z mielonym - 500 przepisów (strona:20/34)

Gniazdo jajeczne z bryndzą 190

zaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło. Składniki na 2 porcje:6 gniazdek  makaronu,50 g bryndzy,½ pęczka szczypiorku,2 świeże jajka,2 łyżki octu,pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,1 łyżka masła klarowanego. Przygotowanie:Makaron gotujemy w wodzie na al. dente i odcedzamy. Nie trzeba solić bo bryndza jest słona.Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną

Moniki Smakołyki
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 191

soli75 g cukru135 ml letniego mleka 1 łyżka  domowej esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówPolewa:100 g serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z  cytryny1 łyżka soku  z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej

Kulinarne przygody Gatity
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 242

oleju         liść laurowy         ziele angielskie         sól, pieprz czarny         ostra mielona papryka         bulionWykonanie:Mięso kroimy w  kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną

Walijskie Pichcenie
na żeberkach kapuśniak z kaszą i kurkumą... 165

żeberka wieprzowe 1 kg, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, kapusta kiszona 3/4 kg, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka żeberka opłukać i zalać wodą w garnku, jak się zagotuje woda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 234

zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję.Składniki:- 3 łyżki ketchupu- 3 łyżki sosu sojowego- 3 łyżki cukru- 3 łyżki octu- 3 łyżeczki mielonego imbiru- 2 małe ząbki czosnku- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka olejuJak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste - najpierw na olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz

Kulinarne zapędy Kokosa
wątróbka z pomidorami... 152

kurczaka, 2 łyżki masło do smażenia, 2 łyżki mąka pszenna, 3 sztuki cebula, 5 większe czosnek ząbki, 4 większe pomidory, 1/2 pęczka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól wątróbkę z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym na maśle klarowanym usmażyć wątróbkę obsypaną w mące dodać do wątróbki cebulę i czosnek pokrojone podsmażać

W Mojej Kuchni Lubię
piersi a`la zrazy w przyprawie chimichurri... 195

zrazowe nam smakują z ziemniakami i buraczkami......SMACZNEGO!!!argentyńska przyprawa "chimichurri" Royal Brand - nie zawiera glutaminianu sodu, zawiera liofilizaty, produkt naturalny - skład: papryczka jalapeno, natka pietruszki, czosnek granulowany, pieprz mielony, sól naturalna - opakowanie: 50 gram

W Mojej Kuchni Lubię
kabaczkowo-ziemniaczane placki z sosem z koźlarzy czerwonych... 192

Składniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, - w opisie sos z koźlarzykabaczka dobrze opłukać, pokroić na kawałki i zetrzeć w pojemniku blendera na tarce "wiórki" lub na tarce zwykłej przełożyć do miski ciut posolić i po 20-stu minutach odcisnąć

W Mojej Kuchni Lubię
gruszki w soku z winogron na ciastkach zbożowych z bitą galaretkową śmietaną... 128

szklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając przez drobne sito plastikowe do miski przetrzeć łyżką ugotowane

W Mojej Kuchni Lubię
z laskami cynamonu duszona czerwona kapusta... 169

Składniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki smalec, 1 sztuka liść laurowy, 2 sztuki ziele angielskie, - do smaku maggi, 1 łyżka mąka pszenna kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wodą i zagotować - kapustę wylać na sito odsączoną kapustę

W Mojej Kuchni Lubię
grochówka na poświątecznej szynce i baleronie... 159

groch łuskany, 5 litrów woda, 1 pęczek włoszczyzna, 8 sztuk ziemniaki, 50 dag szynka gotowana, 30 dag baleron gotowany, 3 łyżki smalec, 1 łyżka kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 łyżki majeranek, 4 ząbki czosnek, - do smaku maggi, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie groch łuskany namoczyć na całą noc, będzie szybciej ugotowany zagotować wodę

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z żurawiną... 130

Składniki: 6 sztuk matiasy, 3/4 szklanki żurawina suszona, 1 sztuka cebula czerwona, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe żurawinę dodaję suszoną niewymoczoną, zmięknie w matiasach i puści zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie

W Mojej Kuchni Lubię
biodrówka na ostro na młodej kapuście... 195

Składniki: biodrówka 1 kg, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta biała 2 sztuki, koperek siekany 1 pęczek biodrówkę z małą kością opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym obsypać papryką ostrą, kucharkiem, pieprzem ziołowym,czosnkiem granulowanym i schować do lodówki na 2 godziny na gorącym oleju

W Mojej Kuchni Lubię
smalec cebulowy... 114

Składniki: słonina 60 dag, cebula 4 sztuki, majeranek Prymat 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka świeżą słoninę pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondla rozgrzanego co jakiś mieszając na średnim ogniu wytapiać smalec gdy skwarki się ozłocą wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać majeranek i pieprz co jakiś czas mieszając cebulę zeszklić w smalcu i zostawić do przestygnięcia

W Mojej Kuchni Lubię
pierś na parze z warzywami... 176

Składniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku pojedynczą pierś opłukać i włożyć do wkładu do pary marchew młodą, małe ziemniaki młode oskrobać, opłukać i do wkładu włożyć z ćwiartki młodej kapusty usunąć głąb, opłukać id o wkładu włożyć wkład ustawić

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania