Składniki: Na 12 sztuk Ciasto: 200g mąki pszennej 60g cukru pudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 500ml słodkiej śmietanki 30% 100g cukru pudru 500g serka mascarpone 300g odcedzonych wiśni deserowych Dodatkowo do dekoracji: kilkanaście wisienek ze słoiczka posypka czekoladowa mięta Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić(...)następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut (do zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na końcu po odrobinie dodajemy zmiksowane wiśnie. Ja użyłam swoich przetworów- przygotowanych w miodzie pitnym. Tak przygotowanym kremem nadziewamy mini tarty i zdobimy pozostałymi wiśniami, posypką oraz miętą. Ciastka najlepiej
Kuchnia w czekoladzieTypowe wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem, masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne! Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego rumu Masa straciatella: 35 dag twarożku 3 krotnie mielonego 30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio 25 dag serka mascarpone Mlekoma 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Dr.Oetker Zielona masa: 3 galaretki Kiwi lub agrestowe
Wanilia i KardamonSkładniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna pół szklanki mąka ziemniaczana pół szklanki szczypta proszku do pieczenia. ksylitol zmielony 2 łyżki Składniki na krem : śmietana 400 ml mascarpone 400 g cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: Kajmak mała puszka słonecznik łuskany 250 g Krok 1 Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch.Miksujemy białka ze szczyptą soli(...)dodajemy ubite białka. Masę przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 2 Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaje mascarpone nadal miksuje.Kremem ubitym na sztywno przekładam biszkopt i smaruje górę. Krok 3 Słonecznik prażę na suchej patelni. Kajmak rozpuszczam w garnuszku z gorącą wodą i nakładam widelcem na wierzch biszkoptu
Różowa kuchnialodów, szybko i czystko jednocześnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić nałożyć krem. Krem 200 g serka mascarpone 100 g masła 2 łyżki cukru pudru łyżeczka skórki pomarańczowej lub kilka kropli aromatu pomarańczowego Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, skórkę pomarańczową
Farmażonystartego parmezanu 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki szalotki 1 duży pomidor 1 zielona cukinia 50 cl śmietany 33% 125 g serka mascarpone Oliwa z oliwek Kilka listków bazylii Szalotki obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, wsyp szalotki i krótko przesmaż mieszając. Gdy się zeszklą wsyp ryż i smaż około minuty(...)mieszając, do miękkości składników, a na koniec wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez chwilę do zagotowania. Połącz z ugotowanym ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: ciastka 200 gram/delicje, jogurt grecki 200 gram, serek mascarpone 500 gram, cukier puder 3 łyżki, żelatyna 4 łyżeczki, wiórki kokosowe 1 szklanka, maliny 20 dag, borówki 15 dag, winogrona 20 sztuk, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, wiórki kokosowe 1/2 szklanki jogurt grecki, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubię24cm Spód: 200g herbatników maślanych 150g masła 2 łyżki kremu nutella 2 łyżki kakaa ciemnego 40g posiekanych drobno orzechów włoskich Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 1 laska wanilii Dodatkowo: ok 10 dużych dojrzałych truskawek żelatyna w sprayu lub galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/2 szklance wody listki mięty Sposób przygotowania(...)następnie wylepiamy spód i boki naszej formy. Wstawiamy do lodówki. 2. Gdy spód chłodzi się w lodówce przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Mieszamy do połączenia dodając w międzyczasie ziarenka z rozciętej laski wanilii oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną białą czekoladę. Przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód. 3. Truskawki kroimy w plasterki
Kuchnia w czekoladzieekstraktu z wanilii / 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 185 g mąki 3/4 łyżeczki octu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Masło i cukier umieścić w misce i miksować przez(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO!!! *niestety mój barwnik okazał
Malinowo w kuchnidwóch biszkoptów. Składniki : * 2 biszkopty z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * dżem brzoskwiniowy * 2 litry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na trzy części. Każdy blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem(...)kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin
Magiczne Życie MartyDobrych serników w moim domu nigdy dość. Ten powstał całkiem przypadkiem a efekt piorunujący. Sernik jest kremowy, aksamitny, idealny, zapraszam do wypróbowania przepisu. Lekko słonawy smak ricotty i kremowe mascarpone dają jedyny i niepowtarzalny smak sernikowi. Pastę orzechową można zastąpić syropem orzechowym. Taki deser do kawy czy herbaty znakomity. Sernik z ricottą i mascarpone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieząbki czosnku po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu 1 łyżka świeżego oregano 250 g gotowanej szynki 1 łyżka oleju Sos do makaronu 250 ml śmietanki lub mleka 250 g mascarpone 250 g żółtego sera, dojrzałego sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do garnka. Brokuły podziel na różyczki(...)pół. Podsmaż, po czym dodaj szynkę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Smaż przez 2 minuty. Do cebuli w garnku wlej śmietankę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotuj. Dodaj mascarpone, mieszaj do rozpuszczenia, następnie żółty ser, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj resztę składników i dopraw sos solą, pieprzem i musztardą. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem
codojedzeniaananasowym zrobiony dla małego przystojniaka na jego pierwsze urodzinki :) Przepis na biszkopt do tortu znajdziesz tutaj . KREM: Składniki na krem: * 3 śmietany kremówki 36% duże * 2 serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania * 4 plastry ananasa z puszki Wykonanie: Schłodzona śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder do smaku i wszystko
Zrób to smaczniekomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 300 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 5 jajek 120 g cukru 250 g serka mascarpone 150 g zmielonych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego 150 g malin Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu(...)czekolada się rozpuści. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i ubić je z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, wanilię, migdały i roztopioną czekoladę. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, a na górę powykładać
Domowa cukiernia Ewyłyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona(...)będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie
W kuchennym oknie EwySkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, jogurt grecki 200 ml, serek homogenizowany waniliowy 250 ml, serek mascarpone 250 ml, cukier puder 3 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, jagody 20 dag/mrożone, galaretka agrestowa 1 opakowanie jogurt grecki, serek homogenizowany waniliowy, mascarpone, cukier puder utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, w trakcie miksowania wlewać żelatynę
W Mojej Kuchni Lubię