furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix + owoce sezonowe lub orzechy 1. Masło roztapiamy w małym garnku(...)czekoladą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wylewamy do tortownicy 18cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. 2. Krem orzechowy: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. 3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy je kremem orzechowym
Szefowa kuchni24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie fixu do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej o smaku czekoladowym 1 galaretka cytrynowa 500 ml wrzątku 2 banany Ok. 15 okrągłych biszkoptów(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia. Złożenie ciasta: W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku
VioletoweKucharzeniełyżeczek cukru waniliowego 100 g cukru 80 g mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru + podłużne biszkopty Biszkopt - Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć. Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną(...)mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić. Masa śmietanowa - Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować. Wykonanie - Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce. Na stężonych wiśniach rozsmarować krem karpatkowy, na nim ułożyć biszkopty. Całość przykryć bitą śmietaną . Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywciąż są one dostępne. Możecie je wykorzystać np. do przygotowania takiego smacznego i niezwykle prostego w wykonaniu mini torcika :) tortownica o śr. 21cm Składniki: 400g serka mascarpone, 300g śmietanki 36%, 3 czubate łyżki cukru pudru, 500g świeżych truskawek, 2 opakowania podłużnych biszkoptów w cukrze. Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać(...)cukier puder oraz stopniowo, stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować krótko, aż składniki się połączą. Truskawki umyć, odszypułkować. 200g pokroić w ćwiartki i dodać do masy serowej, wymieszać. Resztę truskawek przepołowić i odłożyć do dekoracji. Połowę masy wyłożyć na środek tortownicy o śr. 20cm, po czym na bokach ustawić pionowo biszkopty, rozsmarowując jednocześnie krem tak, by biszkopty się
Z miłości do słodkoścismakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru(...)wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. KREM: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować. PONCZ: Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego. POLEWA: W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem, przestudzić
Cakes By Kejtjest sztywny ma lekką aksamitną konsystencję, szybki w przygotowaniu dla niedzielnych gości. Będą zachwyceni pomysłem podania. Składniki: 8 Czekoladowych pucharków 30 dag twarogu chudego 25 dag mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki(...)Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną. Ser twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą, dodać puder, likier kokosowy oraz wiórka, zmiksować krótko mikserem, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę tak jak podano w przepisie na opakowaniu, ubitą śmietanę oraz startą gorzką czekoladę, wymieszać, dodać
Wanilia i Kardamoncukru 1/4 szklanki oleju 125 ml śmietany 12% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Galaretka wiśniowa: 300 g mrożonych wiśni 1 galaretka wiśniowa 250 ml wrzącej wody Krem śmietankowy: 500 g mascarpone 250 ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru Galaretka wiśniowa - owoce rozmrozić, krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką(...)blaszki, wyłożyć tężejącą galaretkę, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować krem. Krem śmietankowy - kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem, i mascarpone, wyłożyć go na drugi blat ciasta, wyrównać, udekorować okruchami ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPyszne Jagodowe Tiramisu Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej 0,5 jagód Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę
W Moim Magicznym Domujajka mała łyżeczka proszku do pieczenia mała łyżeczka cukru waniliowego cynamon 1 łyżeczka Dodatkowo: żurawina 3 garście orzeszki ziemne 300 g Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol) 600 ml śmietany 30 % Krok 1 Do misy wbijamy jaja o temperaturze pokojowej, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Krok(...)Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę. Krok 4 Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy środek ciasta kremem, a wierzch i boki smarujemy dookoła pozostałością kremu. Można udekorować według uznania, ja użyłam do tego rękaw cukierniczy. Krok 5 Orzeszki ziemne
Różowa kuchniaszklanki gotowej granoli, np. z tego przepisu 4-5 łyżek rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 300 gram trzykrotnie zmielonego twarogu (półtłustego lub tłustego) 150 gram mascarpone 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 gram musu z jagód* Blueberries curd (Krem jagodowy): 3/4 szklanki cukru 100 gram rozpuszczonego(...)rozgrzanym piekarniku i podpiekam spód ciasta przez 10 minut. Po upieczeniu spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni. W tym czasie miksuję zmielony twaróg, serek homogenizowany oraz mascarpone z jajkami i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec miksowania dodaję mus z jagód. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Sernik umieszczam
Mango Papajatortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy. Przestudzony blat biszkoptowy
FitKottortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) sok z 1/2 limonki 1 banan Ponadto: 50g jagód leśnych 6 łyżeczek nutelli Sposób przygotowania: Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem(...)Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami
Kuchnia w czekoladzieoraz każda z warstw oprószyłam kakaem aby bardziej się odznaczały. Ciasto wyszło pyszne, a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej :) składniki na tortownice o średn 18 : 250 gr serka mascarpone 200 gr śmietanki 30% 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę syropu waniliowego) około(...)herbatników kilka biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia poszczególnych warstw 1. Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki. 2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia. 3. Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem. 4. Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki
Gotowanie...to proste !wtedy nie będzie tak słodkie-ale ja właśnie mocno słodkie lubię,proste do zrobienia i pyszne-polecam Składniki: 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników) 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch(...)Sposób Przygotowania: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje,dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując.Dodać kangusy i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać
Swojskie jedzonkou0105ka kokosowa","200 g m\u0105ka ry\u017cowa","150 g m\u0105ka kukurydziana","1,5 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","100 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","250 g mascarpone","100 ml mleko","50 g olej kokosowy","10 sztuk \u015bliwki"," mielone migda\u0142y i cukier wanilinowy (do posypania)"],"recipeInstructions":["\u0141\u0105czymy ze sob\u0105 suche sk\u0142adniki, a nast\u0119pnie(...)Porcje 10 Składniki 100 g mąka kokosowa 200 g mąka ryżowa 150 g mąka kukurydziana 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g erytrol lub inne słodziwo 250 g mascarpone 100 ml mleko 50 g olej kokosowy 10 sztuk śliwki mielone migdały i cukier wanilinowy do posypania Sposób przygotowania Łączymy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte
Kucharzyca