zapiekane - 3000 przepisów (strona:171/200)

81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 230

Witajcie w ten "pierwszy wrześniowy post" (:  Sezon grzybowy trwa w pełni, a jesienna aura za oknem dopisuje. Patrząc na tak błękitne, słoneczne niebo aż nie

Symfonia Smaków
Omlety w kokilkach 218

Składniki (na dwie porcje): 3 jajka 2 duże pieczarki, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej

My Culinary Art
Zapiekanka 182

oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest gotowa. Zajadamy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 242

dwie części: większą około 2/3 objętości  i  mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy na nim przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 182

Boki tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy

Kolizje Smaków
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 165

jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce).  Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów? do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 250

Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij przygotowanym farszem prawie do pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryka z fetą 151

płuczemy i  kroimy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych. Wykładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200'C lub używamy funkcji grill w piekarniku ( bądź na tradycyjnym grillu ) . Zapiekamy paprykę by  jej skórka mocno ściemniała, może nawet być czarna . Następnie gorącą paprykę wkładamy do papilotek z foli aluminiowych bądź do worków do piekarnika. (nigdy nie wkładamy do reklamówek

cookpl
Morelkowo Brzoskwiniowo 6 - podsumowanie 135

ósemki. Do ryżu dodać żółtko i ubite na piane białko.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryz, jabłka i brzoskwinie.Ostatnia warstwę (ryżu) posypać cynamonem, ułożyć kilka kłaczków masła i zapiekać w temp.180 st.20-30 minut.(zależy od piekarnika) Podawać z frużeliną wiśniową i śmietaną

Sto kolorów kuchni
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 170

garnuszka przelewamy do naczynia żaroodpornego. Napełniamy muszle farszem warzywnym i układamy na sosie pomidorowym. Muszle mają się w nim zanurzyć.Wypełnione muszlami naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 25 minut.  Smacznego!!!Źródło: Kwestia Smaku

W mojej holenderskiej kuchni
Lasagne 173

mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj)Sos beszamelowy:- 40 g masła- 60 g mąki pszennej- pół litra mleka- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- ser zółty do posypania- naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 739

Jakiś czas temu oburzony ANONIMOWY zarzucił mi brak kulinarnej wiedzy. Że niby nie wiem z czego się oryginalne kisz lotaryński robi. Ponadto dowiedziałam się, że karmienie

bastalena
Rura Gospodarza 196

Makaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie

bastalena
"Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne..." 176

tostowego 2 jajka 2 plasterki salami1 parówkamasło sól, pieprz do smaku Miseczki (foremki) wysmarowałam masłem. Do środka nałożyłam: pokrojony w kostkę chleb, salami, pokrojoną parówkę. Na wierzch wbiłam jajko. Zapiekałam w piekarniku (10-15 min. w 200st.), aż jajko się ścięło. Podawałam doprawione solą i pieprzem. Całość można podać ze szczypiorkiem, startym żółtym serem, pomidorem... na co macie ochotę *cytat

bastalena
Tarta(k) 225

zawsze ;) Razowa tarta z tuńczykiem Składniki ciasta połączyłam ze sobą i szybko zagniotłam ciasto, które następnie wstawiłam na 15 min. do lodówki. Po tym czasie wyłożyłam nim formę do zapiekania, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15 min. w 150st. Szpinak rozmroziłam, odcedziłam z nadmiaru wody. Następnie na łyżce oliwy podsmażyłam starty ząbek czosnku, a potem wrzuciłam szpinak. Poddusiłam chwilę razem

bastalena