Sezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.Kurki idealnie komponują się w sosach
kulinarnyJaSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką
W Mojej Kuchni Lubięutarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód "1/4 łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić
Buniabaje w kuchniutarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód "1/4 łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić
Buniabaje w kuchniByły w planie na niedzielę. Sytuacja wyglądała jednak tak, że mielonego i gołąbka jedliśmy tego dnia u teściowej. Ufff! mały odpoczynek od gotowania! Klopsiki produkowałam w poniedziałkowe przedpołudnie byśmy jedli je dwa dni, ze ślinotokiem i smakiem wielkim.Przepis wyszperałam w "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera.Przygotowanie zajęło mi jednak zdecydowanie więcej minut. Przyczyną był
Dzieje kuchennej WiewióryPotrawa bardzo prosta i nieziemsko smaczna. Dobór mięsa jest dowolny, ważne by była to surowa wołowina ;) Można kupić kawałek łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;)Składniki:- 200 g mięsa wołowego- 1 cebula- 2 ogórki konserwowe
Kulinarne zapędy KokosaSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi
Słodka Stronawypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa serowa:wiaderko serka mielonego na sernik (1kg)100g masła6 jaj (rozdzielonych)1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowy (cała paczuszka)2 łyżki kaszy mannyszczypta soliPolewa:150g cukierków Bajecznych1/2 szklanki kremówki (36%)Wykonanie:Piekarnik nagrzać
Moje pyszne gotowanieSkładniki na 1 porcję:50 g zielonej soczewicy1 białko jaja2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich1 łyżeczka lnu mielonegoCurry, pieprz, sól, imbir, kurkumaPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy zgodnie z tym
Czarnawisienkaświeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów1 cebula2 ząbki czosnkusmalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili3/4 łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować
Apetyczna babeczkasztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy
Malowane smakiemporcje:1 szklanka kaszy jaglanej200 g Newelli naturalnej (1 opakowanie)6 rzodkiewek1 papryka czerwona100 g startego sera żółtego2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 duży ząbek czosnku1 łyżka majonezusól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz do smakuPrzygotowanie:Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu kaszę ostudzić.Rzodkiewki
Ze smakiem i z pasjąHam made at home Składniki:1,2 kg łopatka wieprzowa4 łyżeczki żelatyny spożywczej1,5 łyżeczki sól2 łyżeczki sól peklowa1 łyżeczka cukier1 łyżeczka kolendra2
Kulinarny karnet ChristopheraSernik na murzynku Kochani dzisiaj zapraszam na pyszny sernik z murzynkiem . Połączenie sera z ciastem kakaowy to rozkosz dla podniebienia :) Składniki na
Sama słodycz i szczypta chiliwaszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki 200 ml mleka2 jajka1 żółtko75 ml olejumasło i bułka tarta do formymasa makowa200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)skórka otarta z cytrynyszczypta cynamonu1,5 szklanki cukru50 g płatków migdałów2 jajkaPrzygotowanie:Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka
Niezły Młynek