24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, laska wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, Następnie dodać serek(...)mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu. Krótko zmiksować. Polewa: 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 50g masła, 3 łyżki mleka, łyżeczka oleju. Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć
Z miłości do słodkościlodówki żeby nie siedzieć w kuchni przy nagrzanym piekarniku. Ja wybrałam deser który uwielbiam, jagodową wersję Tiramisu zamiast klasycznego. Tiramisu jagodowe Składniki: - 300 g jagód - 250 g serka mascarpone - 2 jajka - 2 łyżki cukru - biszkopty - 3 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit - szczypta soli Przygotowanie: Herbatę zaparzamy przez pięć minut i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy(...)cukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy będą ubite na sztywną pianę łączymy delikatnie z powstałym kremem. Połowę jagód, po umyciu miksujemy i łączymy z jedną trzecią kremu. Biszkopty moczymy w naparze herbaty i układamy na dnie pucharków. Masę jagodową wykładamy na biszkopty. Na górę dajemy masę jasną
Kulinarne życiebiałka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 200 ml śmietanki 30 % 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pudru malinowego lub kilka rozgniecionych świeżych malin truskawki czekolada A jak to zrobić: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier(...)minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i malinowy puder, lub maliny, delikatnie zmiksować, aby składniki się połączyły. Tak powstałym kremem, wypełnić wgłębienie w przestygniętej bezie. Całość udekorować truskawkami i czekoladą. Można jeszcze delikatnie wierzch oprószyć kawą
Kuchnia w opałachdomu, a ja z szaleństwem w oczach skakałam w kuchni jak wariatka po stołach i krzesłach, żeby sfotografować przygotowaną aranżację ze wszystkimi smakołykami, przez przypadek dotknęłam palcem umazanym odrobiną mascarpone (nooo doooobrze, przyznaję,. podżerałam makaroniki!!!) obiektyw i, z takim oto odciskiem nieświadoma niczego, robiłam zdjęcia... A kiedy wieczorem odtworzyłam zdjęcia... (piiip piiiip cenzura)... reszta jest historią :DDD W każdym razie(...)marcepanową dekoracją Minecraft Popcorn z zieloną polewą i żelkowe laseczki "TNT" Ukochane makaroniki Adasia (przepis tutaj ) w kolorach przewodnich Minecraft Babeczki z tego przepisu z mascarpone z dekoracjami Minecraft Babeczki raz jeszcze :D Makaroniki i Pad, które Adaś pochłonął w tempie ekspresowym :D Zdjęcie do albumu :DDD I to by było na tyle
Słodko-Słony Świat Ilonygalaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów. Krem: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
Czerwień i błękitrzepakowego 180 gram ksylitolu 300 gram mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia krem duze opakowanie serka mascarpone tubka mleka słodzonego otarta skórka z 1 cytryny 50 ml linoncello Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę(...)wymieszać łyżką. Piec 180 stopniach ok 60 minut w formie na tort. Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać. Przełożyć warstwę kremu na wystudzonym cieście
AZgotuj!białka z 5 jaj 250 g cukru drobnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub balsamicznego Krem: 350 ml śmietany kremowej 30 % 1 cukier waniliowy 2 serki mascarpone (500 g) 500 g owoców (maliny, truskawki, borówka) Przepis: Ubić białka na pół sztywno i nadal ubijając, dodawać po jednej łyżce cukru, aż zrobi się zupełnie sztywna i lśniąca. Stopniowo(...)piec przez 1,15. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić bezie zupełnie ostygnąć. Ubić śmietanę żeby była gęsta i puszysta dodając serek mascarpone i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na wystudzoną bezę i rozłożyć na powierzchni maliny, truskawki i borówki. Smacznego Artykuł Beza Pawłowej z owocami pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukokręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi
Cynamonowe szczęściemurzynku! Składniki : 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 600 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 35 g budyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady 30 g migdałów 30 g orzechów laskowych(...)minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka a następnie dodajemy je partiami
Słodkie Przyjemnościbędą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko po zrobieniu(...)wykorzystać na zrobienie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki warto dodać Śmietan Fix, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Krem przykrywamy i chowamy do lodówki. Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki z papierowych stożków. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej chrupiące można je dodatkowo podpiec
Ciastkozercybiałek 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata maki ziemniaczanej szczypta soli masa 125 g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny i sok 50 g cukru pudru do dekoracji 1 duży granat strata gorzka czekolada (1-2 kostki) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubijamy(...)największego na najmniejszego. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku termoobieg na 120 C przez 30 minut, następnie zmieszamy temperaturę na 100 C i pieczemy jeszcze 2,5 h. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Wysuszone bezy przekładamy masą i każdą warstwę posypujemy granatem. Smacznego
Niezły MłynekBiszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy* Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g(...)mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Masa śmietankowa: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać
Ala piecze i gotujemasa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 1 tabliczka białej czekolady 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (można mniej lub więcej) masa truskawkowa: około 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier puder i przez parę sekund miksować. Następnie dodać śmietan fixy i miksować do momentu aż śmietana będzie sztywna. Na końcu dodać mascarpone i na wolnych obrotach zmiksować. masa truskawkowa: truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale moje dzieci nie lubią pesteczek, które mają truskawki dlatego przecieram przez
Amatorka kuchennanasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan fixy WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy(...)dodać wody (ewentualnie zamrozić na jeden dzień). Bita śmietana: Zimną ś mietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Dolny placek tortu nasączyć sokiem z wiśni, ułożyć cienką warstwę frużeliny wiśniowej i rozsmarować cienką
Passions hobbies lifestopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić Krem 400 ml śmietany kremówki 200 ml masy krówkowej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (ilość według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny Delecta Dodatkowo posypka karmel Delecta Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, masę krówkową oraz żelatynę rozpuszczoną
O kuchni z uczuciem