z mascarpone - 5500 przepisów (strona:187/367)

Szybki deser z solonym karmelem 327

łyżeczka kakao Składniki na solony karmel: 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki wody 4 łyżki śmietanki 30% Szczypta soli himalajskiej Pozostałe składniki: Kilka sztuk bezików 2 łyżki serka mascarpone Dwie gałki ulubionych lodów (u mnie Peanut butter z Lidla) 1 łyżeczka krojonych migdałów Przepis spód: Biszkopty kruszymy, dodajemy wino i kakao. Dokładnie mieszamy do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek(...)zagotowujemy. Po chwili gotowania ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy karmel jest już chłodny wlewamy go na nasz biszkoptowy spód, następnie dodajemy kilka bezików, łyżkę serka mascarpone i gałkę ulubionych lodów. Wierzch deseru posypujemy krojonymi migdałami. Podajemy od razu

Emcia Pichci
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 155

truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne.  Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla   250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny Dekoracja: 100 ml śmietanki 30% łyżka(...)lodówki. Masa waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietankę ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić. Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać

Smakołyki Asi
Torcik kakaowy na urodziny mojej 2-latki 147

dużych jaj 3/4 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30-36% 500g serka mascarpone 3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2 łyżki kakao Poncz: 2/3 szkl. ciepłej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski(...)stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu - odkrawamy delikatnie od brzegów i rozpinamy rant. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao - dokładnie mieszamy składniki. Wykonanie: Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 masy, przykrywamy środkowym blatem i powtarzamy czynności (ponczowanie i masa). Górę i boki

Kolorowy Przepisownik
Tort Rafaello 172

aromat. Mniaaam! Tort Rafaello Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone, 120 ml napoju mlecznego o smaku kokosowym, słoik dżemu wiśniowego, 70 g płatków migdałów, tabliczka białej czekolady, 150 g wiórków kokosowych. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę(...)smaku kokosowym, następnie smarujemy sporą ilością dżemu wiśniowego. Na suchej patelni prażymy migdały a kiedy ostygną połowę wysypujemy na dżem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone i 75 g wiórek kokosowych. Całość dokładnie mieszamy i 1/3 nakładamy na migdały. Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni

paapilotkaa
Ciasto z wafelkami 183

awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi tak jak sobie to zaplanowaliśmy. To wymyśliłam sobie tak - na spodzie biszkopt, potem masa z serkami mascarpone i wafelkami, biszkopty okrągłe i pianka. Taki słodziak ;))) Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Jutro może jeszcze jeden zaległy ;)) Miłego dnia.  Składniki na biszkopt: 5 jajek "L" 1 szklanka cukru(...)dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut. Składniki masa z wafelkami: 2 x 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30 % 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle) Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka cytrynowa 500 ml śmietany 30% strata gorzka czekolada Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzątku. Studzimy

kruche babeczki
Niebo w gębie, czyli kruche ciasto z borówkami i białą czekoladą 150

czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Temperatura pieczenia dokładnie taka sama, jak bez obciążenia. Upieczone ciasto dokładnie ostudź. Składniki na krem i całą resztę: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 130 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki) 100 g białej czekolady 5 łyżek dżemu z borówki (może być jagodowy) 300 ml śmietany kremówki 30% (prosto(...)lodówki) 2 łyżeczki cukru pudru 400 g borówki Wykonanie: 130 ml śmietany ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (dodaję do kąpieli wodnej łyżkę śmietany 30% i mieszam z czekoladą, wtedy jej konsystencja po roztopieniu jest bardziej płynna i jednolita). Lekko przestudzić i dodać do ubitej śmietany. Mieszać delikatnie

gutfut
Jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 214

smak. Taki sernik to doby pomysł na Dzień Matki lub Dzień Dziecka, na pewno sprawi wiele radości :) Czego potrzebujemy?  masa sernikowa:  - 700 g jogurtu greckiego - 250 g mascarpone - 4 łyżki żelatyny - 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) - opakowanie cukru cytrynowego (lub starta skórka cytryny i więcej ksylitolu) - 1/3 szklanki cukru spód:  - 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła(...)ostygnięcia. 2. Rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego otręby i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć mieszanką formę do ciasta. Wstawić do lodówki. 3. W dużej misce wymieszać jogurt, mascarpone i pozostałe składniki masy sernikowej. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać - można użyć miksera lub blendera ręcznego z odpowiednią końcówką. Masę sernikową wyłożyć do formy z wcześniej przygotowanym spodem, wygładzić

two broke sisters
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 146

SKŁADNIKI na 24 babeczki o średnicy 3 cm 90 g cukru 3 jajka 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 200 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone 30 g cukru pudru świeże borówki amerykańskie * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wrzucaj po 1 żółtku(...)papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk.) Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie ozdób je borówkami

Food Square
Tarta czekoladowa z wiśniami 177

mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 słoik  wiśni w syropie ½ szklanki rumu 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych Tarta czekolada do dekoracji Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać(...)ciasta). Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia.  Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód.  Posypać wiśniami i orzeszkami uprażonymi wcześniej na złocisto

Wanilia i Kardamon
Truskawkowe Kropeczki 170

przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygł. w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- 2 galaretki przygotowujemy w połow ie ilości wody, studzimy i mieszamy z serk iem mascarpone truska wki kroimy na mmnie jsze kaw ałeczki i zalewamy trzecią gal artką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty

Luźna Kuchnia
Biszkoptowa kostka adwokatowa 199

Boska kostka adwokatowa, nie jest słodka a o wyraźnym smaku likieru adwokat. Puszysty biszkopt, delikatna pianka i kremowa polewa.  Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 500g mascarpone 500g śmietanki kremówki 36% 250ml likieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam(...)wodzie, odstawiamy do wystudzenia i napęcznienia. Kremówkę miksujemy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia. Na koniec powoli wlewamy adwokat, dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt, wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania polewy. Ciasto oblewamy

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 300

propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny. Składniki: 800 g ziemniaków (po obraniu) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 150 g mascarpone 2 jajka sól himalajska pieprz  gałka muszkatołowa   1 łyżka masła szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w około 3-5 mm plasterki i gotować około 10 minut w osolonej wodzie(...)dente.  Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i podsmażamy aż cebula będzie szklista.  W mleku zmiksować mascarpone z jajkami i doprawić dosyć pikantnie do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i podsmażony boczek z cebulką. Całość zalać sosem mleczno jajecznym. Na górze posypać wiórkami masła.Włożyć

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym 152

kurczak, szpinak i serek ricotta, a to wszystko na sosie pomidorowym. Nic dodać, nic ująć.  Porcja na 6 osób Składniki:  250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 500 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy 200 g piersi kurczaka  1 jajko sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej   12 -14 plastrów makaronu lasagne(...)kostkę i obsmażamy na oliwie, na złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak sparzmy wrzątkiem, aż zmniejszy swoją objętość i odcedzamy. Następnie w misce ucieramy serek mascarpone z serkiem ricottą i jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową.  1/3 masy odkładamy aby posmarować górną warstwę makaronu. Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany  szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko łączymy

Niezły Młynek
Sernik straciatella z rabarbarem 147

można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego(...)roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki i podgrzać przez

Wanilia i Kardamon
,,Tarta z Malteserów’’ 134

Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone 1 łyżka gorzkiego kakao opakowanie Malteserów Wykonanie: Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię(...)smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremkę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania