Wiedzieliście, że crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii? Natknęłam się na tę informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka, jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek
W kuchni Karmel-itkitutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu.Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie.Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku
W kuchni Karmel-itkilimonki i pasta orientalna.Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się ze sobą i rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych
W kuchni Karmel-itkipołową szklanki syropu rabarbarowego? Likier! Również z Kwestia Smaku . Wykonanie go to już była bajka! Składniki: 100 ml wódki 100 ml Syropu z Rabarbaru Wykonanie: Wódkę i syrop wlałam do jednej butelki, wymieszałam, odstawiłam do lodówki. NA ZDROWIE życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeżadnym sklepie nie było mięty! Do wyboru miałam melisę i bazylię - postawiłam na bazylię i to był strzał w dziesiątkę. Dlaczego bazylia? W zeszłym roku robiłam kompot z rabarbarem i bazylią i wyszedł pyszny, więc w tym wypadku powiedziałam sobie, czemu nie i tak podaję Wam przepis na orzeźwiającą wodę. Pijąc ją wyczuwamy lekko ogórka, potem nuta cytryny i naprawdę
Blondynka GotujeWiecie już, że rabarbaru mój syn nie tknie, ale soki i kompot z czarnej porzeczki wprost uwielbia, pod warunkiem, że żaden owoc nie będzie mu pływał w szklance :) Dostałam zakaz na dodawanie czegokolwiek poza wodą cukrem i porzeczką, więc tak też było. Szału w składnikach nie ma, za to szał w smaku ;) Składniki: 1 woreczek owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam
Blondynka Gotuje/ serdecznie Was pozdrawiam Edyta z rodziną. W załącznikach znajdziecie przepisy I składniki do zrobienia mufinów:Muffiny z brzoskwiniami znajdziecie tutaj Muffiny z jagodami znajdziecie tutaj Marchewkowe znajdziecie tutajZ rabarbarem znajdziecie tutaj Z truskawkami - przepis jak na marchewkowe, ale użyłam truskawek zamiast marchewki :) Pozdrawiam I zachęcam do odwiedzenia strony Mateusza Bednarczyka
Smaki Edytypikniku najważniejsze, czyli do jedzenia. W naszym koszu piknikowym znalazły się kanapki z szynką, sałatą, ogórkiem, pomidorem i papryką . A do picia mieliśmy pyszny i orzeźwiający kompot z rabarbaru. Nie mogło zabraknąć owoców, dlatego wzięliśmy pokrojone czerwone jabłuszko oraz kiść białego winogrona. Piknik jest bardzo dobrą formą spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na chwilę odetchnienia od codziennego zgiełku
cookplTo ciasto króluje w tym sezonie na wielu blogach.Na każdym, bez wyjątku, prezentuje się wspanialei wygląda na mało skomplikowany w przygotowaniu. Pełno też nad nim ochów
bistro mamaDostałam niedawno książkę, po którą sama raczej nie sięgnęłabym na półkę w księgarni. Omijam literaturę poradnikową i z wychowaniem dzieci związaną szerokim łukiem. Za bardzo się
bistro mamaTeż tak macie, że z takich samych proporcji ciasta raz wyjdzie Wam babeczek dwanaście, a raz czternaście? Że choć w przepisie jest jak byk napisane, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKakaowe ciasto z wkładką kokosową i warstwą cynamonowych jabłek. Bardzo ładnie prezentuje się na stole :) Przepis podpatrzyłam tutajSkładniki ciasto kakaowe:4 szkl mąki pszennej1 margaryna3/4 szkl
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKolejna babka z okazji wspólnego pieczenia ciasta na niedzielę.Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle własnego uznania.U mnie kolor podkreślony
Moje domowe kucharzenieCześć!Lato. A jak lato, to ciasta z owocami! A jak już ciasto, to koniecznie z jogurtem i maślanką.Cudownie wilgotne, rozpływające się w ustach. Znika
Pora coś zjeść