może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kokosowego, może być też rozpuszczone masło) 400g rozdrobnionego szpinaku (waga mrożonego brykietu) 200g kremówki 30% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru granat Jajka ubijamy z cukrem na gęsta masę, zajmuje to nieco dłużej niż ubijanie samych żółtek. Do masy dodajemy olej, kasze i miksujemy przez(...)pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczone studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Gotową masę wkładamy do lodówki. Granat obieramy, oczyszczamy ziarenka i odkładamy. Ostudzone ciasto przecinamy mniej więcej w 2/3 wysokości.. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, nakładamy masę śmietanową, pozostałe ciasto
Gotowanie i blogowaniełyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 laska wanilii 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 250g śmietanki 30% 200g mascarpone wiśnie kandyzowane starta czekolada Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy nasionka wanilii, dodajemy je do mleka, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce(...)Foremki natłuszczamy, nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy partiami mascarpone. Na ostudzonych babeczkach robimy kleks z masy, ozdabiamy startą czekoladą i wiśnią
Gotowanie i blogowaniełyżka mąki 1 jajko sól, pieprz masło 100g koncentratu pomidorowego 500ml wody sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Sos do podania 100g koncentratu pomidorowego 400ml wody 250g mascarpone 3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy(...)folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C. Sos do podania Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy, do gorącego wywaru dodajemy mascarpone i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut
Gotowanie i blogowanieupiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc w zamkniętym piekarniku. Krem cytrynowy: 225 g kremu cytrynowego lemon curd np. z tego przepisu 250 g schłodzonego serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietany kremówki 36% oraz: do dekoracji: 2 - 3 łyżki kremu cytrynowego lemon curd Śmietanę ubić na sztywno. Lemon curd delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawać ubitą
maniapieczeniamajeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy lub oleju 150 g serka mascarpone (ewentualnie śmietanki kremówki) Dodatkowo do podania (ilość według uznania): ziemniaki marchewka 1 łyżka masła sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem): Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy(...)pokrywką i odstawiamy na 15 min. W tym czasie sos z pieczenia zlewamy do rondelka i redukujemy. Większość cebuli powinna się rozpaść i stworzyć gęsty sos. Dodajemy do niego mascarpone lub kremówkę i dokładnie łączymy. W razie potrzeby doprawiamy ostrą papryką. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy 2-3 łyżki wody. Podanie: Szynkę dzielimy na kawałki za pomocą dwóch widelców
Ratunku obiadcukru pudru 200 g miękkiego masła 150 g orzechów włoskich zmielonych 3 żółtka 1 duży cukier waniliowy 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sok z połowy cytryny 250 g serka mascarpone *Dodatkowo: 3-4 łyżki powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich i zmielone orzechy do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Robimy ciasto. Do miski dodajemy wszystkie składniki(...)waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze przez chwilkę. Potem wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie. W drugiej misce mieszamy śmietanę 18 % z sokiem z cytryny, potem dodajemy do niej mascarpone i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników. Do masy maślanej dodajemy porcjami masę śmietanową i miksujemy po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Pierwszy placek kładziemy na dnie
Piekę, bo lubięłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mokre: 2 jajka 250 ml jogurtu greckiego 150 g stopionego masła łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: konfitura wiśniowa Składniki suche wymieszać ze sobą. Składniki mokre również. Mokre wlać do suchych, wymieszać "szybko i byle jak" - masa będzie dość(...)Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny, wymieszać z serkiem mascarpone. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. W środku każdej muffinki delikatnie wyciąć niewielki otwór. Łyżeczką nakładać odrobinę konfitury. Naokoło wyciskać dekoracyjne rozetki z kremu
6nieboserowa Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 700 g serka naturalnego kanapkowego (użyłam Twój Smak Piątnicy) 300 g cukru pudru (można zredukować do 200 - 250 g) 250 g mascarpone Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać serek i ponownie utrzeć tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki. Dodać mascarpone i znowu wymieszać. Aksamitną masę wstawić
Sto kolorów kuchniformy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 150 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) + 200 g podłużnych biszkoptów Śmietanę chwilę miksować, dodać mascarpone, cukier puder i zagęszczacz do śmietany, ubić
Domowa cukiernia EwyCiasto ptysiowe: 200g mąki 250ml wody szczypta soli 100g masła 5 jajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały czas na małym(...)nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut (grzałka górna i dolna). Studzimy. 3. W czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Eklerki najlepiej nadziewać tuż przed podaniem. Nie namokną
Kuchnia w czekoladziebiszkopty. na warstwę agrestową: 300 ml śmietanki kremówki słoiczek agrestu (około 300 ml) galaretka agrestowa łyzka cukru pudru na warstwę śmietanową: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej(...)agrestowej ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem pudrem a następnie wymieszać z mascarpone. Podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na ciasto. Do drugiej części wmieszać pokruszony biszkopt i wyłożyć na wierzch. Odsatwić n=w chłodne miejsce do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną(...)kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku
Czerwień i błękitszklanki zwykłego cukru 1/4 szklanki oleju 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 400 ml śmietany 30% 400 g mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady kwaśny dżem, np. wiśniowy, malinowy do nasączenia 0,5 szklanki wrzącej wody sok z połowy cytryny lukier czekoladowy(...)Studzić w lekko otwartym piekarniku. Następnie zabrać się za przygotowanie kremu czekoladowego. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na dosyć sztywną pianę. Dodawać po łyżce mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Pod sam koniec dodać kakao oraz bardzo drobną posiekaną czekoladę. Całość połączyć ze sobą. Schować do lodówki. Na sam koniec przygotować lukier czekoladowy błyszczący
Ugotowaćmiałam okazję spróbować makaronu z dodatkiem kakao, jest bardzo smaczny, od dziś będę go częściej przyrządzała. Składniki: 400 gram makaronu czekoladowego ozdobne wstęgi Makarony Polskie 250 gram serka mascarpone 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mrożonych jagód 1-2 łyżki cukru pudru do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia(...)Serek mascarpone i jogurt przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone jagody, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem, wierch możemy posypać jagodami
Bajeczna Kuchnia