z mascarpone - 5500 przepisów (strona:206/367)

Wilgotne ciasto 'Kokos i czekolada" 122

wymieszać do połączenia. Formę (ok. 23 x 23 ) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Krem: 250 g mascarpone 80 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Śmietankę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać/krótko zmiksować. Wymieszać z wiórkami. Krem wyłożyć na ciasto

Chocolate Muffin Blog
Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym 374

olejku śmietankowego 5 dkg wiórek kokosowych szczypta soli 6 dkg herbatników kakaowych 1/2 szklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie w miodzie pitnym) Dodatki do dekoracji tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)cały czas i pilnujemy by nie doprowadzić do zagotowania. Studzimy i odstawiamy przykrytą folią spożywczą do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy serek mascarpone.   4. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu wymieszanego z odsączonymi wiśniami- biszkopt orzechowy- pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 176

Zniknął w całości... - ekspresowo!   (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków) 70g masła Masa: 400g serka mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru 80 g masła skórka i sok wyciśnięty(...)pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić do wystygnięcia.  Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy. Nie zaprzestając miksowania - dodać (stopniowo) serek mascarpone a na końcu białą czekoladę.   Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem

Di gotuje
Sernik z figami (bez jajek) 122

łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): ciasto kruche z tego przepisu, zamiast jajka dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia(...)rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem i budyniem. Gotową masę wylewam na podpieczony spód i układam na nim pokrojone w ćwiartki figi. Całość ponownie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie ciasto

Mango Papaja
Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami. 336

Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody 250 g mascarpone pistacje opcjonalnie zielony barwnik spożywczy.  Wykonanie: Czekoladę siekamy i dodajemy do niej 65 ml letniej wody. Całość rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Następnie studzimy i wstawiamy(...)wyjmujemy i układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje. Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę.  Wstawiamy gotową do lodówki, przed

Malinowe Pocałunki
Tort tiramisu 179

Uroczy torcik, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Wzorowany na słynnym włoskim deserze tiramisu. Krem bazuje na serku mascarpone i żółtkach. Jego delikatny smak przełamuje mocna kawa z dodatkiem amaretto. Torcik mimo, że efektowny nie jest trudny do wykonania. Zachęcam do spróbowania. Na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy) - 2 łyżki mąki(...)suchego patyczka.   Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia.  Krem: - 4 żółtka - 250 gr serka mascarpone - 150 ml śmietanki kremówki + 50 ml śmietanki - 4 łyżki cukru  - 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalać 50 ml śmietanki. Pozostałą śmietanę ubić do sztywności. Żółtka ubijać z cukrem do momentu

kawawszklance
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 207

włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku, szczypta cynamonu.   Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny,  1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego(...)kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami.  Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera Cheddar, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy. Roladę

SzczyptaSmaQ
Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim 155

filetu z dorsza pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek 1 jajko otręby owsiane 450g liści czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól 2 łyżki serka mascarpone  8 średnich ziemniaków szczypiorek do dekoracji cytryna Sposób wykonania: Dorsza dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solimy, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na ok. 30 minut(...)garnuszku roztapiamy masło, dodajemy oliwę z oliwek. Czosnek niedźwiedzi przenosimy do garnuszka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec solimy i dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się do życia. Jeśli chcecie odkryć coś nowego i w dodatku

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 124

jajka 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone 200 g śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru pestki granatu i kakao do przystojenia Wykonanie: Daktyle kroicie w kawałki, zalewacie wodą i zagotowujecie. Zmniejszacie ogień i gotujecie dalej przez kwadrans. Studzicie(...)przewracacie do góry nogami (tylko ostrożnie, bo będzie delikatne!), żeby się nieco wyrównało. Podczas pieczenia mocno bowiem wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również

GRUBY WAŁEK
Sernik z toblerone (bez pieczenia) 228

kiedyś muszę go przygotować. Składniki na tortownicę o wymiarach 18 cm: spód* 125 g ciasteczek czekoladowych 50 g ciasteczek owsianych 80 g roztopionego masła masa 0,5 kg mascarpone 2 opakowania czekolady toblerone (mlecznej) 1/2 szklanki śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki wrzącej wody do dekoracji cukrowe perełki kilka kostek czekolady Na samym początku(...)Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Następnie przygotować masę czekoladową: toblerone pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem (np. za pomocą miksera). Następnie wlać śmietanę i roztopioną czekoladę. Na sam koniec wlać żelatynę i wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy

Ugotować
Ptasie mleczko 192

zbędnych formalności: ptasie mleczko. Przepis zaczerpnięty z bloga Słodkie rozmyślania tutaj PTASIE MLECZKO ok 30 sztuk 25 minut + tężenie łatwe Składniki: * 200 g serka mascarpone - dałam 250g * 180 g śmietany 30% - dałam 200 * 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) * ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski - miałam tylko pół laski więc dodałam jeszcze olejku waniliowego * 1 torebka cukru waniliowego(...)taką dużą * 100 g czekolady * 50 g masła * 1 łyżka żelatyny - dałam 2. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki z zimną wodą - ja rozpuściłam w 3/4 szklanki , żeby napęczniała. Serek mascarpone mieszamy ze śmietanką, cukrami, wanilią i wstawiamy na mały ogień, mieszając, żeby masa całkowicie się rozpuściła. Dodajemy żelatynę, starannie wszystko razem mieszając do rozpuszczenia. Przelać do takiego pojemniczka, żeby było

sierotka maRysia w kuchni
Najlepszy sos do makaronu 171

młynku lub moździerzu 2 średnie marchewki puszka pomidorów (w kryzysowej sytuacji można zastąpić koncentratem) 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka w oryginalnym przepisie serek mascarpone - u mnie łyżka śmietany lub kosteczka serka topionego - albo pominiecie tej części przepisu Do dzieła!!! Na patelni poddusić pokrojoną, nie za drobno, cebulę i czosnek. Dodać startą na grubych oczkach(...)marchewkę . Razem chwilę dusić. Zalać pomidorami i pozwolić aby woda troszkę odparowała wtedy dodać przyprawy i kolendrę. Można dodać śmietanę (mascarpone, serek) ale nie jest to konieczne świetnie smakuje również sam. Doskonale pasuje do niego tuńczyk w sosie własnym - ja już go nie podgrzewam tylko mieszam gorący sos z makaronem i gdy sos jest na talerzu dodaję tuńczyka. Mniam!!! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 185

można zastąpić margaryną) 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko Nadzienie do rurek: ok 700 g wiśni mrożonych kilka łyżek bułki tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany opcjonalnie do ozdoby: wiśnie migdały gorzka czekolada Do dzieła!!! Z podanych składników zagniotłam ciasto - schłodziłam w lodówce przez noc gdyż musiałam(...)wyrasta więc spokojnie można ułożyć większą ilość ruloników na jednej blasze. Teraz przechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno pod koniec dodałam zagęstniki. Połączyłam śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem - dodatkowo do smaku dodałam 2 łyżeczki amaretto (deser bez alkoholu jest jakiś taki mało wyrazisty ;-D) Na tacy ułożyłam: 1 warstwa - 5 rurek dokładnie obtoczonych masą 2 warstwa

sierotka maRysia w kuchni
Bezowa rolada cytrynowa 179

maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone (małe opakowanie) lemon curd z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier - ja to robiłam porcjami. Ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści i masa(...)piekarnika i chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę przekładamy na tacę

sierotka maRysia w kuchni
Halloween Cake Pops 126

strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady  pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie  pokruszyć. Do okruszków dodać serek(...)mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę zabarwić na pomarańczowo barwnikiem spożywczym. Kiedy kulki z ciasta dobrze się schłodzą, w każdą wbić patyczek ( patyczek do lodów, specjalny patyk do cake pops lub przyciętą rurkę

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania