z mielonym - 500 przepisów (strona:27/34)

Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta 177

Składniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów  Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek

Niezły Młynek
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 156

zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam

bastalena
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 239

Sylwester nawet spędzony kameralnie w domu zobowiązuje do zgotowania małego co nieco. Ostatni dzień tego roku świętować będziemy ze znajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w

bastalena
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 194

wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki

bastalena
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 302

dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY

OstryKęs
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 355

ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki

OstryKęs
Pęczakowe wariacje smakowe 195

szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej roboty – jest najlepsza ;) Pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodę, najlepiej

Sajkofanka smaku
Grzybki i wołowina 202

domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki

Sajkofanka smaku
Kasza jaglana w liściach winogron 272

porcje: - 20 kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 270

kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki, a resztę drobno siekamy. Kapary dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois

Sajkofanka smaku
Torcik orzechowy 249

czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.      Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę

Zabawa smakiem
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 155

farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule 3 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski

Buniabaje w kuchni
Gołąbki doprawiane tymiankiem 149

Podstawowy przepis na gołąbki ( tzn. z mięsa mielonego z ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem ( z reguły dodaję do farszu otarty majeranek). Świeży tymianek nadaje potrawom specyficznego aromatu ,który bardzo mi odpowiadam. Dodatkowo posypuję gotowe gołąbki i sos drobnymi listkami tymianku bezpośrednio przed podaniem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 149

kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.Ciasto rozkładamy na dużą blachę, smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań),następnie przekładamy na nią gorące, uduszone pieczarki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 141

czosnku sól, pieprz,  papryka ostra, papryka słodka, curry,  2 łyżki oleju  ok. 1,5 litra wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce imbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania