jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 350 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g herbatników 2 białe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia(...)kremówki ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować. Ciągle miksując, do masy śmietanowej stopniowo wlewać wystudzoną, płynną czekoladę. Dodać 2-3 szklanki płatków śniadaniowych i delikatnie wymieszać łyżką. Mleczną i gorzką czekoladę także rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. 150 ml kremówki ubić na sztywno, dodać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki ziemniaczanej -3 łyżki kakao -5 jajek -1 łyżka octu jabłkowego -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki cukru wnilinowego -serek mascarpone -500ml śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -100g białej czekolady -500g czereśni Przygotowanie: 1. Ucieramy żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem. 2. Ubijamy białka z cukrem wanilinowym(...)średnicy 23cm. Przekładamy masę do formy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegoswoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując(...)pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Przełożenie: Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyłożyć na masę truskawki, na truskawki położyć 1/3 masy, rozsmarować
Motylkowa Kuchniaśrednicy 23 cm. Pieczemy około 20 minut w temp. 120 stopni Celsjusza, a następnie suszymy w temp. 100 stopni Celsjusza przez około 3 godziny. Składniki na krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 36% 100g cukru pudru Sposób wykonania: Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Przenosimy go na bezę i równomiernie rozsmarowujemy
Kuchnia Pani Wiosnytemu. Wracam do niego podczas każdego pobytu w Trójmieście. Restauracja niewielka, z klimatem. Znajduje się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65. Ceny przystępne a pizza najlepsza ! Zawsze zamawiam Salami mascarpone z salami picante, pieczarkami, rukolą i mascarpone. W menu znajdziecie pizzę oraz panino – kanapki na ciepło własnego wypieku. Jeśli raz odwiedzicie to miejsce, zakochacie się w nim i będziecie
Moja pasja smakuciasto stężeje ;) Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie! 150 g herbatników 3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie 400 ml kremówki 250 g mascarpone 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić i odstawić(...)lodówki na całą noc. Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Zimną białą kremówkę ubić na puch, dodać mascarpone, utrzeć do połączenia składników. Do masy wsypać 3 szkl. pszenicy, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Mleczną kremówkę ubic na puch i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałą pszenicą. Ciasto
Smakołyki Asiwody 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao 30 - 40 dag wiśni Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Nasączenie - w gorącej wodzie(...)wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać kakao, wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden
Ciastka - domowe słodkościobiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego sól pieprz Ponadto: 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego sosu Cebulę kroimy w kostkę(...)dużą powierzchnię mięsa. Można go nabyć w sklepie Tradismak TUTAJ . Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy całość. z każdego kawałka mięsa formujemy sakiewkę, możemy
MamaOskarkaWolna sobota...Czyli sprzatanie, gotowanie, pranie, prasowanie... Osłodźmy sobie ten dzień czym małym i czekoladowym Składniki: kubek śmietany kremówki 330 ml 5 łyżek serka mascarpone cukier puder- ok 2 łyżek wiórki czekoladowe ze sklepu CUKIETERIA rureczki czekoladowe ze sklepu CUKIETERIA korpusiki czekoladowe- u mnie serca ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru(...)pudru, dodajemy mascarpone miksujemy. Do korpusików wykładamy masę śmietanowo serową. dekorujemy czekoladowymi wiórkami, rurkami oraz listkami mięty lub melisy
Z Majeczką w kuchniszklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania formy 300 ml słodkiej śmietany (30-36%) 250 kremowego serka (np. mascarpone) 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ubijamy mikserem. Powoli dodać olej, ciasto podczas mieszania wchłonie cały olej. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem(...)temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min. Najlepiej stopień wypieczenia sprawdzać patyczkiem. Następnie przygotowujemy polewę. Mikserem ubijamy śmietanę. Na końcu powoli dodajemy do tego cukier oraz serek (np. mascarpone). Polewą smarujemy wierzch wystudzonego ciasta i całość chłodzimy w lodówce. Ciasto możemy udekorować bakaliami lub małymi marchewkami wykonanymi z marcepanu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenadzieniem miętowym 250 g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny Składniki na piankę śmietankową: 250 g kremówki 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny Składniki na bezę: 4 białka z dużych jajek 200 g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt: Formę(...)opadła. Przygotowany krem wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Pianka śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywny krem. Delikatnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Ostrożnie wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki
Ratunku obiadananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive") 15 dag masła masa twarogowa: 25 dag mascarpone szklanka kremówki 40 dag twarogu 10 dag wiórek kokosowych 8-10 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny masa ananasowa: ananasy w puszcze galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu(...)łączymy z masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Twaróg mielimy dwukrotnie. Ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy kremówkę. Ubijamy do czasu aż masa zgęstnieje. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy. Masę twarogową wykładamy na blaszkę. Ananasy wyciągamy z zalewy i kroimy
Pobite gary Barbaryteraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula kilka plastrów żółtego sera kilka łyżeczek ajvaru sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego Mięso kroimy w plastry grubości 1.5 cm do 2 cm. Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy(...)rolady trzeba zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczkami. Smażymy pod przykryciem. W razie konieczności dolać wody. Kiedy już mięsko dojdzie i będzie miękkie, wyjmujemy rolady i dodajemy do powstałego płynu serek mascarpone i 2 łyżeczki ajvaru. Dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wkładamy rolady z powrotem na patelnię. Podajemy np z kaszą pęczak i dowolną surówką. Skomentuj
MamaOskarkamożna upiec dzień wcześniej. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 700 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 6 łyż ek cukru pudru 2 śmietan fixy Do dekoracji i przełożenia warstw: 2 szklanki malin 2 szklanki bi orówek 6 niedużych bez 2 batony w polewie z białej czekolady(...)Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części. 3 . Ś mietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy
Szefowa kuchniduże porcje lub 4 małe: około 150 g podłużnych biszkoptów 2 łyżki cappuccino o smaku waniliowym 125 ml gorącej wody 2 łyżki amaretto 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% 250 g jagód Sposób przyrządzania: Cappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą(...)wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością
Zakątek rozkoszy kulinarnych