przetłumaczonych na wiele języków. Druga z kolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem
Moja DelicjaChleb wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieMakarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu
Zasmakuj Kuchnikuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się
Bon appetit mon amieBardzo smaczna, spróbujcie koniecznie . Przy okazji chciałam Wam polecić firmę Krakus , która od 1965 roku towarzyszy polskiej kuchni, nie tylko przetworami z warzyw, ale też koncentratami warzywnymi bez glutaminianu sodu czy konserwantów. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA z BOBEM Składniki: (f o rma 28x16) 300 g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu) 200 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu) 1 średnia(...)cebula 2/3 szkl wody 1/3 szk bulionu warzywnego lub drobiowego np. Krakus 2 ząbki czosnku 50 g parmezanu lub grana padano Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki najlepiej za pomocą szatkownicy. Bób gotujemy, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, odsączamy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w pióra. Wodę mieszamy z bulionem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Bon appetit mon amieDziś szybka zapiekanka z kapustą włoską i krajanką warzywną z Winiar Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - ½ główki kapusty włoskiej - 300 g makaronu świderki - 1 krajanka warzywna Winiary - 200 ml sosu pomidorowego - 150 g żółtej mozzarelli - olej - pieprz - papryka pikantna - oregano - sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka(...)wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al. dente. Do warzyw wlewamy krajankę warzywną i sos pomidorowy, po 3 minutach dodajemy makaron, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Część mozzarelli wsypujemy do zapiekanki i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Życzę
Kulinarne życieTypowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w 1 – dodatek skrobiowy, warzywny i białko, jest więc pełnowartościowym daniem obiadowym. Po wystygnięciu zapiekanka bardzo ładnie się kroi i odgrzewa. Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś
To co kochamząbki czosnku 2 średnie cebule 1 kula sera mozzarella (125 g) 3/4 puszki pomidorów 2 łyżki startego parmezanu (albo innego tego typu sera) + 1 do posypania zapiekanki 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2-3 pomidory Przygotowanie: Kroimy bakłażana w małą kostkę, marchewkę i seler w plasterki, cebulę(...)minuty. Wlewamy bulion, dodajemy usmażonego bakłażana, rozdrobnioną na mniejsze kawałki mozzarellę, parmezan, suszone zioła, sól i pieprz. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20x30 cm. Na wierzch zapiekanki układamy pokrojone w plastry pomidory, posypujemy pozostałym parmezanem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 35-40 minut. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeDania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią
Moja smaczna kuchniapostaci bulguru i sezamu. No, bomba! Wypaśny bulgur 5 smaków Kolacja Znowu bulgur. Ale może być każda inna kasza. Tym razem w postaci pasztetu warzywnego. Albo jak kto woli zapiekanki. Pesto. Pomidor. Muaaa! Kanapka z pasztetową
bastalenamnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche 2. Resztka szpinaku, jarmużu, inne zieleniny U mnie zwykle lądują w koktajlu owocowo-warzywnym Sprawdzą się doskonale w omletach/frittatach warzywnych 3. Kasza, ryż Placki słodkie/wytrawne – wystarczy zmiksować kaszę/ryż z jajkiem, opcjonalnie odrobiną jogurtu i nadać smak dodatkami i przyprawami – banan, maliny, truskawki, borówki jeśli chcemy placki w słodkiej(...)pasztetach warzywnych, na przykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw . To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu Dodatek do sałatki Składnik pasty warzywnej lub jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3 5. Ryba (upieczona/z pary) Pulpety rybne
HealthyCreationsZiemniaczano – kalafiorowa zapiekanka Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli Może także stanowić samodzielne danie
Ogrodnik w podróżySezon na botwinkę w pełni trzeba więc wykorzystać to maksymalnie :) A botwinkę można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Nie tylko w zupie czy orzeźwiającym chłodniku
HealthyCreationsZielony koktajl z jarmużem i tropikalnym akcentem Pasta jajeczna z awokado NA OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem(...)krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej DESERY: Orzeźwiający koktajl z jagodami, roszponką i limonką
Passions hobbies lifeSkładniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek
W Mojej Kuchni Lubię