właściwości nowego produktu, przystąpiliśmy do dzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się je kiedyś odtworzyć w warunkach domowych. Chociaż może być to trudne, gdyż na warsztatach zawsze mogliśmy
karmelowyMalbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny, maliny z nutami przypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek
królestwo garówObiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki
MarciochaKucharzyMinimalistyczna wersja zapiekanki, która skusić powinna każdego miłośnika lekkich warzywnych przysmaków. Nie wymaga od Was zbyt wiele zaangażowania, a dodatkowo przygotowanie jej to pikuś - jeszcze szybciej znika z talerza ;) Możecie zaserwować ją na przekąskę, gdy wpadną znajomi, bądź zjeść na kolację. Gdy zapieczecie ją w foremce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo(...)słodkie - zatem może to również idealna propozycja na deser? ;) Zapiekanka marchewkowo - ziemniaczana 6 dużych marchewek 5 dużych ziemniaków jedno jajo + 2 białka 2 łyżki mąki żytniej razowej sól, pieprz, czosnek 10 dag sera żółtego startego na dużych oczkach Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy
Sajkofanka smakuZapiekanka „Wilcza wieża” Ciekawa i prosta zapiekanka , doskonała na obiad , szczególnie kiedy wiemy ,że następnego dnia nie będzie czasu na gotowanie, bo to , podły
Ogrodnik w podróżyCurry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym
Kuchnia MagdaLenyZapiekanka, to moje alternatywa, gdy nie mam dużo czasu, lub pomysłu na obiad. Można dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła
Kukuleczkiszybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :) Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: ZAPIEKANKA: 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą(...)rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem. Przygotowanie zapiekanki Zagotować 2-3 litry wody w dużym garnku. Osolić i doprawić Vegetą. Do wrzątku wrzucić tortellini, poczekać aż się zagotują i pogotować na małym ogniu gdzieś z 8 minut. Podkręcić ogień i dorzucić mrożonkę warzywną. Pogotować krótko najwyżej z 5 minut - albo do czasu zagotowania się wody
Grunt to przepis!Zapiekanka ” Boryny „ W powietrzu wisi widmo poniedziałku ..no cóż , trzeba będzie pędzić do pracy skoro świt , po całym dniu biegania i stresów nie za
Ogrodnik w podróżynigdy wcześniej. Oprócz tego, że posiada wiele pożytecznych witamin jego ogromną zaletą jest niskokaloryczność – 100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca lipca do września. Warto więc przyrządzić go teraz kiedy jest najsmaczniejszy
Życie ze smakiemZapieczona na złoto korona z puszystej masy warzywnej, położona na charakternym sosie podlanym irlandzkim aromatycznym stoutem. Zapiekanka pasterska dobrze się mrozi i łatwo odgrzewa. Doskonała na lunch do pracy. Czas: ok. 1,5 h Poziom trudności: średni (wymaga przede wszystkim cierpliwości, będziesz dusić, gotować i piec) Cena dla dwóch osób: ok. 12 zł (z podanych niżej składników można zrobić
Niedzielny kucharzDania rybne publikowane na moim blogu. Przypominam, może skorzystacie z niektórych przepisów. ŁOSOŚ W SOSIE RYBA W SOSIE WARZYWNYM RYBA PO GRECKU DORSZ Z FASOLKĄ ZAPIEKANKA RYBNA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydziś- szary i bury. Dla wszystkich, którzy potrzebują pokrzepienia przed wyjściem w jesienność. Wzmocni i da siłę machać widłami w ogrodzie- bo ja taki plan mam na popołudnie. ZAPIEKANKA MIĘSNA Z DYNIĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM Na ziemniaczane puree ok.5 średnich ziemniaków 100ml śmietanki 36% gałka muszkatołowa 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy(...)której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól i pieprz
les mirabellesDzisiaj zapraszam na zapiekankę, w której królują sery - mozzarella, żółty wędzony i pleśniowy. A to dodatek do młodych ziemniaków, pomidorków koktajlowych i plastrów bakłażana. Wszystko doprawione ziołami, aromatyczną oliwą, czosnkiem i cebulą. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków koktajlowych 2 młode bakłażany kilka grubszych plastrów Rolady ustrzyckiej lub innego miękkiego sera wędzonego opakowanie kulek mozzarelli,odcedzonej przed zapiekaniem(...)pleśniowy - camembert lub brie - pokrojony w grubsze plastry kilka ząbków czosnku 1 mała czerwona cebula 2 gałązki natki pietruszki lub innych ulubionych ziół suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), większe sztuki przekroić na pół, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Bakłażany pokroić
Czerwień i błękitcebule -2 ząbki czosnku -3 plasterki jakiejkolwiek wędzonki -łyżka masła - najlepiej klarowanego -pieprz ziołowy -przyprawa warzywna -przyprawa do mięs -odrobina oleju Ziemniaki obieramy. Jedną cebulę i wędzonkę kroimy w drobną kostkę. Jednego ziemniaka kroimy w plastry. Będzie ozdobą zapiekanki. Pokrojonego w plastry ziemniaka posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem. Na maśle(...)warzywną, dodajemy podsmażoną wędzonkę i cebulkę i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego przekładamy część masy ziemniaczanej, na niej układamy pozbawione osłonek krupnioki, przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną a na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plastry ziemniaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 60 minut. Zapiekanka aż prosi
Maminek kulinarny