pełnoziarnista składniki : ( 4 porcje ) 200 gram mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 100 ml letniej wody ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Ok. 7 gram drożdży 500 gram szparagów 100 ml serka mascarpone 50 gram sera mozzarella 2 małe cebule 1 ząbek czosnku Rozmaryn Tymianek Oliwa z oliwek Pizza pełnoziarnista. Zawsze, gdy przyrządzam taką pizzę to mam nadzieję, że dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dokładamy przetartą cebulkę, dokładamy czosnek i podsmażamy aż cebula uzyska lekko żółty kolor. Wylewamy na patelnię serek mascarpone i dokładamy rozmaryn i tymianek ( ilość wg uznania ) odrobinę solimy, całość mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu, przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Szparagi gotujemy na parze więc oczyszczamy
Markowy smakKinder Country. Warte wypróbowania! Pyszne, słodkie i mega kaloryczne. Kinder Country Składniki: 250 g herbatników, 3 szklanki płatków prażonej pszenicy, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka płatków czekoladowe kulki, 250 g mascarpone, 660 ml kremówki (śmietana 30%), 150 g serka naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, tabliczka białej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, Wykonanie: Ciasto zaczynamy od poukładania herbatników na wyłożoną papierem do pieczenia(...)tortownicę. Następnie przygotowujemy masę jasną: Pokruszoną czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. 330 ml kremówki ubijamy, dodajemy połowę cukru pudru, białą czekoladę i mascarpone. Całość dokładnie miksujemy a następnie dodajemy 1 szklankę płatków prażonej pszenicy, szklankę płatków kukurydzianych, 1/2 szklanki płatków czekoladowe kulki i dokładnie mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Jasną masę nakładamy na przygotowane
paapilotkaapęczek dużych rzodkiewek*, 3-4 łyżki serka mascarpone, szczypiorek, sól Szczypiorek (około 1/2 pęczka) posiekać. Rzodkiewki umyć, ściąć spody tak, aby rzodkiewki mogły stać. Ściąć wierzchy i wydrążyć rzodkiewki, tak aby jak najwięcej środka wyjąć i nie uszkodzić skórki. Resztki lekko zmiksować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Następnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone i szczypiorek
królestwo garówkrem, biszkopty i kwaskowe owoce. Mniam! Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka ( KLIK ). Składniki: (na blaszkę 25x35cm) 300g biszkoptów podłużnych 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa KREM: 500g mascarpone 300ml kremówki 3 łyżki cukru pudru MUS: 300g truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Krem ma być gęsty
Cakes By Kejtspodobał, że postanowiłam przy najbliższej okazji go wykonać. A, że okazja się natrafiła to i torcik powstał. Inspiracja Alessandra Frisoni. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syrop kokosowy) Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do miseczki i ubić na sztywną masę. Następnie
Krakowskie smaki Aniszklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek) Cytrynowy krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem(...)formie przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy obręcz i wyjmujemy blat. Dalej studzimy na kratce. Tak samo postępujemy przy pieczeniu pozostałych 2 blatów. Cytrynowy krem śmietankowy: Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec ubijania dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz skórkę i jeszcze chwileczkę miksujemy (do połączenia). Gotowym kremem przekładamy poszczególne blaty
MyCookBook.plSkładniki: 5 - 6 ciasteczek zbożowych 175 g jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 olejka spirytusowego waniliowego 200 g truskawek 2 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Ciasteczka zbożowe bardzo drobno pokruszyć, po czym przesypać do pucharków. Ser mascarpone
Ciastka - domowe słodkościzdrowotne oraz fizyczne. Po kontakcie z wodą zamieniają ją w żel . 4 łyżki miód 2 łyżeczki jagody po 3 łyżki do każdej szklaneczki Dodatkowo: śmietana 30% 200 ml serek mascarpone 100 g cukier 1 łyżka truskawki 6 szt jagody 3 łyżki Krok 1 Deser robimy wieczorem,mleko ciepłe wlewamy do dwóch literatek. Po dwie łyżki wsypujemy nasion chia(...)łyżki jagód, mieszamy rozgniatając łyżka jagody( miód się rozpuści a jagody rozetrą). Wstawimy na noc do lodówki. Krok 2 Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy serek mascarpone, przekładamy do naszych literatek z puddingiem z nasion chia po 3-4 łyżki.Truskawki kroimy w plasterki i kładziemy na wierzch, posypujemy jagodami i dajemy po jednej całej truskawce do dekoracji
Różowa kuchnia24cm Masa serowa: 750 białego półtłustego sera, 1/2 laski wanilii, 1/3 szklanki cukru pudru, 150g ciastek Oreo z kremem, 250g serka mascarpone, czubata łyżka żelatyny. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką, jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać
Z miłości do słodkoścismaku kawowym połączoną z malinami. BEZA KAWOWA z KREMEM i MALINAMI Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej serek mascarpone+cukier puder maliny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec dodając sok z cytryny. Do ubitych białek przecieramy przez sitko kawę rozpuszczalną. Delikatnie mieszamy(...)przy 150 stopniach beza będzie za bardzo się spiekała trzeba obniżyć temperaturę szybciej Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podczas studzenia beza zapadnie się lekko do środka. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem (ilość według uznania) Nakładamy na środek wystudzonej bezy, całość posypujemy malinami
Bon appetit mon amiemiechunka 2 łyżki kawy zbożowej 400g mąki tortowej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 140g dżemu z owoców leśnych Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrami oraz dżemem. Powoli dolewamy olej. Do przygotowanej tak masy dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, a następnie suszone(...)temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała
Kuchnia w czekoladziełyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko(...)piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi. Na paterze układamy pierwszy spód ciasta w fioletowym kolorze, pod ciasto wkładamy
Ciastkozercyopakowanie pałeczek orzechowych Cukry Nyskie 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych (najlepiej pieczonych) Na kakaowe: 1 opakowanie pałeczek kakaowych Cukry Nyskie 2 łyżki kakao 1 łyżka mascarpone Pałeczki orzechowe blendujemy z masłem orzechowym aż powstanie zwarta masa i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 15 minut. Orzeszki drobno siekamy. Ze schłodzonej masy formujemy niewielki kulki(...)obtaczamy je w posiekanych orzechach. Schładzamy. Pałeczki kakaowe blendujemy z mascarpone i 1 łyżką kakao aż powstanie zwarta masa i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 15 minut. Ze schłodzonej masy formujemy niewielki kulki i obtaczamy je w drugiej łyżce kakao. Schładzamy. I to wszystko :-) Prawda, że szybko
Czary - gary w kuchninadzienie: 400 g zielonych szparagów, oliwa, sól, cukier, sok z cytryny, 200 g serka mascarpone, 100 pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego, ciasto: 125 ml wody, 40 g masła, sól, 90 g mąki pszennej, 2 - 3 jajka, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut, aż szparagi będą miękkie. Przełożyć do miski, zmiksować, przetrzeć przez sito. Odstawić do ostudzenia. Do szparagów dodać serek mascarpone, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Każde ciastko przekroić w poprzek na pół napełnić farszem i dodać kawałek ryby wędzonej. zastawa
królestwo garówSkładniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 120 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) około 600 g rabarbaru Kruszonka: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru(...)rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min, aż będzie lekko złote. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Wsypać budyń i dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę serową, na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec
Oryginalny smak