zapiekane - 3000 przepisów (strona:171/200)

Sernik z mango i spodem z sękacza 209

łyżeczki żelatyny otarta skórka z cytryny      Pół kostki masła rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą

sama złodycz
Ziołowe ziemniaki faszerowane boczkiem 140

Ziemniaki wcale nie muszą być dodatkiem do obiadu - mogą wystąpić w "roli głównej"- choćby w postaci faszerowanych pyszności. Dziś przepis na aromatyczne ziemniaki faszerowane boczkiem z

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito w tortilli kukurydzianej 281

góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.   Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści.  Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym

Moje Kuchenne Rewelacje
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 658

kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę zimnego mleka i dokładnie wymieszajcie. 5. MAKARON (5 min): > płaty lasagne wkładamy do miski lub formy, w której będziemy zapiekać lasagne i zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach wyciągamy i odkładamy pojedynczo obok na deskę lub blat, aby się nie skleiły, uważając, aby ich przy okazji nie porwać. Zalanie ich wrzątkiem sprawi

Nerds Kitchen
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 258

Wierzch udekorowałem pozostałymi półplasterkami salami i pokrojonymi w połówki pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Całość posypałem pozostałym serem mozarella. Temperaturę piekarnika obniżyłem do 140 stopni i wstawiłem do niego przygotowaną potrawę. Zapiekałem przez 45 minut. Po zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić.  Po tym czasie podałem

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 177

wierzch położyłem odkrojone górne części pomidorów. Całość dość obficie skropiłem oliwą - około 1 łyżki oliwy na każdego pomidora. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 140 stopni z włączonym termoobiegiem. Faszerowane pomidory zapiekałem przez 20 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowo - jogurtowym oraz świeżą bagietką. Udekorowałem listkami natki pietruszki

Wyprawy kulinarne
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 176

plasterka na każdej połówce. Na szynce równomiernie rozłożyłem pokrojony w cienkie plastry ser gorgonzola. Na serze ułożyłem kawałki przesmażonych wcześniej gruszek.  Całość udekorowałem kilkoma połówkami orzechów włoskich. Bagietki zapiekałem w piekarniku z włączonym teroobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na sałacie wyłożonej na talerze. Świetnie komponują się z białym półwytrawnym lekkim

Wyprawy kulinarne
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 369

więcej odpowiadać ilości warzyw, natomiast sam królik nie powinien być zanurzony. W razie potrzeby można brak płynu uzupełnić wodą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni - ogrzewanie góry i dołu. Królika zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę

Wyprawy kulinarne
Sernik z lemon curd 188

wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach.  Twaróg i serek ricotta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko skondensowane jajka i cukier do sera i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 195

pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką wody i wlej do warzyw. Dodaj ok. 4-5 łyżek oliwy i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej rękami. Warzywa przenieś do naczynia do zapiekania (ja używam dużej blachy). Na dno naczynia wlej odrobinę wody. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez

Chilli Czosnek i Oliwa
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 221

Witajcie w ten "pierwszy wrześniowy post" (:  Sezon grzybowy trwa w pełni, a jesienna aura za oknem dopisuje. Patrząc na tak błękitne, słoneczne niebo aż nie

Symfonia Smaków
Omlety w kokilkach 206

Składniki (na dwie porcje): 3 jajka 2 duże pieczarki, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej

My Culinary Art
Zapiekanka 170

oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest gotowa. Zajadamy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 231

dwie części: większą około 2/3 objętości  i  mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy na nim przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 176

Boki tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania