Dzisiaj Walentynki, ale na blogu nie pojawi się słodki, różowy wypiek, ale danie indyjskie, moja wariacja na temat pasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze
Bernika - moj kulinarny pamietnikdziś niejedna osoba pokręciłaby z niedowierzania głową. Stali za sobą murem i działali jak zgrany zespół. Byli twórczy i płodni w wielu dziedzinach, a jednocześnie prawie nierozłączni. Nie mieli dzieci, choć nie był to raczej ich wybór. Zamiast tego pielęgnowali dziecięcą ciekawość w sobie. Jako partnerzy po prostu lubili się nawzajem i czas, który spędzali razem. Dobrze się razem bawili
W kuchni wieczoremNigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem
BaRepaspietruszki sól, pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Łososia kroimy w kostkę, a następnie mielimy blenderem nie zbyt dokładnie. Uzyskana pastę łączymy z ziemniakami, startą na dużych oczkach marchewką oraz żółtkiem, skórką cytryny i kolendrą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 6 burgerów. Odtaczamy
Przysmaki Karolkigarnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą soba wzajemnie.Minimum 45 minut. Dosmaczamy hojnie pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę. Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego
Z Kuchni Do Kuchniszklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym
W kuchennym oknie Ewyniedzielę powinien pojawić się post śniadaniowy i słów kilka o mieleniu ale nie pojawi się żaden z nich. Ciężki mam dzisiaj dzień. Rozpoczął się od salwy wymiotów od strony Syncia, pił, wymiotował i tak przez 3 godziny, potem spanie i spokój. Dzień ciągnął się i ciągnął, wszystko z nerwem, ponuro za oknem. Syncio niby lepiej bo ma "tylko" biegunkę
Dzieje kuchennej WiewióryCzekoladki - mało kto ich nie lubi, a pojęcie "domowe czekoladki" brzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą. Pojęcie "domowe" czekoladki
Słodka Stronasałata lodowasos chilimąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniaKurczakburgery - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące.Płatki kukurydziane
Słodka Stronagarnka. Na nim kładę metalową miseczkę do której daje czekoladę i śmietanę. Powoli czekolada się rozpuszcza i wykładam ją na ciasto :)Pycha :) Życzę smacznego wszystkim, którzy będą mieli ochotę wypróbować taki sposób na szarlotkę
Serce zamknięte w formie pysznościPrezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkamasło?), na końcówkach nieco grubiej, luby podkreślił, że mam to napisać ;) Na tak przygotowane zapiekanki kładziemy paseczki szynki, (to taka wersja de luxe, w budzie byście takiego wypasu nie mieli, dlatego jak ktoś jest tradycjonalistą, to niech ten punkt pominie) nie musi być ich dużo, w sumie im mniej, tym bardziej dworcowo ;)Następnie na wierzchu lądują pieczarki. Nam na idealną
Kulinarne zapędy Kokosaziemniaków1 jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków
Walijskie PichcenieEggplant stuffed with meat and raisins Składniki. 1 bakłażan duży 20 dag łopatki wieprzowej 1 jajko 6 morele suszone 6 figi suszone 2 garście rodzynek
Kulinarny karnet Christopherapieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze z grudkami twarogu wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty w robocie ucierać na gęste ciasto torownica 24cm - wysmarować masłem i posypać
W Mojej Kuchni Lubię