Tym razem zapiekanka ziemniaczana, prosta i sycąca. Składa się z kilku warstw ziemniaków, przełożonych szpinakiem i marchewką. Wierzch polałam masą jajeczną, można również posypać samym startym
zadanie-gotowanieSmaczna zapiekanka warzywna. Edyta Guhl. Zapraszam na warzywną zapiekankę, której bazę stanowią ziemniaki, marchew i cukinia. Oczywiście możecie dodać inne warzywa: cebulę, korzeń pietruszki, bakłażana. Cukinia którą dostaniemy w tutejszych sklepach jest młoda, zielona, krótka i w niczym nie przypomina olbrzymów, które znam z polskich ogródków. Przepis jest banalnie prosty, a zapiekanka
dolcevitainmykitchenBardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia Pokoleńdobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka , sól , pieprz , natka pietruszki , żółty ser . Dowolną foremkę do zapiekania(...)Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni. Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa i posypać posiekaną natką pietruszki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz - wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę. Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennaKieliszek czerwonego wytrawnego wina, również jest wskazany Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej wersji zapiekanki makaronowej, polecam wypróbować, nie pożałujesz. Przepis krok po kroku poniżej: Zapiekanka makaronowa. Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego + odrobina do posmarowania formy 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 800 g pomidorów krojonych(...)Sól, pieprz Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko smaż, aż warzywa zmiękną. Mi zajęło to ok 5-6 minut. Dodaj pomidory i całość smaż przez ok 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Dodaj makaron
kuron.com.plZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami(...)Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś
Martyna CooksZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami(...)Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś
Martyna Cookszapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki(...)gotować, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, wywar zostawić. Sos serowy, na patelni roztopić masło, obsmażyć cebulkę. Tylko tyle, żeby zmiękła, nie ma być brązowa. Dodać mąkę i wymieszać, smażyć kilka sekund, znowu nie dopuścić żeby zbrązowiało. Robić to szybko. Wlać mleko, wymieszać. Dodać wywar, podgrzewać i cały czas mieszać, żeby uzyskać gładką masę. Ser potrzeć na tarce
Kuchnia PokoleńKolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Dla mnie to hit
Mienta blogDawno nie było u mnie zapiekanek! Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna! Zapraszam! Składniki; 1,5 kg ziemniaków pół główki białej kapusty
Radość kipiąca uśmiechem.zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam zurzyć w pierwszej kolejności i doszłam do wniosku, że najlepiej będzie połaczyć je w zapiekance. I okazało się, że wyszła naprawdę pyszna :) W czasie pieczenia pomyślałam jednak, że spora ilość dyni i marchewki może spowodować(...)misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut. Po tym czasie zapiekankę posypać resztą startego sera
kuchnia doskiwykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze ( ja robię to w kuchence mikrofalowej - moja posiada taką funkcję ), dzięki czemu wystarczy już tylko krótko ją zapiec. Jeżeli
Wiem co jemsamodzielne danie. Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z kalafiorem. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym Wszystko znajdziecie w zakładce WARZYWA. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię warzywne zapiekanki. 1 kalafior 1 czerwona papryka 20 brukselek 400 g śmietany (dałam 18%) 1 łyżka curry sól pieprz Kalafiora i brukselki ugotować w posolonej wodzie
O kuchni z uczuciemPlacek ziemniaczany z piekarnika. Edyta Guhl. Dzisiaj chciałbym Wam opowiedzieć o miejscowej kuchni z regionu, w którym mieszkam. Eifel to kraina geograficzna w Niemczech, a dokładniej
dolcevitainmykitchenNie samymi słodyczami Sylwia żyje ;) Od czasu do czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;) Tym razem postawiłam
Ostra na Słodko