pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem. Krem Składniki 200 g śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 200 g serka mascarpone Wykonanie Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać. Powstały krem włożyć do rękawa cukierniczego, przy pomocy którego napełnić ptysia. W środek możemy włożyć
w mojej kuchnitutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną studzimy. Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu(...)momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy
Gotowanie i blogowaniejajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem(...)Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach przez ok. 20-25minut. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy cukrem na sztywną pianę. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy go do śmietanki. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przy użyciu żelatyny polecam żelatynę typową do deserów lub w listkach. Następnie dodajemy posiekane wafelki i wiórki kokosowe
Aga w kuchnikawy ale czemu by nie do kremu :) Składniki na ciasto Z tego przepisu Składniki na krem (bardzo podobne jak z powyższego przepisu z lekkimi zmianami) 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 30-40 g cukru 2 galaretki w różnych kolorach 2 x 250 ml wrzątku sok z cytryny (ok 2 łyżeczek do smaku) 2 łyżeczki syropu Amaretto(...)przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki razem). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy syrop amaretto
Piekielna Kuchnia Patiprzyłożyłam się, ale za smak gwarantuję. Praliny są delikatne, nie za słodkie, z chrupiącymi migdałami i uzupełniającą całość gorzką czekoladą. Składniki: (na około 25 sztuk) 200 g serka mascarpone 150 g gorzkiej czekolady z co najmniej 60 % zawartością kakao 50 g płatków migdałowych 100 g całych migdałów 100 g herbatników czekoladowych (u mnie Bonitki ze znanej sieci(...)wysypać na talerzyk, następnie tak samo zrobić z herbatnikami. Czekoladę rozpuścić poprzez włożenie jej do miski i podgrzanie na garnku z wrzącą wodą. Do miski blendera włożyć serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną czekoladę, zmiksować. Następnie dodać ekstrakt, alkohol, rozdrobnione migdały i herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna
Kuchcik gotujebudyń śmietankowy (40g) 6 jajek skórka starta z limonki i sok wyciśnięty z limonki 150g miękkiego masła 1 serek mascarpone (250g) polewa: gorzka czekolada 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: w jednej miseczce połączyć mokre składniki(...)długie paski. masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie po 1 łyżce sera i mascarpone. wsypać proszek budyniowy i jeszcze kilka sekund zmiksować. Skórkę z limonki zetrzeć i wycisnąć sok. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Na blasze
Amatorka kuchennaDzisiaj bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry) Bardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu(...)łyżeczki proszku do pieczenia 150g jasnego brązowego cukru 50g poszatkowanych orzechów 150g marchewki (jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany 2 duże jajka 150ml oleju Wierzch: 250g serka mascarpone 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru orzechy do ozdoby Ciasto: 1. Piekarnik nastawić
Mała Cukierenkainnych dań wytrawnych, lecz też z pysznych deserów, a najlepszym i najbardziej znanym jest oczywiście tiramisu. Ja wprost ubóstwiam smak biszkopcików nasączonych kawą i przełożonych aksamitnym kremem z mascarpone. TIRAMISU Składniki: (foremka 25 x 15) 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g) 4 jajka 1/4 szklanki cukru 5 łyżek likieru amaretto lub rumu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
Bon appetit mon amiebanan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 150 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% 1 opakowanie fixu do śmietany sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem w misce. Do rozgniecionego banana(...)Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i fiksem, a kiedy będzie już ubita dodajemy po łyżce mascarpone. Na końcu dodajemy powoli sok z limonki. Kremem dekorujemy upieczone wystudzone muffiny posypujemy startą skórką z limonki
Bon appetit mon amieSkładniki: spód: 3 opakowania herbatników typu Petit 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki matcha 120 g masła masa serowa: 4 opakowania serka homogenizowanego (po 200 g) 200 g serka mascarpone 150 g śmietany 30% 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny masa mango: 1 puszka mango 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: spód: Herbatniki(...)ciastek, mieszamy. Ciastka z masłem przekładamy do formy. Dociskamy do dna dłonią lub łyżką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. masa serowa: Serki homogenizowane miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy dokładnie. Przestudzoną żelatynę łączymy z odrobiną ubitej śmietany, następnie śmietanę z żelatyną łączymy z serkami
Bon appetit mon amieczekolady i truskawek. Zrobiłam nietypowe, bo z samej czekolady, babeczki z truskawkową niespodzianką w środku. CZEKOLADOWE BABECZKI Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa 150 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy(...)foremki wywijając je zdecydowanym ruchem na zewnątrz i do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone. Gotowe foremki czekoladowe napełniamy masą śmietanową w środek wkładamy mus truskawkowy,wierzch babeczki posypujemy startą czekoladą
Bon appetit mon amiekolejny rok byliście ze mną. Zapraszam ponownie. TORTY BEZOWY z MASĄ CYTRYNOWĄ Składniki: beza: 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki soku cytrynowego masa: 250 g serka mascarpone 150 g śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier a na końcu sok cytrynowy. Białka powinny być sztywne i lśniące(...)suszymy ją w tej temperaturze 40 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W taki sam sposób pieczemy drugi blat z pozostałej połowy białek. masa: Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną dodając na końcu sok z cytryny. Ja nie słodzę masy ponieważ bezy są bardzo słodkie, a taka kwaśna masa świetnie równoważy ten smak. Upieczone i ostudzone
Bon appetit mon amieskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka 150 g cukru 1 laska wanilii 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Napar z kawy mieszamy z likierem kawowym. 250 ml piwa wlewamy(...)wsypujemy pozostały cukier, dodajemy żółtka. Całość umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i miksujemy na puszystą, jasną masę a następnie odstawiamy do wystudzenia. W następnym naczyniu miksujemy serek mascarpone ze zredukowanym piwem, pozostały piwem oraz masą jajeczną. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy. W 6 szklaneczkach rozkładamy połamane biszkopty, polewamy je naparem kawowy. Układamy warstwę bananów
Domowy Smak Jedzeniaśrednicy 21 cm: na ciasto: 130 g mąki pszennej 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek) galaretka truskawkowa 50 g deserowej czekolady łyżka mleka masło i mąka do foremki Składniki(...)foremki. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować dno tarty. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie krótko zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie dodać do niej nie rozmrożone owoce i wyłożyć na ciasto (będzie bardzo szybko tężeć). Odczekać aż całość ładnie stężeje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaocet balsamiczny możemy stworzyć wyrafinowany sos, który będzie pasował idealnie do fig lub świeżych truskawek. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 3 łyżki brązowego cukru 6 świeżych fig ¾ szklanki sera mascarpone Przygotowanie: W małym rondlu gotować na średnim ogniu ocet balsamiczny z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż się zredukuje o połowę. Ostudzić. Figi przeciąć na pół, ciętą stronę(...)natrzeć przygotowaną glazurą. Umieścić figi na średnio rozgrzanym ruszcie grilla i grillować aż zmiękną około 6 minut. Podawać z łyżeczką serka mascarpone skropione pozostałą glazurą. The post Grillowane figi appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie