przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz,natka pietruszki,żółty ser.Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa i posypać posiekaną natką
Codzienna kuchnia niecodziennawysmarowania formy.) Do cebuli dorzucić pieczarki i zasmażyć krótko na większym ogniu. Powinny się podsmażyć, a nie udusić. Doprawić solą i pieprzem.Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków i posolić je lekko. Na ziemniakach poukładać jajka, a na jajkach pieczarki z cebulą. Całość posypać drobno posiekaną
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz do smaku.Kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do połowy wysokości napełnić je rozdrobnionym mięsem - wielkość kawałków według uznania. Na wierzch wysypać warstwę pokrojonej w kostkę marchewki. Jajko roztrzepać ze śmietaną w proporcjach: 1 jajko
Codzienna kuchnia niecodziennastopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny.Gołąbki podawać z ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym...Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania, gdyż takie gołąbki są bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennazmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów
Codzienna kuchnia niecodziennasię do samego dołu. Przykryć dynię "kapeluszem", nasmarować lekko olejem i owinąć folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekać przez około 70 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i dopiec dynię zwiększając temperaturę do 190-200 stopni aż skórka się przypiecze. Można użyć termoobiegu.Upieczoną dynię
Codzienna kuchnia niecodziennaminut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę.Upieczone papryki wypełnić chili con carne i zapiekać kolejne 10 minut w 200°C. Podawać z sosem guacamole.Sos guacamole:2 miękkie awokado2-3 starte ząbki czosnku1 mała cebula, drobno posiekanasok z 1 limonkiostra papryka w proszkusólWydrążyć miąższ z awokado
Food Squaremięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C. Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego
Maminek kulinarnyolej, mieszamy, chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy na 60 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.Bigos jest gotowy.Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut.W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej
Maminek kulinarnyroztrzepujemy. Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekamy ok 10 minut. Posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera. Zapiekanka jest już gotowa i można ją podać z dodatkiem ketchupu
Maminek kulinarnyupieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się lekko zezłoci- 5-10 minut
Smakowity Blog Kulinarnyoliweksól, pieprzsuszone zioła prowansalskiePrzygotowanie:Bataty obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami i smarujemy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut
Smakowity Blog Kulinarnypiekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy po grzance i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast, bardzo gorącą, posypaną posiekanym szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarnywarzywa.Okrągłe cukinie przecinamy i wydrążamy środek łyżeczką. Oprószamy solą i pieprzem. Faszerujemy każdą przygotowanym ratatouille i plastrami grillowanej Newelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką gorącej wody i zapiekamy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.Pozostałe ratatouille miksujemy blenderem do uzyskania gęstego sosu warzywnego. Zapieczone faszerowane cukinie podajemy z sosem, świeżymi ziołami i plastrami
Smakowity Blog Kulinarny