zapiekane - 3000 przepisów (strona:164/200)

Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 181

odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony. Smacznego Post Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą 373

nią -warstwę mięsa. Na mięso pozostałe ziemniaki, które oprószyłam znowu lekko solą, pieprzem i płatkami chilli . Na wierzch ziemniaków ułożyłam warstwę startego żółtego sera wymieszanego z kwaśną śmietaną. 5. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut.Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 217

dajcie się zwieść pozorom, danie jest naprawdę banalnie proste i nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam!  SKŁADNIKIna

Słodko-Słony Świat Ilony
MAKARONOWE MUSZLE Z SEROWYM TRIO 280

gotuj sos, aż zgęstnieje.POŁĄCZENIE:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos pomidorowy. Na nim ułóż nadziane muszle. Całość wsadź do piekarnika i zapiekaj około 20 minut.Gotowe danie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 283

szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy brzegi widelcem. Zapiekamy 15 minut na rumiano w 220 st.z termoobiegiem. Gotowe paszteciki podajemy z filiżanką barszczu

Z Majeczką w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 189

nagrzanego piekarnika.Pieczemy 60 minut w 170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami 204

białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.Przykrywamy

Ostra na Słodko
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 144

sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy,by usunąć gorycz, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania/ keksówkę delikatnie natłuszczamy.Na spód wyciągamy połowę kaszy, wygładzamy, pokrywamy połową borówek i połową wypestkowanych śliwek.Przykrywamy resztą kaszy i układamy resztę owoców.Górę dodatkowo posypujemy łyżką cukru.Wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
BIRJANI Z KURCZAKA 299

BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii.Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”.Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.Zobaczcie jak je je robię!SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Indyjski chlebek Naan 355

pierś z kurczakaSkładniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do naczynia do zapiekania pieczemy około 1.5 godziny w temperaturze 180-190 stopni.Mango lassi - przepis sprawdzony i godny polecenia, należy tylko pamiętać, że mango ma być maxymalnie dojrzałe, jeśli kupimy w sklepie jeszcze zielone

Z butelką mleczka w tle
Tarta śródziemnomorska - quiche. 276

nakładam nadzienie:1 niewielka cukinia pokrojona w plasterkimieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z olejuczosnekok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2 jajkaNa ciasto ułożyłam plasterki cukinii, na to wymieszany ser, jajko i mleko z warzywami i wędliną.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika

Z butelką mleczka w tle
Jajko pieczone 263

pieprz ziołowy.    Ser, jeśli mamy w plasterkach to kroimy w cienkie paseczki, a jak w kawałku to ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. W małych foremkach do zapiekania układany kiełbasę z cebulą. Następnie układamy kawałki sera, posypujemy szczypiorkiem i wbijamy jajka. Na koniec solimy i pieprzymy. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni 10-15 min. Jeśli chcemy

Zainspiruj się kuchnią
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 304

makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać.Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem.  Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut.Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika.Moje posty

Słodka Strona
Pizzerinki 325

łyżki cukrujajko2 łyżki masłapłaska łyżeczka soliok. 350 g pieczarekcebulasól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowegoprzyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprzok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli) Pizzerinki - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Najlepsza Domowa Pizza 409

dość duże spody)Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy

Słodka Strona