Korzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej, a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. Kiedyś robiłam taki, a dzisiaj zdrowszy i też pyszny:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowycena herbat zielonych waha się tam w granicach 8-9 zł/ 50g Zapraszam: http://camelliatea.pl/ HERBATA CZARNA ROSSETTA To druga otrzymana herbata SKŁAD: czarna herbata liściasta, jabłko, rabarbar, pączki róży, aromat. Otwierając paczuszkę uderza nas zapach róż oraz słodki zapach jabłek. Duże cząstki owoców i płatki róży nadają herbacie niesamowitego wyglądu. Prezentuje się pięknie :) A jak smakuje ....... różano ! Aromat
kolorowotorcikowokostki masła-62,5g-250ml mleka-50g drożdży-550g mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej)-szczypta soli-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki cukru trzcinowego+ owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłkaŻółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe
Smaczne Zdrowezapewniam Was, że smakuje cudnie. Nie było osoby, której by nie przypadło do gustu, a trochę ich było... Do przygotowania z każdymi sezonowymi owocami, u mnie część była z rabarbarem i truskawkami (to już standard o tym czasie- połączenie idealne) a część z mrożonymi jagodami. W ten sposób otrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik), nie zawiodłam
Smaczne Zdroweżółtek 3 łyżeczki kakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć
Ala piecze i gotujetruskawkami i mascarpone Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami Ucierane z truskawkami i bezą Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies
Z miłości do słodkościSezon owocowy nadchodzi wielkimi krokami, swiadczy o tym fakt, ze juz na kilku blogach pojawily sie wpisy z rabarbarem w roli glownej. Czas wiec zrobic miejsce w zamrazalce i zuzyc resztki owocowych zapasow z ubieglego lata.Uziemiona z chorym dzieckiem w domu ciesze sie z faktu, ze posiadamy balkon. W cieple niedzielne popoludnie to idealne miejsce na mala kawe czy pyszny
Przysmaki Karolkiupragnione i wyczekane. Kwitnie moj ulubiony bez i konwalie. Cala przyroda budzi sie do zycia wiec i ja mam wiecej energii.A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ.A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie
Przysmaki Karolkizawsze wpadam w szal zakupow i nabywam o wiele za duzo wszelkich zielonych warzyw. W jednej chwili w moim koszu laduja: mloda kapusta, ogorki, rzodkiewki, salata, dymka, pomidory, rabarbar, a nawet truskawki. Liste zamykaja piekne, zielone szparagi. Nie wiem kiedy ja to wszystko przerobie, ale narazie sie o to nie martwie.Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki nie doczekaly do wieczornej salatki
Przysmaki KarolkiOstatnio ukazało się moja rodzina uwielbia ciasta drożdżowe a ja je tak rzadko piekę. Dlatego po cieście z rabarbarem, które pojawi się wkrótce kolej na skarby lasu. Niestety mimo ze las mam pod nosem, ale wejście do niego grozi samobójstwem jako żarełko dla komarów a ja samobójczynią nie jestem, dlatego musiałam jagody kupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec
Bernika - moj kulinarny pamietnikNowalijki wykorzystuję we wszelkiej postaci .Uwielbiam niekonwencjonalne pomysły ( chłodnik czy botwinka z liści rzodkiewki), chetneye z rabarbaru, dipy ze szczawiu itd. Pomysł na smażone w cieście listki rzodkiewki podpatrzyłam w Atelier Smaku -Kuchnia+. Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie zrobiła potrawy po swojemu ( użycie cytryny i śmietany to mój wkład ) .Tak , że pomysł nie mój- smak zdecydowanie mój. Czytaj
Buniabaje w kuchnidrugie. Wyjęłam górne udka by je udusić z młodą kapustką. Potem okazało się, że kapusty jest więcej niż mi się wydawało i w dodatku zrobiłam ja z koprem zakwaszaną rabarbarem . Starczyło podać ja z ziemniaczkami z wody . No ale udka już były ,, na wolności". Musiałam coś zrobić . Natarłam solą i mieloną papryką , a potem pozbierałam wszelkie rodzaje papryki jakie
Buniabaje w kuchniuwielbiam <3 A to nowa podkładka na stół, która bardziej się sprawdza jako tło do zdjęć Małe gęśliki :) I u mnie sezon na szparagi i rabarbar się zaczyna - kompot pyszny a szparagi z bułką i masełkiem rewelacja! Siejemy i sadzimy Pierwszy grill w tym roku I niedzielne śniadanko
Magiczne Życie Martyzdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami i rabarbarem. I tydzień w zdjęciach prezentował się tak : * galaretki Winiary od durszlak.pl * ozdoby na torcik dla małej księżniczki * kubeczki idealne na piknik, ale pogody nie ma * kolorowe słomki papierowe
Magiczne Życie Martyorzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego chcieć więcej w upalny dzień? Drinka z palemką? Nie! Przecież można zjeść schłodzony chłodnik litewski!A na podwieczorek może kompot z rabarbaru? Albo jakiś deser z jego udziałem? Kilka już jest na blogu, a będzie jeszcze więcej!Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść