. Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką. Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko. Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego. Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też
wesoła kuchniaZiemniaczki gotowane, smażone, duszone, frytki... Cała gama możliwości ich podania. Takie niepozorne warzywko, a tylu z nas za nimi przepada. U nas w domu przynajmniej dwa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodróże kształcą –tak słyszę przy każdej opowieści z wakacji , coś w tym jest bo z każdego regionu świata przywozimy coś nowego, czasem jest to nowe doświadczenie
Wanilia i KardamonZiemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki2 cukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli
Gotowanie jest łatwesposób na użycie tych coraz smakowitszych warzyw kuszących ze straganów. Przy jednym z nich (gdy wybierałem piękne czerwone pomidory) spotkałem dziś koleżankę, która śmiejąc się powiedziała coś takiego: te warzywa! nie można się im oprzeć - opiszcie to! Voila! :) Rzeczywiście - powoli nastaje nam lato, obdarzając swoimi darami i setkami kulinarnych możliwości. Byłoby niewybaczalnym grzechem nie wykorzystywać ich codziennie, w końcu zanim(...)wymieszać z pokrojonymi w kostkę kurczakiem, pomidorami (bez skórki), kaparami, pokrojonymi oliwkami, posiekaną natką i ziołami. Dokładnie wymieszać. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Pokryć dokładnie kawałkami masła. Piec bez przykrycia około 30 - 45 minut - do zrumienienia
zadanie-gotowanieLeeks baked with sausages. Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5
Kulinarny karnet ChristopheraKalafiora najbardziej lubię takiego zapiekanego z serem. Na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji przygotowania tego wspaniałego kwiatka. Polecam Wam kalafiora zapiekanego z pomidorami lub
O kuchni z uczuciemTarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim to aromatyczny obiad, który kusi kolorami i świeżością składników, idealny na ciepłe dni! Jest syta i aromatyczna z
Wanilia i Kardamonoznacza zgrabny makaronik w ksztacie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego(...)opakowaniu (u mnie 12 minut) jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem makaron odcedzić, przelać zimną wodą. na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie
OliveandThymeSkładniki: 12 muszli makaronowych, 3 szalotki, łyżka oliwy z oliwek, 25 dag szpinaku, 2 łyżki twarożku ricotta, 10 dag fety, pół, 12 dag mozarelli, łyżka jogurtu
Pobite gary Barbary