Kompot z rabarbaru. Prosty, wypróbowany przepis na aromatyczny kompot z rabarbaru. Wczesną wiosną, w maju i z początkiem czerwca, rabarbar wypuszcza dużo mięsistych łodyg. Można z nich ugotować smaczny kompot do obiadu, zbliżony smakiem do kompotu z agrestu. Po ugotowaniu, do kompotu z rabarbaru można wrzucić kilka truskawek, dzięki temu kompot nabierze pięknego różowego koloru i będzie(...)jeszcze smaczniejszy. Kompot z rabarbaru świetnie smakuje mocno schłodzony, dla poprawy smaku można dodać kilka listków świeżej mięty. Kompot z rabarbaru - przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie z dzieciństwa. Korzystajcie z przepisu na kompot i ulepszajcie go :) Polecam. Domowy kompot z rabarbaru - przepis. Kompot z rabarbaru - składniki: 7-8 łodyg rabarbaru ok. 3/4 szklanki cukru 2 litry wody
Moja Książka KucharskaWraz z pojawieniem się w sklepach pierwszych łodyg rabarbaru w moim piekarniku ląduje pierwsze w sezonie ciasto z rabarbarem. Tym razem będzie ono w wersji kokosowej, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Robi się je bardzo szybko i prosto, należy tylko pamiętać, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej cisto może się zważyć(...)blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej: Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe
Kulinarne przygody Gatityrybkę, mamy dziś przecież środę, chciałam zaprezentować Wam mój najnowszy przetwór. Choć powstały tylko 3 słoiczki wiem, ze zrobię więcej tej pysznej, słodko kwaśnej konfitury. W końcu połączenie truskawek, rabarbaru i wanilii to jedno z najlepszych letnich smaków.Konfitura z rabarbaru i truskawek po 300 g truskawek bez szypułek i obranego, pokrojonego w kawałki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis ze "Słodkości" autorstwa Liski. Szarlotka bardzo smaczna, na kruchym i cienkim cieście. Ja spróbowawszy jabłek doszłam do wniosku, ze dla nas za słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :)Szarlotka polska z rabarbaremciasto:300 g mąki pszennej150 g masła3 żółtka100 g cukru80 g śmietany 18%1/8 łyżeczki sody
Dzieje kuchennej WiewióryZupa jak to zupa, ale ta jest z nutką rabarbaru. Rabarbar nadał zupie fajnego lekko kwaskowatego smaku. Od czasu do czasu można dodać do tradycyjnej kuchni tradycyjny ale wydawałoby się nie pasujący składnik. Wbrew pozorom taka kombinacja wyszła smaczna i zwykla zupa stała się niezwykła.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnirozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1). Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2). Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając palcami
Świat Ciastainnych ciast. Tym razem użyłam nowego majonezu delikatnego Winiary, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dzięki czemu jeszcze trochę ciasto "odchudziłam" :)Możesz dodać mniej rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną migdałową
Kraina Tysiąca SmakówByłam przekonana, że czas rabarbaru bezpowrotnie już minął w tym roku! Jakże się zdumiałam, gdy podczas zakupów wypatrzyłam świeżutki rabarbar na stoisku warzywno - owocowym! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZnowu wychodzi na to , że zostałam zmuszona do pieczenia ciasta choć tego nie lubię. A to wszystko przez rabarbar. Mieć go w domu i nie ugotować kompotu albo nie upiec placka z rabarbarem to wg mojej Mamy zbrodnia . A , że ciasto jogurtowe nie jest specjalnie trudne to dałam się ubłagać. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBłyskawiczne do przygotowania ciasto z maślanką, słodkimi owocami, kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Pyszne i proste. No i wszystkim smakuje. Tylko nie wiadomo dlaczego podobno nie wszystkim się udaje.Przepis dostałam od Margarytki, która piecze je często i nie wiedziała co odpowiedzieć na skargi internautów, że z recepturą jest coś nie tak i wychodzi zakalec. Jako, że mam w swoich zbiorach(...)Babeczką postanowiłyśmy podjąć wyzwanie. Upiekłyśmy, przetestowałyśmy i zastanowiłyśmy się co może być przyczyną tego, że czasami komuś nie chce się udać.Zobacz także przepis na Maślano-maślankowy placek z rabarbarem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię sezonem. Ps. od czerwca ruszamy też z akcją gotowanie za głosowanie. Tym razem motywem przewodnim będą owoce – w końcu sezon rozpoczął się na całego. Składniki: 60 dag rabarbaru 20-25 mrożonych lub świeżych truskawek 2 litry wody 3-5 łyżek cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć, pokroić na drobniejsze kawałki. Przełożyć do garnka wraz z truskawkami. Zalać zimną wodą
Fabryka pomysłówmojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za dużo. Za to drożdżówki przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek(...)zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki na 12 dużych drożdżówek: 250 gr mąki pszennej typ 450 250 gr mąki orkiszowej ciemnej 300 ml ciepłej wody lub ciepłego mleka
moj przepis naRabarbar! Sezon na rabarbar przemija, a mi właśnie dziś przypomniało się jak cieszyłam się nim w tym roku! Jako dziecko jadłam rabarbar z cukrem (kto tego nie robił...?!) - więcej nie trzeba było do szczęścia! U babci rosły kłęby rabarbaru pod jabłonią. Chowałam się na tym drzewie, jak z rodzeństwem bawiliśmy się w chowanego. Byłam najstarsza, więc długo nikomu nie przychodziło(...)głowy, że można schować się wyżej niż na poziomie gruntu. Z nudów zaczynałam rzucać jabłkami w dół, żeby się zdemaskować ;) Kupujesz rabarbar? Przy zakupie - wybieraj najbardziej czerwone łodyżki - taki rabarbar nada ładniejszy kolor kompotu i najpełniejszy smak - będzie w nim więcej naturalnych cukrów. Kompot najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Jest niesamowicie orzeźwiający - idealny na ciepłe dni i do obiadu - ma właściwości
Gary Bez dnaCharlotte doskonale, szczególnie w puszystych, musowych warstwach. Taki deser z pewnością niejednego zachwyci wyglądem ale także namaluje rubinowo-rabarbarowe rumieńce radości i rozkoszy na policzkach podczas jedzenia. Krójcie rabarbar i rozpłyńcie się w wiosennej słodkości :) Charlotte rabarbarowo- śmietankowa na małą tortownicę (17cm średnicy) Potrzebujesz: 1 opakowanie biszkoptów lady fingers (160g) Mus rabarbarowy: 400g obranego rabarbaru 2,5 łyżki cukru odrobina(...)kopiasta łyżka bitej śmietany Bita śmietana: 200ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej) 100g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / ziarenka z 1/2 laski wanilii Pieczony rabarbar: 2 obrane łodygi rabarbaru 1 łyżeczka płynnego miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób przyrządzenia: 1. Przytnij biszkopty po jednej stronie tak, aby trzymały pion w tortownicy. 2. Dno tortownicy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJako, że sezon na rabarbar w pełni przygotowałam dla Was zestawienie przepisów na ciasta i desery z wykorzystaniem tego warzywa, tak bo mimo słodkiego smaku niektórych jego odmian rabarbar to warzywo. Warto go spożywać ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza zawartości witamin (C, E, A) i związków polifenolowych. Przeciwutleniacze te zapobiegają szkodliwej aktywności wolnych rodników w organizmie, hamują(...)procesy kancerogenezy, ograniczają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, spowalniają procesy starzenia się. A obecne w rabarbarze antyoksydanty wzmacniają też odporność, wykazują działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Jednak ze względu na obecność w nim kwasu szczawiowego niewskazany jest dla osób z dolegliwościami nerek oraz układu trawiennego. Ja robiłam już błyskawiczne ciasto z rabarbarem i na pewno zrobię jeszcze jakieś drożdżowe
Cynamonowe szczęście