owsiankomanna z jogurtem z mascarpone, płatkami migdałowymikarmelizowanym rabarbarem i borówkamiW śniadaniu znajduję kompromis, a na przecenie borówki. Mama zaskakuje mnie czereśniami w lodówce, a ja samą siebie. I w końcu słońce się pokazało. Tak więc wieczorem grill, gdzieś... sama nie wiem gdzie, wiem jedynie, że do domu na noc nie wrócę
More food, love and dreamskawowo-kakaowy mus z ricotty z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami Uwielbiam ten mus, jest genialny Taaak, nie ma to jak Cię po drodze do domu złapie deszcz... (y)Normalnie, miałabym dzisiaj dzień totalnego lenistwa i siedzenia do x nocnej godziny, ale jutro muszę zwlec się z łóżka jeszcze zwykle niż zazwyczaj, bo wybywam na cały dzień, popracować
More food, love and dreamsgotowany sernik z ricotty z "musem" truskawkowo-rabarbarowym* i truskawkami(dużą ilością truskawek)oraz miętą*duszony rabarbar+rozgniecione truskawki (zdjęcia na szybko, bo czas gonił >.<)Dzisiaj znów w drodze, znów do pracy, znów 9godz w polu byłam >.< Noo, ale sama chciałam :P Tak, więc trochę wygnieciona po upychaniu się w autobusie
More food, love and dreamslitra mleka- cukier waniliowy- 2 łyżki mąki bezglutenowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tych składników gotujemy budyń/- kostka masła- 30 dkg cukru pudru- kawa rozpuszczalna Marcepanowa- Dodatkowo:- dżem kwaśny - rabarbar lub agrest- Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka.WYKONANIE:/CIASTO:Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiemGdy ciasto się
Wypisz WymalujWzięło mnie właśnie na coś słodkiego, a w szafie tylko mąka i cukier, lodówka w zasadzie pusta, poza przekładanym z kąta w kąt rabarbarem, kupionym w przypływie natchnienia, by powspominać czasy dzieciństwa. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebomusu rabarbarowego400 g jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki cukru250 g śmietanki kremówki 30%Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i mus z rabarbaru i dalej miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-owocową. Następnie lody przelewamy do maszynki do lodów, uprzednio odpowiednio zmrożonej i postępujemy zgodnie z zaleceniem producenta
Kulinarne przygody Gatityzamrażarce i odkryłam mus rabarbarowy. Już wiedziałam co będzie kręcone :-). A przy okazji, ponieważ krzaki moich borówek amerykańskich oszalały i uginają się od dojrzewających owoców postanowiłam do rabarbaru dodać też borówki. I oto co mi wyszło, czyli lody rabarbarowe z borówką amerykańską.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku
Kulinarne przygody GatityLemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońca sprzyja pałaszowaniu lodów, to i tak zdecydowałam się na tak szybką publikację, bo przecież dzień dziecka za niecały tydzień! A dzieciakom na pewno te lody zasmakują!Rabarbar sam w sobie jest kwaśny, jednak dodanie dużej ilości cukru wyrównuje smak i w ustach czujemy słodycz ;-). Uprzedzając pytania o to, czy można je zamrozić w dużym pojemniku - tak, ale pod warunkiem
Pora coś zjeśćniej przygotować tak pyszny deser? ;-)Babeczka jest wilgotna, czekoladowa, a krem słodko-kwaśny, połączenie idealne! Były tak pyszne, że (niestety) zniknęły w ekspresowym tempie, ale kupiłam już kolejne łodygi rabarbaru! ;-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćNagrodą w zabawie był zestaw zdrowej żywości, w skład której wchodziły: - Sezamki Ekologiczne-Orange - Przecier z Eko Orzechów Laskowych - Morwa Biała Bio - Makaron Pełnoziarnisty Orkiszowy Wstążki Bio - Sok z Rabarbaru i Jabłek Bio Pierwsze co "dopadłam" był przecier z orzechów laskowych. Kiedy otworzyłam słoiczek wydobył się aromatyczny zapach orzechów. Po wymieszaniu masa nabrała jednolitej konsystencji. A smak :D Coś przepysznego
Zdrowie na języku :PSzyszki chodziły za mną już od dawna. Najpierw nie mogłam nigdzie dostać ryżu, a później pojawiły się szparagi, truskawki, rabarbar i o ciężko zdobytej paczce ryżu zapomniałam.Doczekała się jednak swoich pięciu minut.Dziś w wielu przedszkolach odbywają się festyny i kiermasze, na które mamy przygotowują łakocie i smakołyki. I tu przypomina mi się scena z książki
bistro mamataki maj czekałam.Słoneczny, pełen smaków, których brakuje zimą.Za rabarbarem, botwinką, szparagami,młodą kapustą, młodym kalafiorem.Szkoda tylko, że jak dotychczas regularnie w sobotęsłońce się chowa, a temperatura spada o 10 stopni.Ale nie mam zamiaru narzekać :)W tygodniu korzystam z pięknej pogodyi eksploatuję wózek maksymalnie.Oprócz tego, że wożę nim Franka,w wózku zwożę do domu tony warzyw i owocówz
bistro mamaczego się po nich spodziewać. Robiąc zakupy na weekend, zobaczyłam jednak jak pięknie prezentują się na wejściu stoiska z warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa
W kuchni wieczoremprzedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki. Chyba spróbuję do nich niebawem dodać rabarbar, bo to najwyższy czas :) Wersja sfotografowana jest z klasycznym dodatkiem czekolady.Druga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju kremy i posypki to już standard
W kuchni wieczorem