zachwycony, co jest dla mnie największym komplementem, bo "wychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :) Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego! Składniki: 8 ziemniaków 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany(...)patelni. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez
Pasja SmakuZapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad staropolskim
dolcevitainmykitchenTakie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki układamy w naczyniu, wstawiamy do nagrzanego pieca i zapominamy na krótszą lub dłuższą chwilę. Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka z łososia . Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem , to smaczne danie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia
Moja Delicjazapiekanki , a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam makaron na bezglutenowy , boczek na kiełbasę i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje
Kawa z mlekiemZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)warzyw. Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy. Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę z pieca i posyp serem. Włóż na kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru
Moja DelicjaNajpopularniejszymi zapiekankami są zazwyczaj zapiekanki ziemniaczane, możemy przygotowywać je na mnóstwo pysznych sposobów. Dzisiaj u nas właśnie taka prosta kompozycja, która zawsze smakuje. Do jej przygotowania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMożemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe(...)bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym smaku i aromacie. Zdecydowanymi atutami
Gotuję TestujęZastanawiałam się dzisiaj co zrobić na obiad. Miałam w lodówce kilka składników i brak konkretnego pomysłu. Wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, więc postanowiłam coś takiego przygotować. Chciałam, żeby danie było szybkie, zawierało warzywa oraz jak najmniej tłuszczu. Koniecznie musiało się znaleźć tam mięso, żeby było bardziej sycące. Analizując te wszystkie elementy wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki warzywnej z kawałkami kurczaka. Składniki
dom-agi.plrodzajem pieczonego omletu - wielkiego, grubego i pełnego soczystych warzyw. Dodatek cheddara i ostrej musztardy przydaje nieco charakteru łagodnym warzywom i idealnie równoważy smak dania, które zniknęło błyskawicznie i nawet nie pamiętam, czy zdążyło wylądować na talerzach. ;) PS Na etapie produkcji zapiekanka ma najpiękniejsze na świecie biało-zielone barwy, a w trakcie pieczenia nabiera złotego koloru, co najpewniej symbolizuje mistrzowski puchar(...)innego ostrego sera) 2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej lub Dijon) sól i pieprz masło Wykonanie: Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki (mrożone - rozmrozić), pora pokroić na grubsze plasterki. Warzywa obgotować 5-10 minut i odsączyć na sitku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i umieścić w nim warzywa. Wymieszać jajka ze śmietanką, musztardą, solą, pieprzem i większością sera. Zalać masą
zadanie-gotowaniedań na poniedziałek i środę, czyli do tagliatelle al ragu i zapiekanki pasterskiej . Baza obydwu jest podobna, ale nie identyczna. Do sosu do tagliatelle warzywa muszą być bardzo drobno posiekane. W przypadku zapiekanki w ogóle nie trzeba się przejmować, bo lepsze będą większe kawałki. Ale jak wolicie – posiekajcie wszytko razem i już ;-). Warzywa do Shepard’s pie posiekaliśmy(...)tagliatelle w drobniutką kostkę. Sosy do tagilatelle i zapiekanki pasterskiej przygotowaliśmy już po niedzielnym obiedzie. Pierwszy przegryzał się w lodówce do poniedziałku. Sos do zapiekanki pasterskiej zamroziliśmy. W niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół
Niedzielny kucharzdań na poniedziałek i środę, czyli do tagliatelle al ragu i zapiekanki pasterskiej . Baza obydwu jest podobna, ale nie identyczna. Do sosu do tagliatelle warzywa muszą być bardzo drobno posiekane. W przypadku zapiekanki w ogóle nie trzeba się przejmować, bo lepsze będą większe kawałki. Ale jak wolicie – posiekajcie wszytko razem i już ;-). Warzywa do Shepard’s pie posiekaliśmy(...)tagliatelle w drobniutką kostkę. Sosy do tagilatelle i zapiekanki pasterskiej przygotowaliśmy już po niedzielnym obiedzie. Pierwszy przegryzał się w lodówce do poniedziałku. Sos do zapiekanki pasterskiej zamroziliśmy. W niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół
Niedzielny kucharzzapiekance znalazło się wszystko co tylko mogło być w lodówce, kolorowa, pożywna i apetyczna, łatwa do zrobienia, dla wielbicieli warzyw i makaronów, to propozycja na smaczny obiad. Składniki: 30 dag makaronu świderki 1 mała cukinia ½ pora 4-5 sztuk pieczarek Kilka różyczek brokułu 1 czerwona papryka 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej 20 dag dowolnej wędliny 3 łyżki klarowanego
Wanilia i Kardamonkazdy sos,a te ze sklepu do kosza ? Pewnie,po co Wam chemia na talerzu. Podawany do mies gotowanych i warzyw.Wlasnie teraz latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie z warzywami . PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY Skladniki: 500 ml mleka 30 g masla (2 plaskie lyzki) 30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprz swiezo zmielona(...)sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkach sos mornay- do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wody zrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow "Essen & Trinken" Heft 6/2014
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :) Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych. Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego(...)minut. Zdejmujemy z gazu, odcedzamy. Dodajemy sól, pieprz i masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree. Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku. Kiedy mięso będzie obsmażane dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy rozpuszczony
Kolizje Smakówburakami. Warunek konieczny: nie mogą być surowe. Najlepiej ugotować warzywo lub upiec, np. przy okazji pieczenia zapiekanki lub warzyw . Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny. Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni , ale go zweganizowałam:). Składniki: Suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku
Qlinarnie i Qlinarnie