roztrzepujemy. Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekamy ok 10 minut. Posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera. Zapiekanka jest już gotowa i można ją podać z dodatkiem ketchupu
Maminek kulinarnyupieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się lekko zezłoci- 5-10 minut
Smakowity Blog Kulinarnyoliweksól, pieprzsuszone zioła prowansalskiePrzygotowanie:Bataty obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami i smarujemy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut
Smakowity Blog Kulinarnypiekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy po grzance i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast, bardzo gorącą, posypaną posiekanym szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarnywarzywa.Okrągłe cukinie przecinamy i wydrążamy środek łyżeczką. Oprószamy solą i pieprzem. Faszerujemy każdą przygotowanym ratatouille i plastrami grillowanej Newelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką gorącej wody i zapiekamy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.Pozostałe ratatouille miksujemy blenderem do uzyskania gęstego sosu warzywnego. Zapieczone faszerowane cukinie podajemy z sosem, świeżymi ziołami i plastrami
Smakowity Blog KulinarnyCiasto filo samo w sobie nie ma właściwie smaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam.Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując
Smaczna Pyzapowoli się kończy, muszę chodzić do lepiej zaopatrzonego sklepu, żeby znaleźć ostatnie, czerwone laski. Truskawek póki co wszędzie pełno - duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao. Nie tak dawno
Pożeraczka, czyli raz adobrzebudyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni, który mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobą majonez, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny.Na każdej tortilli układać pasek sałaty, na to 2 - 3 kawałki kurczaka, posypać pomidorem, polać sosem i zwinąć.Toritille zapiekać w gorącym tosterze (u mnie z braku była to gofrownica) przez około 2 - 3 minuty, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Twistera można zapiec również w piekarniku. Należy wówaczas każdego przygotowango
Gospodyni Miejskawyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką.Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego
Gospodyni Miejskarozpuści. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Makaron wraz z brokułem i kurczakiem dokładnie polać sosem serowym i oprószyć startym, żółtym serem.Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych (opakowanie o wadze około
Gospodyni Miejskadodać śmietanę i wymieszać.Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki się przyrumienią.Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja nie obieram pieczarek, jedynie dobrze
Gospodyni MiejskaZiemniaki z rękawa...Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki.Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku.Pysznie przyprawione.Polecam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;1/2 łyżki masła;1 duża
Gospodyni Miejskasmakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas
SzczyptaSmaQMoje nawyki żywieniowe można podzielić na to co przed. I na to co nastało po... Gizmolu.Wcześniej nie zwracałam większej uwagi jak, gdzie i kiedy jem
bastalena